Det er februar i Bymarka. Dagene er lengre enn på de tidligere turene denne vinteren. Månedens tur går inn under Stadsheia for å se nærmere på en dramatisk krigshistorie som utspant seg her under 2. verdenskrig.

Skiføret er dårlig. Mildvær og regn spiser på snøen. Vi stanser bilen innerst i Tømmerdalen, og legger innover Gamle Bynesvei. Dagslyset varer ennå noen timer selv om klokka har passert 16.00. Vinden suser i granskogen, ellers er det stille.

Sendte viktig informasjon

Vi kunne like godt latt skiene være hjemme. Et par isbrodder hadde vært like nyttig som skiene på den harde isen. Vi fortsetter over Svahylla, og etter hvert står vi på Klefstadmyra – på baksiden av Gråkallen. Vi skal videre ned mot Byneset før vi skal ta av på stien som går mot stedet der telegrafister fra NTNU sendte livsviktig informasjon om tyske flåtebevegelser, agentnettverket i Norge og ikke minst nyheter om tungtvannsproduksjonen på Rjukan over til London.

Et stykke nedenfor Klefstadmyra viser et skilt oss stien innover mot Skylark B. Vi går til enden av veien, og fortsetter opp mot dalen mellom Stadsheia og Herbernheia langs en bekk. Etter et par hundre meter er vi i gammelskogen inne i søkket. Mørket er i ferd med å senke seg, men i lyset fra hodelykta dukker en liten steinvarde opp. Det er her vi skal krysse bekken, og følge en utydelig sti opp mot berget. Etter litt klyving – 15 høydemeter opp – ser vi plaketten som er boltet inn i fjellet. Vi er på stedet der telegrafistene sendte sine morsekoder, og gjemte seg for tyske tropper og deres peileutstyr i 1941.

Kampen om tungtvannet

Gjemt under det bratte berget satt telegrafistene Haakon Sørbye, Bjørn Arnold Rørholt, Einar Johansen, Baard Gunnar Hjelde og Olav Skeie ukentlig for å taste inn morsekoder som krysset Nordsjøen og ble fanget opp av Secret Intelligence Service (SIS) i London. Antennen hadde de hengt opp i en høy gran, slik at signalene nådde ut.

Skylark-gruppen fikk blant annet i oppdrag å skaffe opplysninger om tungtvannet på Rjukan. Opplysningene om dette skaffet de seg ved å opprette samarbeid med professor Leif Tronstad og hans kollega Jomar Brun. Også opplysninger om tyske flåtebevegelser var viktige for motstandskampen mot den tyske innvasjonen. Sommeren 1941 skal senderen under Stadsheia ha vært den eneste spionsenderen i virksomhet i Norge.

På historisk grunn

Vi kryper inn under berget, like ved minneplaketten som radioamatører i Trondheim satte opp i 1988. Vi føler vi er på historisk grunn, og fylles med respekt for de unge mennene som i et okkupert Norge risikerte alt for å gi de allierte viktig informasjon.

Vinden rusker i skogen. Februarmørket har senket seg over Bymarka. Vi tusler nedover steinura og finner ly blant granleggene. Her er det bålplass og skydd for vær og vind. I granskogen, like nedenfor radiostasjonen, er det godt egnet for en overnatting i ly av trekronene. Her finner du materiale til å fyre et lite bål dersom forholdene tillater det, og den trange dalen gir god ly for den kalde vinden.

Avslørt av tyskerne

Hvordan gikk det med de unge mennene som sendte sine signaler herfra? Telegrafist Baard Hjelde ble arrestert av Gestapo i august 1941. Skylark B fortsatte sendingene sine enda en tid, men ble til slutt peilet inn av tyskerne som jaktet på dem. I september kom det flere arrestasjoner. En del av gruppen klarte å rømme til Sverige, mens Baard Hjelde endte sitt liv i den tyske konsentrasjonsleiren Natzweiler.

Turen inn til Skylark B er mulig å gjennomføre til alle årstider. Veien inn er lett å gå, og de siste meterne opp til minneplaketten er ikke brattere enn at turfolk lett klarer det. Også for de minste vil dette være en tur som er lett å takle. En vandring i øvre deler av Bymarka, kombinert med dramatiske historier fra vårt eget nærmiljø, vil gjøre denne turen ekstra spennende for de aller yngste.

LES OM TIDLIGERE TURER I SERIEN HER:

Januar: I svarte natta ved Svartvatnet

Desember: Førjulsnatt ved Kvistingen

November: Dreiers Minne - hytta under Geitfjellet

Oktober: Bymarkas skjulte hyttefelt

September: Høstnatt i elgens rike

August: Lengdehopperen på spranget

Juli: Pannekaker ved Svarttjønna

Juni: Vannveien i Bymarka

Mai: Ørretfangst ved trollskog

April: Nå våkner marka

Fra skiltingen til Skylark B skal du følge den gamle tømmerveien til endes. Da er du like ved stedet der radiosenderen stod.
Ute på myrene finner vi store flater av is som reflekterer den blå timen.
Månen er oppe og tar over der sola ga seg.
Fra dette stedet sendte Skylark-gjengen viktige meldinger til England under 2. verdenskrig.
Minnesmerket oppe i steinura er satt opp av radioamatører i Trondheim i 1988.
Nede i skogen ved en bekk står denne lille steinvarden. Derfra skal du rett opp i ura, der du finner minneplaketten.
Foto: Adresseavisen