Gjør hagen vinterklar

Hagen har mistet sommerprakten, snart daler snøen ned på blomster, busker, trær og plen. Men hva må vi gjøre før vinteren er her?

Saken oppdateres.

Hjem ringte en høstkald Trine Hogstad på Drivstua Gartneri på Tyholt. Trine drakk varm kakao, og ga oss disse rådene for å gjøre hagen vinterklar:

–Ikke gjødsle, det slutter vi med i august. Nå vil vi inngå all spriing og aktivitet.

–Høst alt som høstes kan. Ta inn sånt som epler og grønnsaker. Det er ikke så mye som må beskjæres om høsten, men beskjær frukttrær som bærer steinfrukter, som plommetrær. Dette er såkalte blødere, og kan derfor ikke beskjæres om våren.

–Kast sommerblomster. De i bedet napper du bare opp. Men når det kommer til krukkene, så husk: Kast også jorda, og vask krukkene sommerblomstene har vært i. Dette er viktig på grunn av soppsjukdommer. Jorda sommerblomstene har vært i er nå død, og er ingenting å spare på.

–Sett løk. Vil du ha tidlig blomstring neste år, så er det nå vårløkene må i jorda.

–Ikke skjær ned rosebusker, dette gjør du om våren. Men fjern døde blomsterhoder og ta eventuell en mellomskjæring dersom greinene har blitt for lange, slik at ikke buskene knekker under snøen. Bind dem også gjerne opp.

– Rydd opp og fjern vissent løv. Det er riktignok mye gjødsel i løvet, men det er også både sopp og snegler. Så jeg liker å fjerne det, rake og rydde.

–Ikke klipp ned stauder. Når de fryser, så dør det grønne. Men la også dette bare ligger, det har en isolerende effekt.

–Høst frø fra sommerblomster og stauder. Og ta opp all løk som settes opp våren, sånn som for eksempel georginer, gladioler og ranunkler. Disse overlever ikke en kald vinter, men kan tas inn nå og legges i en kald kjeller til neste vår. Det samme gjelder noen blomster, som fuchsia og pelargonia. Disse kan godt overleve vinteren, men ikke ute.

–Stauder som blomstrer tidlig kan deles og flyttes nå.

–Noter! Når du går og stuller i hagen nå om høsten, så noter ned alle de gode ideene du får. Ofte er det nå vi sier til oss selv at neste år skulle jeg hatt den planten her og den der. Men tro meg; når våren kommer er det glemt. Så noter alle gode ideer til hva som må gjøres til våren, og skriv også ned hva du gjorde feil i år.

–Gå gjennom alt av verktøy og sørg for at det er i orden. Ta for eksempel en overhaling på gressklipperen nå, om du gjør det selv eller sender den på service. Poenget er uansett at det er greit å finne den i orden når våren er her og alt skal skje.

Så et siste, men viktig, tips fra gartneren:

–Ikke avslutt utesesongen ennå! Om våren er vi raske til å komme oss ut, men om høsten er vi like raske til å komme oss inn. Ikke slutt å bruke uteområdet selv om høsten er her, det er mye vi kan ha ute, også etter at sommerblomstene er døde. Og også nå, som på våren, er det fint å sitte ute, under et pledd og med en kopp varm kakao. Og fargene er jo nydelige, nyt dem! 
 
 
 
På forsiden nå