Tjærebredd og bevart

VALSØYFJORD: Eldste båten i Midt-Norge er fra 1700-tallet. Færingen står i Geitbåtmuseet i Valsøyfjord og har fått et langt liv med milebrent tjære. Den er fri for råte.

Saken oppdateres.

Færingen kommer fra Gresset i Aure og har vært i Lars Barlaups eie. Båtsamlingen består i hovedsak av båter fra 1800-tallet. De er godt bevart, og de mest spesielle blir det bygd kopier av. Dermed kan både originalen bli utstilt på land og den nye brukes på sjøen.

- I Otnesbrygga veteranbåtklubb bruker vi helst milebrent tjære. Vi sikrer oss et godt resultat, etter råd fra Jon Bojer Godal. Problemet er å få tak i skikkelig vare, men nå har vi fått skaffet nok. Et stort spann har vi sikret oss. «Halsabrura» står her nysmurt. Ved å blande inn litt rødsprit, blir tjæren lettere å smøre på. Men vi bruker også den tykkeste tjæren fra Møre Tyri til endel båter, forteller Bjørn Fjærli, museumsbestyrer ved Geitbåtmuseet.

For å få tjæren medgjørlig og lettsmurt, blir den satt i vannbad.

Miljøet i Valsøyfjord sverger til linoljemaling, tilsatt litt pigment og tjære. De vet av erfaring at moderne maling på ripa, toftene, stevn eller årer er et sjansespill. Fukten blir lukket inne, og treet puster ikke tilstrekkelig. Gamle oppskrifter er de beste.

Nybygde båter har fått problemer fordi eierne har vært i malingsbutikken og hentet nye produkter.

Båtbygger og forsker Jon Bojer Godal sverger til de gamle oppskriftene tjære og linoljemaling. Han henviser til «Kongsspegelen» fra 1200-tallet, i kapitlet «Om kjøpmannsyrket». Godal siterer utenat: «Om du skal bu deg på kjøpferd over havet, og du eig skip sjølv, så bræd det vel om hausten og lat det stå under bråd om vinteren, om det er råd. Men om skipet kjem så seint på lunnane at det ikkje kan verta brædd om hausten, så bræd tidleg om våren, og lat det turka vel . . . ( ) . . .  gjer skipet ditt hyggeleg, då vil dugande menn vera med, og det vert godt manna.»

- Disse rådene gjelder fortsatt. Noe er daglig pleie, mens det langsiktige tas vare på høst og vår, sier Godal.

 
 
 
 
På forsiden nå