Harmoni i pastell

Odelsjenta Anne Lise Mæhre har skapt en følelse av vår i trønderlåna på Skatval.

Foto: Mari Vold

Blikkfang: Hjemmet til Anne Lise er en fargevandring, og fargene er i detaljene.

Blomstrende skap: Skapet lagde Anne Lise selv, og nå er det fylt med både tapet og like blomstrende serviser.

Klassiker: Ved sofaem står aviskurva, som er en god, gammel kjenning.

På badet: Også her får det meste stå framme, til nytte og pynt.

Kattepusene: Tre jenter i huset, men to guttekatter - med rosa matskåler.

Gamle trebjelker: Oppe på sitt eget soverom har Anne Lise også syrom, og her har funnet igjen de opprinnelige bjelkene.

Sjarm på vegg: Alle kjøkkenskattene får stå og henge framme.

Liten lekseplass: Også små ledige plasser kan utnyttes effektivt. Legg merke til hylla som er en gammel skuff.

Mintgrønn: Skjenken har fått en av favorittfargene til Anne Lise, og oppå står en skjønn forening.

Fin miks: Gammelt rosa glass sammen med nytt, grafisk i sort hvit.

Fine møter: Mørkt tre møter vårlige pasteller, og i speilet ses den grønne vintagesofaen.

Nytt bad: Badet er nyoppusset, men også her har Anne Lise innredet med bruktmøbler.

I gyngestolen: Stua til Anne Lise Mæhre er satt sammen av bruktmøbler og gamle skatter. Som gyngestolen hun sitter i, og det gamle radiokabinettet med en radio som fortsatt er i bruk.

Retro barnerom: Rosa, selvfølgelig. Men også retro grønt og brunt. Til sammen gir det et spennende barnerom.

Til skolejenta: Den eldste jenta i huset går på skole, og har fått sin egen lekseplass på barnerommet.

Leken samling: Leker i settehylle, og ekstra fargefint er det blitt med tapet.

Lysekrone: Husets lysekrone henger inne på barnerommet. som er en miks av alle farger og stiler.

Krydderhylle: Et minne fra gamle dager, og også her er det piffet opp med tapet.

Vesker og hansker: Hvorfor gjemme dem bort, når de er fine i interiøret?

Deilige sengetepper: Anne Lises seng har fått flere gode tepper, noe katta syns er stas på dagtid.

I vinterlandet: Trønderlåna Østre Mære på Skatval overrasker på innsiden.

Anne Lise Mæhre er utdannet bildende kunster, hun er glad i gjenbruk og i alt som er retro og har farger. Og alt dette gjenspeiler seg i hjemmet hun har skapt for seg og sine to døtre; Hedda (11) og Sigrid (4).

Anne Lise vokste opp i kårhuset på gården Østre Mære på Skatval i Stjørdal, mens besteforeldrene bodde som tredje generasjon på selve gårdshuset; ei trønderlån på ca. 150 år. Så flyttet hun til Nederland for å utdanne seg til kunstner, og der møtte Anne Lise kjærligheten og der, i urbane Amsterdam, fikk de sin første datter. Men Anne Lise visste at hun måtte hjem igjen. Hjem til landsbygda på Skatval, og trønderlåna som nå sto tom og ventet på odelsjenta. Her kom datter nummer to, og her har hun startet på den store oppussingen – nå som alenemamma.Samler på farger

Det er gjort mest utvendig, bordkledning, tak og vinduer er skiftet ut. Men snart begynner Anne Lise å rehabilitere den delen av låna som i dag står tom. Foreløpig bor de tre jentene kun i en liten del av den store låna på 240 kvadratmeter. Men selv om vegger, tak og gulv etter hvert skal skiftes ut også her, så er det allerede en fryd å komme inn til Anne Lise, som er kvinnen bak interiørbloggen Fargevandring. For det er nettopp en fargevandring å besøke hjemmet henne; en vandring i harmonisk pastell, i spedd oransje og brune toner fra 70-tallet.

Alt er gjenbruk. Kjøpt brukt, og fått en personlig touch av Anne Lise som tryller med både malerkost og symaskin.

–Jeg har alltid vært en samler. Jeg begynte å kjøpe ting på loppemarkeder allerede som 18-åring, og nå har jeg stor plass og får brukt skattene, smiler Anne Lise som jobber som butikkdekoratør og selger på gjenbruksbutikken Bruktbo i Levanger. I dag er det ingen dyr i fjøset og jorda er leid ut.Gjennomført stil

–Selvsagt liker jeg nye designmøbler også. Men jeg syns det er artig å se hva som går an å få til med små midler. Som skapet mitt her på stua, for eksempel, sier Anne Lise. Skapet er malt pastellgrønt, det står på sorte, slanke føtter, det har glass i dørene og tapet på innsiden.

–Dette var egentlig et gammelt overskap, ikke hadde det føtter og dørene var av heltre. Men jeg satte på føtter fra et gammelt radiokabinett og skar ut plass til glass i vinduene. Det er så tilfredsstillende å få det til, jeg vil helst klare å gjøre alt selv, sier Anne Lise som alltid har et eller annet prosjekt gående, stort eller smått.

Og selv om hun ikke vil definere stilen sin og påstår at hun ikke har en plan når hun holder på i huset, så går alt ton i ton, i harmoni. Mange farger er tatt i bruk, men de passer sammen. Eller de krasjer, på en spennende måte. Selv er Anne Lise kledd i en stil som passer huset. Skjørtet i retrosnitt har hun sydd selv, blusen er fra Fretex.

–Jeg liker at alt er gjennomført, at det er tenkt på, smiler Anne Lise og serverer kaffe og rundstykker.Historier i veggene

–Jeg er mest fornøyd med kjøkkenet, det har blitt det husets hjerte jeg ville det skulle bli. Det er her vi helst er, sier Anne Lise som har et hjem helt fritt for tv, noe som er et bevisst valg.

–Jeg følger med på hva som skjer på pc-en, og av og til springer jentene over til besteforeldrene i kårhuset for å se barne-tv, sier Anne Lise som har skapt et lekent hjem til sine døtre. En retro rød dokkevogn står på stua, og den er ikke bare til pynt – dette er en dokkevogn som ofte triller tur. Det er leker gjemt både her og der, som i en gammel symaskinkasse. Og på kjøkkenet er det også en liten minikjøkkenkrok for late-mat.

–Jeg er nok ganske hjemmekjær, det betyr i alle fall mye for meg å skape et hjem vi alle trives i, sier Anne Lise som er heldig som får bo i et hus med sjel og familiehistorie. Nå er hun i ferd med å finne tilbake de opprinnelige, gamle trebjelkene i veggene. Som på sitt eget soverom oppe i andre etasje, som også er hobbyrom med symaskin. Her inne er også badet som er nyoppusset. Men selv om selve badet er helt nytt, så er alle møblene også her gjenbruksmøbler.Kjøper sjelden nytt

–Gjenbruk er viktig for meg. Jeg ser alltid etter om jeg ikke har noe, før jeg kjøper noe nytt. Her en kveld, for eksempel, så tenkte jeg at jeg må ha en hylle over arbeidspulten på stua. Det hadde jeg ikke, men så husket jeg at jeg jo hadde en gammel skuff liggende. Det ble en fin hylle, sier Anne Lise. Også jenterommet oppe i andre bærer preg av mammas kreativitet. Her har det meste fått personlighet og en ny vri. Tapetserte bordplater og skapdører, puffer som er trukket om, og selvmalte senger og knotter.

–Jeg mener jo selv at jeg ikke har hatt noen overordnet plan med innredningen. Men jeg skaffer meg ting etter hjertet, og da vil alt passe sammen, og i alle fall bli til akkurat det hjemmet jeg ønsker meg, sier Anne Lise.

Å besøke trønderlåna Østre Mære en hustrig vinterdag er som å få en smak av en pastellfarget vår.

For mer om hjemmet til Anne Lise, se bloggen: fargevandring.blogspot.com

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå