Greskinspirert fargeklatt

Når Inger Lise og Ioannis savner det gamle hjemlandet Hellas tilfører de huset i Verdal enda flere sommerlige gladfarger.

Sofakos: Inger Lise Woll og Ioannis Holevas er begge glade i farger, og har rosa tapet, rosa bord og en fargerik lysekrone på stua. 

Klokke av bestikk: Henger, selvsagt, på kjøkkenet og er både til nytte og dekor. 

Kjøkkendøra: Full av gode minner, visdomsord og hilsener fra gode venner. Malt i sort tavlemaling, og fått masse kort og bilder limt oppå. 

Knekkebrød og kopper: Begge deler lett tilgjengelig på den ene kjøkkenbenken. 

Rosa sprutsone: Kjøkkenet har rosa, mønstrede tapet, og pynte- og nyttegjenstandene er i lekne farger. 

Bak i vei: Lett å slenge sammen en muffinsrøre når oppskriften er lett tilgjengelig, i rosa selvsagt, på kjøleskapsdøra. 

Lilla vinduskarm: Lilla og turkis, to av favorittfargene til Inger Lise. Og se så fine sammen! 

Brillelampe: Ideen fikk Inger Lise i et gresk interiørmagasin. Ta av skjermen på en lampe og heng på fargefine lesebriller. 

Gult som sola: Sola skinner ikke like ofte i Verdal som Aten. Men gule interiørdetaljer er det mange av, som bordlampe og lite bord. 

Bringer lykke: Terpsichori, som er av de ni muser i gresk mytologi, henger på stueveggen og gir lykke, kunst og glede. 

Egendesign: Mye av det Inger Lise har får en makeover, som denne lampa. Foten er spraylakkert, skjermen malt med tekstilmaling. 

Det mannlige hjørnet: Mannen i huset, Ioannis, sier han liker den greske, klassiske stilen. Den finner vi på hans kontor. 

Muntre detaljer: Bordet har fått tapet og pom pom-er rundt kanten, oppå står brillelampa som nok ingen har maken til. 

Søte pasteller: Når Inger Lise får en kveld i kjelleren med maling og kost, så blir resultatet sånn som dette. 

Gammel krydderhylle: Har fått nytt og søtt utseende. 

Bildevegg: På toalettet nede har den ene veggen blitt et galleri, satt sammen av settekasse, hylle og mange bilder hengt opp med washi-tape. 

Gutterommet: Kjellerstua er viet tv-spill og testosteron, men mammaen har lurt inn litt farger her også. 

Koserommet: Hobbyrommet til Inger Lise kalles bare koserommet. Her er det kos i pastell. 

Lysekrone med farger: Lampa på stua er et ordentlig blikkfang, og sto lenge på Inger Lise sin ønskeliste. 

Spraylakkert: Inger Lise bare elsker å spraylakkere, og det meste har fått en runde med spray - som denne lysestaken. 

Gresk sengehimmel: Sengen ble kjøpt i Aten og måtte bare bli med til Verdal. Ekteparet sier dette er et av de mest typiske greske møblene de har. 

Velkommen inn: Puten levner ingen tvil, inn til den greske/norske familien er vi velkomne. 

Gren med pynt: Inge Lise hengte opp en trollhasselgren til jul. Den henger der fortsatt, men julepynten er skiftet ut med mer vårlig pynt. 

Blomstrende hjem: Fra Hellas er de vant med blomster, og forsøker å alltid ha en bukett til å minne om sol og sommer. 

Blått gutterom: Ingen tvil om hvem sitt rom dette er. Her bor Sokrates på 10 år. 

Slekter på sin mor: Også Sokrates liker farger, og har selv dekorert vegg og hyller. 

Den beste tiden: Når Inger Lise skal slappe av, går hun ned i kjelleren og koserommet. Der klippes, limes og skapes det. 

Egendesign: Lampeskjermen ble fjernet, og Inger Lise kreerte med silkebånd, tape og perler. Resultatet ble en unik lampe. 

Bad med hyller: Badet er romslig og sjekk de praktiske, innebygde hyllene. 

Gult lite bord: Laget i Stjørdal av IrinaStyle. 

Lett blanding: Fargerike gjenstander, og klassisk kunst fra Hellas. 

Inger Lise Woll dro fra Verdal til Aten i Hellas som au-pair som 20-åring. Hun forelsket seg i landet. Men det var masse byråkrati og en dag måtte passet fornyes. Inger Lise måtte ta nye passfoto, og gikk inn i fotobutikken til Ioannis Holevas.

Og forelsket seg likeså godt i den kjekke grekeren også.

Det ble ekteskap og det kom to sønner; Dimitris og Sokrates. Inger Lise og Ioannis delte en generasjonsbolig i Aten med Ioannis sin mor og hans brors familie i 13 år. Men så bestemte de seg for å flytte fra solfylte Hellas til Verdal i Nord-Trøndelag. Her har de nå bodd i seks år. Dimitris har blitt 12, Sokrates 10 år. Inger Lise jobber på Stiklestad Nasjonale Kultursenter, mens Ioannis jobber på Leksdal barnehage. Og selvsagt bor de i sentrum.

–Jeg er fra Aten, jeg er et bymenneske. Jeg må ha gåavstand til kafeer, selv om det ikke er så mange av dem her, sier Ioannis på nordtrøndersk.Klassisk gresk stil

Verdal er hvitkledd i snø, det er ingen å se i gatene.

Men inne hos familien Woll/Holevas snakker ekteparet gresk til hverandre. Språket som får sommerminner fra greske ferieøyer til å dukke opp. Og her inne, i en halvpart av en tomannsbolig, er det solskinn, fastelavensboller og farger.

Hver sommer drar de til slektas sommerhus i den lille kystbyen Maraton. Den som ligger akkurat 4,2 mil fra Aten, som jo er så langt som en maraton er. Men om vinteren er de i Verdal, og i snøslaps og kulde fyller Inger Lise huset med farger. Det er rosa stuebord, et ganske så helrosa kjøkken og det meste har fått en personlig makeover av Inger Lise, enten med maling eller tapet.

–Jeg er veldig glad i farger, og i spraylakkering, smiler Inger Lise.

Fargeglad er også Ioannis men han innrømmer at det er kona som tilfører interiøret mest farger. Ioannis sitt kontor er det eneste stedet i huset som kun er i sort og grått.

–Jeg er som grekere flest ganske klassisk i stilen, og liker det enkelt, sier Ioannis, som er mest vant til å bo i hus som verken pusses opp eller fylles med pyntegjenstander. I Hellas leves det sosiale livet ute, og interiøret er ikke så viktig som i kalde, men hjemmekoselige Norge.Spesiell brillelampe

Men Inger Lise er inspirert av Hellas når hun innreder – på sin måte.

–Jeg har med meg alle fargene fra Hellas, men der er fargene mest ute. Jeg elsker Kykladene, med de hvite husene og de knallblå karmene og cerise blomster, sier Inger Lise og har skapt lignende kontraster hjemme hos seg selv.

Inger Lise elsker å skape og har sitt eget rom i kjelleren, som har fått navnet koserommet. Her er pastellfargene, og her sitter mor i huset og syr, klipper og limer. På naborommet er gutterommet, det som er mer maskulint og hvor det er tv og spillmaskiner.

–Der inne raser testosteronet, mens jeg sitter på naborommet og maler pastell, sier Inger Lise.

Og av og til er hun ekstra fornøyd, som nylig da hun skulle kjøpe melk og brød og fikk se at matvarebutikken også hadde salg på lesebriller – i mange fine farger.

–Jeg kjøpte 20 briller! Inger Lise er begeistret når hun forteller. Etterpå kjøpte hun en billig lampe, fjernet skjermen og hengte alle brillene, tett i tett, på skjermer. Fargerikt og så absolutt annerledes. Ideen fikk Inger Lise i et gresk interiørmagasin, og nå har hun både en lampe med særpreg og lesebriller i ulike styrker hvis noen kommer innom og har glemt brillene sine.Gresk kunst

Fargene er med fra mer solfylte og langt mer sommerlige Hellas, og på den ene stueveggen henger Terpsichori, som er av de ni muser i gresk mytologi.

–Jeg kjøpte den fra en kunstner som hadde atelier i nabolaget vårt i Aten. Jeg passerte den hver dag jeg kjørte på jobb og drømte om å eie den. Jeg var i 20-årene og jobbet som underbetalt servitør, men jeg sparte og til slutt ble den min, sier Inger Lise om den vakre keramikkdama på nesten to meter med grå undertoner og en eksklusiv touch av gull. Hun kommer ekstra godt fram på en ren, hvit murvegg.

–Terpsichori gir glede i et hus, sier Ioannis som har jobbet som fotograf i hjemlandet, og viser fram fine landskapsbilder fra Hellas. Flere henger også på veggene, for å minne familien om deres andre hjemland.

Det rommet som ser mest gresk ut er foreldresoverommet. Dette er klassisk og hvitt, og har en himmelseng som ekteparet tok med i flyttelasset fra Aten.

–Senga måtte vi bare ta med, sier Inger Lise og Ioannis. Vi skjønner dem godt, soverommet er som å være på ferie i Hellas. Guttenes soverom er mer fargerike. Det ene har dør malt med tavlemaling, her står bursdagen til alle i klassen. Og inne står det Sokrates med store bokstaver på en blå vegg.Interiør gir overskudd

–Hjemmet betyr mye for meg, det er viktig for meg å skape et koselig hjem for meg og guttene mine, sier Inger Lise som har en egen interiørblogg med navnet Maratonjenta. Navnet kommer ikke av at hun er så glad i å løpe, men av kjærlighet til sommerhuset i byen Maraton.

–Jeg jobber veldig mye, og da syns jeg det er enda viktigere å vite at hjemmet er et sted å nyte og slappe av. I Hellas bruker jeg ikke så mye tid på hus og hjem, der er vi ute og møter familie og venner på kafeer. Men her i Norge inviterer vi folk hjem til hos, og i vintermånedene gir interiøret meg glede, sier Inger Lise.

–Men du bruker mye tid på det også?

–Ja, men det er god tid. Mens andre ser tv eller trener så lager jeg en hylle og får overskudd av det, smiler Inger Lise som ikke helt klarer å bestemme seg for hva som er favorittfargen, Om det er rosa, turkis eller kanskje gult. Men hun behøver da ikke å velge bare en heller. Det er bare å gjøre som hun allerede gjør: Bruke alle.

For mer, se interiørbloggen til Inger Lise: maratonjenta.blogspot.com

På forsiden nå