Bonderomantikk for supermodell

Da Jorunn Haugen ble forelsket i oppdalingen Olav Hoel tok livet en overraskende vending. Supermodellen i Los Angeles ble bonde i Vognill.

Sofakos: Stor sofa, med plass til både Jorunn, Olav og hunden Luna. Bak et kråskap som alltid har hørt gården til. 

Musikk gir ro: Jorunn liker å spille piano, og derfor har det fått en naturlig fremtredende plass i stua. 

Gode barndomsminner: I den gamle, elegante sofaen satt Olav og hørte bestemora lese om Knerten som liten gutt. 

Nostalgi: Det er mye som minner om gamle dager i gårdens innredning. 

Peiskos: På stua brenner det i ovnen på kalde dager. Stablet ved i flere hyller bidrar til lunhet alle dager. 

Sengekos: Hunden Luna får også ligge i senga, innimellom i alle fall. 

Møbler som ruver: Gårdshuset på Vorhaug har rause rom, og derfor kan sofaen være stor. 

Inngangen: Først inn til en gang, og bak venter en stor, lys og åpen stue. 

Fra modelltiden: På skjenken står et bilde fra Jorunns dager som supermodell i L.A. 

Osteform: Mye av det gamle er tatt vare på, som denne osteformen på kjøkkenet. 

Glad i roser: Jorunn er glad i roser, og fyller vinduskarmene med dem. 

Spesialsnekret: Kjøkkeninnredningen ble i sin tid laget til nettopp dette kjøkkenet, i kvistfri furu. 

Naturelsker: Jorunn og hunden Luna nyter vintersola, utenfor deres mye hjem, gården Vorhaug i Oppdal. 

Godt med gulvplass: Så mye rom, er spesielt for Jorunn som har vært vant til å være på reise og bo i små byleiligheter. 

Nyter utsikten: Stua har panoramautsikt til vidder og fjelltopper. 

Favorittplassen: Det er her de helst sitter, Jorunn og Olav, foran kjøkkenpeisen Olav har laget selv av gamle takstein fra huset. 

I suiten: Det er hit Jorunn trekker seg tilbake, dersom hun har behov for det. 

Divabordet: Sminkebordet på suiten, eller divabordet som Jorunn med et smil kaller det. 

Pent par: Jorunn har ikke glemt kunsten å posere, og både det nye huset og samboer Olav kler henne. 

Tømmervegg: Denne veggen var opprinnelig en yttervegg, nå er den funnet fram igjen og er inn på tv-stua. 

Familiekjøkken: Kjøkkenet er stort, og spisebordet er det som opprinnelig hørte til gården. 

Masse lys: Jorunn er glad i levende lys, og de står på alle bord og i alle kroker. 

I karnappet: To nye vintagestoler og en raus utsikt over fjell og vidder, da er ikke livet det verste man har. 

Blå dør: Det hvite gårdshuset har blå dør, og Jorunn har jakke som matcher. 

Glad i kofferter: Det er flere gamle kofferter i huset. Til pynt, men også til oppbevaring og bord. 

Blyglass: Inne på tv-stua er det gamle blyglasset bevart. 

Delikat bad: Hvitt bad, med et badekar som er i daglig bruk. 

Orientalsk skjenk: Og over henger et speil, som minner Jorunn om tiden i Italia. 

Åpen løsning: Første etasje har stor stue, kjøkken og ene egen tv-stue. Alt skjermet, men likevel i en åpen løsning. 

Fra glansdagene: Jorunn Haugen het før Jo Cash og livnærte seg som modell. 

Jorunn står på lange, slanke bein oppå høye hæler. Men det første vi ser er alle krøllene. Og smilet. Jorunn vinker oss ned fra riksvei 70, og ned til det nye hjemmet hennes. Her er det. Vi er på gården Vorhaug i grenda Vognill i Oppdal. Hvitt hus, rødt fjøs. Traktor i hagen. Krøtter i fjøset, hund og katt i huset.

Her har den tidligere supermodellen Jorunn og samboeren Olav Hoel skapt seg sitt felles drømmehjem, ut av Olav sitt barndomshjem. Far til Olav bor i kårhuset.

De har innredet med kjærlig lidenskap, blandet nytt og gammelt. Samboerparet har fått en favorittplass foran peisen på kjøkken – den som er selvbygd av Olav av gamle takstein fra huset.

Og Jorunn har fått et soverom som mest minner om en hotellsuite. Det passer godt for ei som har bodd mer på hotellsuiter enn i gårdshus. For at Jorunn skulle ende opp som bonde på landsbygda i Oppdal var slett ingen selvfølge.

Hvite fjelltopper

Jorunn Haugen, eller Jo Gash, som hun het før, har en lang karriere bak seg som internasjonal toppmodell. Hun har vært på forsiden av kjente magasiner, og kanskje mest kjent er Jo for flere ganger ha vært vertinne for Oscar-utdelingen i Los Angeles.

Jorunn dro fra hjembyen Skien til Paris allerede som 18-åring. Så ble det både Milano, Barcelona, München, Tokyo, New York og Los Angeles. Bolig på Venice Beach i LA, mens hun jobbet i samme modellbyrå som Cameron Dias og spilte i Pamela Andersons actionserie V.I.P. Bare for å nevne noe. Men så endte altså den fasjonable, celebre reisen i Oppdal.

– Vet dere, dette er første gang jeg har hatt et ordentlig hjem, smiler Jorunn som har blitt 45 år.

Utsikten fra stua er det røde fjøset med 32 kyr til kjøttproduksjon. Men mest er det hvite vidder og majestetiske fjelltopper, badet i vintersol. Godt med plass, stillhet og raust med utsyn.

Endelig hjemme

– Hvordan havnet du her, Jorunn?

– Jeg flyttet fra LA til Skien for et par år siden, etter å ha vært på reisefot i 30 år. Jeg hadde sett hele verden, og så møtte jeg Olav en kveld ute på byen. Han var turneleder for bandet Big Bang, jeg trodde han var en rocker fra Grünerløkka. Olav spurte på om jeg ville besøke ham, jeg sa ja. Da først sa han at han bodde i Oppdal. Jeg kom på besøk og ble totalt forelsket, både i ham og stedet. Vi dro til setra i Gjevilvassdalen, det var smørblomster, geiter og skigard¿

Jorunn kjente at hun slappet av, at hun endelig hadde kommet hjem.

Olav hadde sluttet med melkeproduksjon, og jobber i dag som teknisk leder og lydmann ved Oppdal kulturhus. Nå er det igjen krøtter i fjøset, men nå er det Jorunn som tar fjøsstellet. Kjeledress og tresko. En helt ny opplevelse.

– Jeg hadde jo ingen gårdserfaring, men det føltes så naturlig. Og tenk så heldig jeg har vært. Å få reise verden rundt, se alt som er å se. Og så ende her, på verdens vakreste sted, sier Jorunn.

Har fått interiørhjelp

Olav har tre sønner på 13, 16 og 19 år som bor hos Olav og Jorunn annenhver uke, så dette er et familiehjem. En ny verden, det også, for supermodellen. I det hele tatt har det å skape et hjem vært noe nytt for Jorunn.

– Heldigvis har den ene søsteren til Olav hjulpet hos mye med innredningen, sier Jorunn. Søsteren er Dordi Hoel Refseth, som er gründeren bak butikkene Cicelia, som selger både interiør og mote. Det aller meste av møblene er kjøpt hos en av butikkene til Dordi, eller det er gamle gårdsmøbler som alltid har stått her. På stua står et rosemalt kråskap med klokke i toppen, på kjøkkenet henger et veggur som besteforeldrene til Olav fikk i bryllupsgave. I den staselige sofaen som står under veggklokka brukte bestemora å sitte med Olav i fanget og lese om Knerten. Det er gode minner, blandet med nye møbler. Som fire vintagestoler kjøpt på nettbutikken Nova Solo.

– Vi lette lenge etter akkurat de stolene, vi visste akkurat hva vi ville ha, men fant dem ikke. Plutselig en kveld fant jeg dem på nettet, og neste dag var de her, i Oppdal, smiler Jorunn.

Hun sier hun ikke visste hvordan hun skulle innrede, men Jorunn har likevel tatt bevisste valg.

Egen forfatterstue

En miks av gammelt og nytt. Men det er også hele verden samlet på en stue, påvirket av Jorunns omflakkende liv.

– Det første jeg kjøpte var det store speilet med den kraftige sølvrammen. Det er noe søreuropeisk, noe italiensk over det. Så kjøpte jeg steinenglene, som er mer greske i stilen, Skjenken er orientalsk, mens noe annet er veldig oppdalsk. Det er dette som er meg og oss, sier Jorunn som også har en egen liten skrivestue, hvor hun skriver på en bok.

– Jeg har opplevd så mye, så jeg vil dele det. Jeg vil også fortelle om mitt eget liv med angst, sier Jorunn som er åpen på at livet hennes ikke bare har vært godt. Men på gården i Oppdal holder hun panikkangsten i sjakk, det takker hun kjærligheten, dyra og naturen for.

– Etter å ha levd med kroppshysteri i mange år, og i en tid hvor de unge møter det i enda sterkere grad enn jeg gjorde, så vil jeg også skrive om at det ikke skal være sånn. De indre verdiene er viktigere enn de ytre verdiene, sier Jorunn som har funnet seg selv, roen og selvtilliten. Forhåpentligvis kommer boka i løpet av året.

Suite med divabord

Skrivestue i skogen, egen suite oppe på loftet.

– Jeg er jo så vant til å bo på hotell, så Olav har laget en egen suite til meg slik at jeg skal føle meg hjemme her på gården, flirer Jorunn. Oppe på det store soverommet er det seng med teppe og silkeputer, men også to gode lenestoler. Hit kan Jorunn trekke seg tilbake. Her inne har hun også det hun kaller sitt eget divabord. Et sminkebord med speil og ekstra lys, og skuffer fulle av kremer og makeup,

– Bare suiten her er jo større enn mange av de leilighetene jeg har bodd i tidligere, sier Jorunn.

– Hva er egentlig den største forskjellen i å bo i LA og Oppdal?

– Åh, det er så vidt forskjellig, det går nesten ikke an å sammenligne. Alt er så skjørt i LA, mens alt er så massivt her, sier Jorunn som rister så bestemt på hodet at alle krøllene danser når vi spør om hun aldri får utfartstrang. Om hun aldri kjenner at hun må se og oppleve enda mer?

– Overhodet ikke. Men det hender ofte at jeg står i fjøset og tenker: Jøss! Er dette virkelig meg. Dette er det helt motsatte av det livet jeg har levd tidligere. Men dette er riktig, og tenk at jeg også skulle få en så snill samboer, smiler Jorunn og ser nok en gang kjærlig bort på Olav.

Evig oppussing

I første etasjen, hvor stue og det store, åpne kjøkkenet er, er det også en liten tv-stue. Her er det funnet fram bjelker fra den opprinnelige tømmerkassen. Olav vet ikke helt hvor gammel gården er, men Vorhaug har stått i flere generasjoner. Og da trengs det stadige oppussinger.

– Et såpass gammelt hus er en evigvarende oppsussingsjobb, men vi tar det litt etter litt. Rom etter rom, sier Olav som i sin tid i hovedhuset har sørget for både et nytt tilbygg med karnapp og store vinduer. En koselig peis med særpreg, og en kjøkkeninnredning spesialsnekret til kjøkkenet av kvistfri furu.

Det er solid og trygt. Men også feminint og drømmende.

– Vi er enige når det kommer til interiøret. Men jeg er mer glad i roser enn Olav, og der har jeg nok overkjørt ham litt. Det har blitt en del roser, smiler Jorunn, supermodellen som ble bonde. At det stadig er noe som må gjøres på en gård gjør ikke henne noe, for hun har det ikke travelt.

– Her er jeg hjemme, her skal jeg bli gammel, sier Jorunn.

På forsiden nå