Lite i kvantitet: Stort i kvalitet

Et lite eksperiment

I Rissa har arkitektprofessor Fredrik Lund bygget det han beskriver som verdens minste villa.

Nyter utsikten: Hytta ligger fint til i terrenget, og har fin utsikt over Trondheimsfjorden. 

Skjermet fra veien: Utbygget er tak over utendørs langbord, og er også en sperre mot bilveien. 

Utnyttet tak: Fredrik på vei opp den smale trappa, som fører til en liten takterrasse. 

Praktisk kjøkken: Fredrik har alt han trenger på et bruktkjøkken fra St.Olavs Hospital. Vinduene kan åpnes helt opp, og slik kan han ta oppvasken både innendørs - og utenfra. 

Smarte løsninger: Å bo på mindre enn 50 kvadrat krever noe av innredningen. Sofaene blir senger om nettene, og om dagen lagres dynene på en hems. 

Langt og smalt: Fredrik Lund har fått mye ut av lite, med å bygge langt og smalt, og høyt oppunder taket. Bildene på veggen er egendesignet. 

Viundu mot taket: Det lille badet har fått glassdør og vinduer oppe mot taket, for å skape en større romfølelse. 

Avslappenede stol: Fredrik tar seg en hvil, i en innebygget liggestol som er som en forlengelse av fasaden. 

Enkel fasade, med innsmett: Hytta ser enkel ut, men har likevel flere overraskelser. Som åpningen i trapperommet, hvor Fredrik kikker ut. Og de innebygde sitteplassene. 

Knappe 50 kvadrat. Kun et rom, pluss et lite bad. Mer enn nok, syns mannen selv, og nyter en kopp kaffe og avisa fra en liggestol i tre, bygget som en forlengelse i fasaden i malmfuru. Like ved sildrer en bekk vårlig, og utsikten er fjorden.

–I dag bygges det jo hytter større enn hus, gjerne på opptil 400 kvadrat, sier Fredrik Lund. Han syns det er unødvendig, uansett om det er hytte eller hus, egentlig. Professoren mener vi alle kan klare oss på langt mindre areal – hvis huset er velbygd, vel og merke.

Hans eget lille paradis bare en kjapp kjøretur fra ferjeleiet på Rørvik er altså på like under 50 kvadrat, og han mener det inneholder alt han, og familien og gjester, strengt tatt behøver.

Til daglig bor professoren i arkitektur og bildekunst ved NTNU sammen med kone og en sønn på sju år på Bakklandet, men på Rissa har han bygd seg en fritidsbolig – eller som han selv sier: Verdens minste villa.Vågalt eksperiment

–Den er jo ekstremt velbygget, flirer Fredrik, temmelig selvsikkert. Professoren, som tidligere i år gikk kraftig ut i Ukeadressa og kritiserte det meste av det som bygges i dagens Trondheim.

–Nettopp på grunn av den kritikken jeg kom med, så syns jeg det er greit å vise fram noe jeg selv har tegnet. For å vise fram at jeg kan noe, jeg vet hva jeg snakker om, sier Fredrik, som har mottatt en rekke førstepriser i arkitektur. I dag underviser Fredrik mest, men tar på seg noen få kvalitetsoppdrag, som han kaller det. For ikke å glemme selve faget.

Det siste han har tegnet er sitt eget hus i Rissa. Og han velger å kalle sin lille villa for et eksperiment. Han har tatt flere vågale valg, bare for å teste ut om det går. Som om at det ikke finnes et eneste stålbeslag på hytta, og at treet ikke skal behandles med annet en linolje. Og er et såpass lite hus virkelig nok? Akkurat på det siste mener Fredrik at svaret absolutt er ja.Enkle, lange linjer

Allerede sett utenfra er hytta annerledes, og i en sms fra Fredrik står det om veibeskrivelsen: «Kjør 3 km, så ta til høyre, kjør 500 m. Se etter liten grå bil ved rart hus».

Og det er utvilsomt et litt rart hus. Men enda mer er det stilig eleganse, selv om det nok kommer an på øyet som ser. Det er bygget i et hyttefelt, hvor de andre hyttene er mer tradisjonelle. Det gjør at Fredrik hus skiller seg enda mer ut. Overraskende enkle, lange linjer. Men med innsmett, som innebygde benker og en nesten skjult trapp opp til en like hemmelighetsfull takterrasse.

Lavtliggende. Kledd i malmfuru, som etter hvert vil bli helt sølvgrå.

Det mest spesielle, utvendig, er de innebygde sitteplassene. Et lite hakk i fasaden, til å sitte inni og nyte vårsola. Liggestolen snekret i tre. Til sommeren kommer en langbenk med langbord på den andre siden.

Det som er felles både ute og inne: Alt er enkelt, og alt av plass er utnyttet. Her finnes det ikke noe ekstra, noe sted uten mening. Likevel føles også interiøret luftig.

–Jeg har skapt mye ut av lite, sier Fredrik og mener det er slik vi alle bør tenke oftere. For hvis hus og hytter bygges effektivt, så kan vi gå ned på areal.18 meter langt

Da Rissa kommune skulle behandle søknaden fra Fredrik angående hytta skrev de: «Dette prosjektet er det mest spennende man har satt på byggesakskontoret på lenge, og viser så tydelig at det går an å bygge annerledes, men samtidig være nøktern og tenke på byggets uttrykk i forhold til beliggenhet og naturen rundt».

Det lille huset er langt og smalt. Til tross sine knappe 50 kvadrat så er huset hele 18 meter lang. Men mens den ene kortveggen er 4,5 meter bred, så er den andre bare 3,5 meter bred.

–Det var selve tomta som ga de viktigste premissene for hvordan det skulle bygges. Tomta er nederst i feltet, og hytta måtte være lavtliggende og jeg ville at den skulle gå mest mulig i ett med naturen. I tillegg lager den en vinkel, og slik skapes det en egen liten verden her nede, selv om det er andre hytter like bak. Det er heller ingen vinduer opp mot de andre hyttene, slik føles hytta mer ensom enn den egentlig er, forklarer Fredrik, men det viktigste var å bygge lite, men godt.

–Ideen min var å vise hvor lite man kan bygge. Det er brukt enkle virkemidler, for å skape en følelse av mye rom ut av få kvadrat. Det er et høyt, langt rom med masse lys inn. Det er hele 3,50 meter opp til taket, sier professoren.Kan åpnes helt opp

Hytta sto ferdig i november i fjor, og ennå mangler det noen smådetaljer. Men nå gleder Fredrik seg til sin første sommer ute på Rissa. For selv om dette er et fint sted å nyte både høst- og vinterstormer fra, så er det først og fremst en sommerperle.

–For å utvide plassen er det laget masse utesteder, sier Fredrik og demonstrerer et av sine viktige arkitektoniske grep: Over kjøkkenbenken er det to store vinduer uten stolpe imellom. Så når begge vinduene åpnes er det så åpent ut at det også er mulig å stå på terrassen utenfor kjøkkenet, og både lage mat og ta oppvasken. Like ved skal det bygges et langbord med benker, som også kan brukes til utesoveplass om sommeren. Og på begge sider av kjøkkenbenken er det dører, som ikke har dørstokker, det er i det hele tatt ingen lister i hytta. Det gjør at gulvet kan feies rent, rett ut.

Og også inne er det tenkt både plassbesparende, og økonomisk.

Kjøkkenet er av det enkle slaget, i stål, og ble i helhet kjøpt brukt for kun 3000 kroner hos Rebygg. Kjøkkenet er et gammelt industrikjøkken fra St.Olavs Hospital. Det samme gjelder badesromsinnredningen.Flere overnattingsplasser

–Jeg liker ikke tendensen, at både villaer og hytter bare blir større og større. Det bygges rett og slett mye kvantitet, og lite kvalitet, sier Fredrik. Han har ingen adskilte soverom, men mener han har plass til store sommerselskaper med mange overnattende gjester. Inne på stua er det eneste møblet en stol, foruten om en benk/soveplass i en vinduskarm og madrasser stablet oppå hverandre langs den ene langveggen. Dette er om dagen sofa, om natta seng til to. Sengeklær er det laget en egen, praktisk hems til.

–Gjester som kommer med sovepose, skal alltids få et sted å sove, smiler Fredrik. Kanskje må de sove ute, men alle skal i alle fall få mulighet til å sove under tak.

Inne er det kun to rom. Et lite bad, og så er resten et eneste langt rom. Oppe i taket mot badet er det satt inn vinduer, dette er også et grep for å få huset til å virke større. Det gjør at du ser at taket ikke stopper der.

–Det handler bare om å bygge litt mer kompakt, og om å ta i bruk grep som vi har glemt etter hvert som husene har blitt større, mener professoren.En god øvelse

I perioder når Fredrik ikke underviser arkitekturstudentene på NTNU, så jobber han gjerne fra hytta på Rissa. Og siden det kun tar noen få minutter å kjøre til ferja, så kan han også dagpendle inn til jobben.

–For meg er dette stedet livskvalitet, sier Fredrik som helst sitter med ei bok og en kaffekopp på den spesialbygde trestolen som er bygd inn i fasaden av hans egen datter, som studerer til å bli møbelsnekker i København.

Hytta ble i det hele tatt reist på utradisjonelt vis, forrige sommer. Byggmester Johan Lundbo satte opp selve hytta, og det meste av finsnekringen innomhus ble gjort av tømrer Hans Ch. Stangvik. Men i tillegg sysselsatte Fredrik 14 studenter fra fem ulike nasjoner.

–Du som tørr å kritisere andre for sine bygg, er dette et hus du selv er hundre prosent fornøyd med?

–Ja, jeg er fornøyd. Samtidig som jeg har vært litt halvgal. Jeg er fortsatt litt nervøs på grunn av noen vågale valg. Men jeg ser på det som et eksperiment, sier Fredrik. Og mest er det et eksperiment om å gjøre mest mulig ut av minst mulig.

–Det er alltid en god øvelse for oss nordmenn å forsøke å klare oss med litt mindre. Og dette er det minste jeg kan bygge, men det går an å snu på det og si at jeg er rik som har dette, smiler Fredrik.

Professoren tenkte egentlig å selge hytta når den sto ferdig, men nå er det utelukket. Rett og slett fordi han ble så fornøyd med eksperimentet at han vil bruke det selv.

Og når han setter seg i innhugget på fasaden mot fjordutsikten, kanskje med et glass god rødvin i hånda, da er det helt sikkert at livet er godt.

 
Nyter utsikten: Hytta ligger fint til i terrenget, og har fin utsikt over Trondheimsfjorden. 

Nyter utsikten: Hytta ligger fint til i terrenget, og har fin utsikt over Trondheimsfjorden. 

Skjermet fra veien: Utbygget er tak over utendørs langbord, og er også en sperre mot bilveien. 

Skjermet fra veien: Utbygget er tak over utendørs langbord, og er også en sperre mot bilveien. 

Utnyttet tak: Fredrik på vei opp den smale trappa, som fører til en liten takterrasse. 

Utnyttet tak: Fredrik på vei opp den smale trappa, som fører til en liten takterrasse. 

Praktisk kjøkken: Fredrik har alt han trenger på et bruktkjøkken fra St.Olavs Hospital. Vinduene kan åpnes helt opp, og slik kan han ta oppvasken både innendørs - og utenfra. 

Praktisk kjøkken: Fredrik har alt han trenger på et bruktkjøkken fra St.Olavs Hospital. Vinduene kan åpnes helt opp, og slik kan han ta oppvasken både innendørs - og utenfra. 

Smarte løsninger: Å bo på mindre enn 50 kvadrat krever noe av innredningen. Sofaene blir senger om nettene, og om dagen lagres dynene på en hems. 

Smarte løsninger: Å bo på mindre enn 50 kvadrat krever noe av innredningen. Sofaene blir senger om nettene, og om dagen lagres dynene på en hems. 

Langt og smalt: Fredrik Lund har fått mye ut av lite, med å bygge langt og smalt, og høyt oppunder taket. Bildene på veggen er egendesignet. 

Langt og smalt: Fredrik Lund har fått mye ut av lite, med å bygge langt og smalt, og høyt oppunder taket. Bildene på veggen er egendesignet. 

Viundu mot taket: Det lille badet har fått glassdør og vinduer oppe mot taket, for å skape en større romfølelse. 

Viundu mot taket: Det lille badet har fått glassdør og vinduer oppe mot taket, for å skape en større romfølelse. 

Avslappenede stol: Fredrik tar seg en hvil, i en innebygget liggestol som er som en forlengelse av fasaden. 

Avslappenede stol: Fredrik tar seg en hvil, i en innebygget liggestol som er som en forlengelse av fasaden. 

 
Enkel fasade, med innsmett: Hytta ser enkel ut, men har likevel flere overraskelser. Som åpningen i trapperommet, hvor Fredrik kikker ut. Og de innebygde sitteplassene. 

Enkel fasade, med innsmett: Hytta ser enkel ut, men har likevel flere overraskelser. Som åpningen i trapperommet, hvor Fredrik kikker ut. Og de innebygde sitteplassene. 

På forsiden nå