Rimelige arkitektråd

Kjøkkenet er utdatert, gangen for liten og stua kjedelig. Hva gjør man? Arkitekt koster sikkert skjorta, eller gjør det nå egentlig det?

Saken oppdateres.

Lisa Asmervik er sivilarkitekt og interiørarkitekt, og er en av få som leverer full pakke til den som ønsker å fornye hjemmet sitt.

- Jeg opplever at svært mange går rundt med tanker om fornying og påbygging, og gir litt opp på veien fordi de ikke vet i hvilken ende de skal begynne. Ofte blir jeg også møtt med en misforstått holdning til faget mitt, som går på at vi arkitekter er for dyre eller at prosjektene må ha en viss størrelse før det er aktuelt å kontakte oss. Det er helt misforstått, mener Lisa.

Bruk det som finnes

Sist lørdag hadde hun åpen dag i kontoret sitt i det gamle tukthuset på Kalvskinnet, hvor hun ga gratis råd til de som stakk innom.

- Jeg ønsker å alminneliggjøre arkitekttjenestene, gjøre dem mer tilgjengelige og vise at det ikke behøver å koste all verden. De aller fleste ønsker å gjøre endringer hjemme, men vet ikke riktig hvordan - ofte fordi de ikke stoler helt på egen smak og stil. Slik jeg ser det, skapes det ikke trivsel av å kopiere reklamebilder i glanset papir, men ved å utnytte det som allerede finnes og bygge videre på det, mener Lisa.

Mangler tapet

Astrid Bergvin har nettopp pusset opp kjøkkenet, men har ennå ikke klart å bestemme seg for hva som skal opp på veggene.

- Farger er jeg litt ferdig med, føler jeg - tenk bare på 70- og 80-tallet, sier hun. I det nye kjøkkenet finnes ikke overskap, hun har ryddet unna alt som er unødvendig og trenger ikke et allrom, på samme måte som før.

- Når ungene vokser blir behovene endret. Da de var små foregikk alt på kjøkkenet, både lek og lekser og spising. Nå er de 14 og 17 og har nesten de samme behovene som oss, derfor er rommet innredet annerledes enn før, forteller Astrid.

Som i mange andre hjem er det damen som får jobben med fargevalget. I alle fall når det kommer til stykket.

- Men jeg vet at plutselig kan jeg finne på å velge noe som bryter med resten, og det tar jeg ikke sjansen på nå, ler hun selvironisk. I samråd med Lisa går hun for en tapet i varme, gyldne toner som skal «sette» rommet.

- Fondveggen er på vei ut, den hørte til minimalismen, sier Lisa og viser flere bøker av strietapeter i et mangfold av fargenyanser og strukturer.

- De er på full fart tilbake. Jeg liker å bruke tapet på alle vegger i et rom, og i alle fall i gamle, ærverdige hus. Det må til for å få den rette rammen, mener Lisa.

Rotete inngangsparti

Aina Berg er også innom for å få råd fra arkitekten.

- Jeg bor i rekkehus på Risvollan og har en liten hageflekk på forsiden. Med to barn på 4 og 10 år blir det mye utstyr i inngangspartiet og til tider ganske kaotisk. Jeg trenger smarte løsninger, sier hun.

Snart er Lisa i gang med å kartlegge hva Aina faktisk ønsker seg i hagen; en kaffekrok, litt grønt og planter, og en bod, kanskje - sånn at akebrett, ski og staver kan få sin faste plass?

- Det får vi til, men jeg må nesten se hvordan huset ligger i forhold til naboen, se på solas gang og på plassen vi har til rådighet, anbefaler hun.

For henne er det et must å se hvordan folk bor og innretter seg, for å kunne danne seg et bilde av hva de liker og ikke liker. Begge deler er like viktig.

- Min smak er uinteressant. Jeg må finne ut hva kunden egentlig liker - det er ikke sikkert han eller hun er så bevisst på det.

Lag en plan

Mange par flytter inn i et oppussingsobjekt, og tenker at de skal ta litt etter litt, som lommeboka tillater.

- Da er det ekstra viktig å ha en plan og et mål på hvordan det skal bli til slutt, mener arkitekten. For det første sparer man penger på å være gjennomtenkt, men vel så viktig er det å skaffe seg en plan som ikke låser framtidige løsninger.

- Ja, ikke sant, istemmer Astrid. Man tenker ikke på tenåringens behov når man er spedbarnsmamma - da får man ikke barnet nært nok. Men tro meg, det er ikke like aktuelt å ha dem så nært når de vokser til.

- Nettopp, sier Lisa. Det er et godt eksempel på at det er viktig å tenke langsiktig og velge fleksible løsninger. Et lite soverom i forlengelsen av stua, kan åpnes opp når man ikke har bruk for det lenger. Det kan man ikke med et bad, for å ta et eksempel. Det er dessuten penger å spare på å gjøre jobben i riktig rekkefølge, mener Lisa.

En konsultasjon med hjemmebesøk og plan på papiret i etterkant, koster 2000 kroner.

Kanskje et tips på julegave til den som prater om endringer, men aldri kommer i gang?

 
 
 
På forsiden nå