Litt vann, og naturen gjør resten av jobben

- Dette er husfarens drøm, sier glassmester Kåre Larsen og svinger hageslangen over vinduene. Mer trenger han ikke gjøre for å få skinnende rene flater, klare som glass.

Saken oppdateres.

På Ladehammeren, høyt over Korsvika, ligger huset som foreldrene til Kåre Larsen satte opp på 60-tallet.

- Huset var opprinnelig mye mindre, og sto nærmest som en kasse med inngangsparti fra motsatt side, forteller han.

Etter at Larsen overtok, er huset utvidet og åpnet helt mot nord, med glass i alle fasader. Resultatet er fantastiske lysforhold og en eventyrlig utsikt over fjord og fjell, som akkurat nå glitrer om kapp i den livgivende aprilsola.

Stjernekikkerten som er strategisk plassert foran det ene vinduet, virker nesten overflødig på en dag som denne.

- Vi er ganske utsatt for været på toppen her, forteller Larsen, som likevel har fjernet trærne som tidligere skjermet mot vinden. Man skulle tro at det blir laber sikt og skitne vinduer når høstregnet pisker inn over Ladehammeren, men så er ikke tilfellet hos glassmesteren. For ham er det bare en fordel med nedbør - da vasker vinduene seg selv.

Naturen gjør jobben

- Jeg var litt skeptisk til den nye teknologien, da den ble lansert for noen år siden. Jeg lurte på om det virkelig var mulig å lage et glass som kan rengjøre seg selv. Men det er faktisk tilfelle, smiler han.

Det selvrensende glasset heter Bioclean og leveres av Saint-Goban, som sammen med Pilkington er ledende produsenter på markedet. Glasset har et transparent belegg, som gjør at solens uv-stråler - sammen med regn, fjerner støv og skitt på det ytterste laget av glass. Jo mer glasset utsettes for sol og regn, jo bedre er effekten.

- Men det er vanlig glass på innsiden, så der må jobben gjøres uansett, sier Larsen og retter vannstrålen mot de fem meter høye vinduene mot fjorden. Det er bare i perioder med lite nedbør at han må tilføre vann, ellers gjør naturen hele jobben selv.

Noen sekunder senere ser vi vannet gli av vinduene i et slags bølgemønster, samtidig som det fjerner alt av støv og skitt på veien. Forbløffende!

- Jeg har glass med litt farge, ser du. Det er et sol- og varmekontrollerende glass, som reflekterer solenergien. Ikke for varmt og ikke for kaldt. Glasset isolerer mot lys, lyd, brann, varme, vann -og innbrudd, akkurat som vanlig glass gjør.

- Hva blir ekstrakostnadene ved å montere et slikt glass?

- Ikke så mye. Vi regner ca 400 kroner pr m{+2}.

Step-glass i hjørnet

Idet vi runder hushjørnet mot fjord og fjell, legger vi merke til en annen detalj i glass. Der det normalt ville stått en hjørnestolpe med glass og vinduskarmer på hver side, er det bare glass som møtes. Ingen stolpe og ingen karmer.

- Det kalles step-glass, og du ser glassene overlapper i hjørnet. Men denne varianten kan bare benyttes dersom dimensjonene tillater det. Ofte er hjørnestolpen et bærende element, som må stå der for å støtte opp konstruksjonene.

1000 farger å velge i

Stadig flere bruker i dag glass, der det tidligere var vanlig å bruke flis. For eksempel mellom over- og underskap på kjøkkenet. Kåre Larsen levere i dag glass som enten er malt på baksiden eller glass med folie mellom lagene.

- Det er hygienisk, elegant og vi er i stand til å levere i tusen fargenyanser. Glass gir ikke riper, og er langt å fortrekke foran eksempelvis plast. Der skal det veldig lite til før overflaten får skader, mener han.

Selv har han et vårlig preg på kjøkkenet akkurat nå - med en limegrønn glassplate mellom ovn og avtrekk. På benkeplaten og på kjøkkenbordet står matchende glassplater som familien bruker til matservering.

- Og når jula kommer skifter vi til en rød glassplate, smiler han fornøyd - og vi tipper - at da blir nok også marimekko-tilbehøret skiftet tilsvarende.

Kåre Larsen synes åpenbart det er gøy med glass, og vi skjønner at her ligger også høyteknologiske løsninger gjemt. På veien ut får vi med oss det aller siste;

- Det finnes faktisk glass, brukt som vegger i konferanserom, som i utgangspunktet ser ut som vanlig, klart glass. Men ved å trykke på en knapp vil molekylene i glasset snu seg og dermed blir glassets egenskaper endret. Fra klart til «sandblåst» bare ved et lite tastetrykk.

 
 
 
 
 
På forsiden nå