Vi breier oss - 1,80 er mest vanlig

Sengene våre blir bare bredere og bredere. Nå kan et ektepar ligge i samme dobbeltseng, uten egentlig å ha så mye med hverandre å gjøre.

Saken oppdateres.

Mann og kone kan ligge der, på hver sin kant. Attpåtil med ledig plass i mellom. For trenden er klar: Dobbeltsengene blir bare bredere, bredere og bredere. . .

- Da jeg begynte å selge senger for 20 år siden, var en dobbeltseng aldri bredere enn 1,50. I dag er en dobbeltseng 1,80 bred, minst, sier Sigurd Gullaksen fra Sengemakeriet/Gullaksen Møbler i Fjordgata.

Alt blir større

- Hva skyldes det - at stadig flere nordmenn veier mer?

- Alt er jo større i dag, men det viktigste her er nok at også soverommene våre har blitt større. Dermed har vi plass til større senger. Sengene skal også helst være lengre enn de var før, og de skal ha svære sengegavler. Gjerne mer enn to meter lange. Og de mest oppdaterte kjøper elektroniske senger som kan heises opp og ned, sier Gullaksen og viser fram senger med allslags luksus og komfort - og god plass.

- I dag er det rammemadrasser som gjelder, også det gjør at vi kan ha bredere senger. Vi slipper at det går bort ti centimeter med treverk, som det ofte gjorde før, sier Gullaksen.

Norge i særstilling

Dessuten; nå når vi nordmenn har begynt å kjøpe brede senger, så har vi bare kommet etter resten av verden. For det er nesten bare nordmenn som har sovet i smale dobbeltsenger på halvannen meter.

- 1,50 brede senger, som lenge var det mest vanlige, fantes bare i Norge. I resten av verden har de hatt 1,80-senger mye lengre enn oss. Hvis de skulle ha en mindre, så ble det 1,60. Aldri 1,50, sier Gullaksen som også har lagt merke til at enslige studenter har gått opp i sengestørrelse.

- Før kjøpte alle studentene 90 centimeter brede rammemadrasser. Dem selger vi så å si ikke i det hele tatt i dag. Nå er den smaleste senga byttet ut med 1,20, sier Gullaksen. Og det er jo en mini-dobbeltseng, som kanskje er greit i en studentby med kjærestegaranti?

- 1,80 bredt er altså den mest vanlige dobbeltsenga i dag. Men er det særlig romantisk?

- Både romantisk og koselig, det bestemmer en jo selv. Kommer det et par med småunger, for eksempel, så foreslår jeg 1,80 med en gang. For ungene havner oppi senga, de også, uansett. Med småunger må du ha plass, og det er jo koselig å ha hele familien i senga, mener sengeeksperten. Men så mye mer enn 1,80 bred anbefaler han ikke, selv om det er dem som også vil ha det.

Skyldte på senga

- Den bredeste senga jeg noen gang har solgt, var hele 2,40 bred. Da advarte jeg kjøperen, men han holdt på sitt. Noen år etter traff jeg på ham igjen, og da innrømmet han at han skulle hørt på meg, og ikke kjøpt så stor seng til seg og kona. For som han sa: «Det ble ikke noe koselig, og i dag er jeg skilt, og jeg tror den senga må ta noe av skylden», forteller Gullaksen.

Så alt med måte.

 
 
 
 
På forsiden nå