De rare, det er oss, sier Ann-Randi med et bredt glis. – Her er det mye nerding!

Sammen med Stig-Arvid kjøpte hun huset fra 50-tallet i 2016. Som en motvekt og et aldri så lite spark mot opppussingsprogrammer på tv, fant Ann-Randi ut at hun skulle lage en serie på Youtube. Den fikk navnet «Huset med de rare i», og ga både familie og venner muligheten til å følge med på prosessen mens hun og Stig-Arvid skapte et nytt og felles hjem i Gjøsvika på Røros.

- Vi ville vise at det ikke trenger å se ut sånn som det gjør på tv, i magasiner og blogger. Hvitt og grått og minimalistisk er fint, men SÅ upersonlig, sier Ann-Randi.

Upersonlig, det kan ingen kalle huset deres. Beboernes interesser og smak speiles ganske så tydelig i alle rom.

Starwars og Disney

Det går i film og bøker, spill, musikk og teater. Starwars er Stig-Arvids favoritt, mens Ann-Randi er hekta på Disney. Så mens skapninger fra en galakse langt, langt borte henger over pianoet, og en lyssabel har fått hedersplassen over tv-en, er hele kjellertrappa stappende full av Disney-effekter – og ei russelue med «Miss Disney» på skjermen, som avslører at dette ikke er noen ny lidenskap for Ann-Randis del. Som interiørelement har hun imidlertid ikke brukt disse tingene tidligere.

- Det startet med at vi hadde denne smale hylla i kjellertrappa, og lurte på hva vi skulle bruke den til. Vi fant ut at den passet til Donald-pocket. Ja, og så spiste det på seg, forteller Ann-Randi, som begynte å finne fram de ulike Disney-effektene hun hadde liggende i skuffer og skap. Det ble mye. Og blir mer.

Furu i kjellerstua

I kjelleren skal det med tid og stunder bli hjemmekino. Foreløpig foregår underholdningen i kjellerstua, et rom som er innredet med full 80- og 90-tallsnostalgi.

Paret har laget sin barndoms drømmekjellerstue, med furupanel, kassettspiller, keyboard, 90-talls Nintendo og vhs-spiller. Men samtidig som de ville gi sitt indre barn et perfekt sted, skal rommet fungere for dagens barn – Stig-Arvids datter Anja og vennene hennes. Så det finnes også dvd, apple-tv, Playstation, og pc.

Kjellerstua er det eneste rommet der umalt furupanel har fått leve videre. I resten av huset er panelet revet eller malt – delvis i ganske knæsje farger. Gult, grønt, rødt – og rosa på gjesterommet.

- Stig-Arvid var litt skeptisk til rosa vegger. Den første fargen vi prøvde med ble for barbierosa, så vi måtte justere underveis. Jeg så for meg en gammelrosaferskenblanding, forteller Ann-Randi, som kom i mål med en bra farge etter litt hjemmemiksing i bøtta.

Knallrødt kjøkken

Forandring light: Både kjøkkenfrontene og de gamle flisene har fått et strøk maling, og plastskuffene under overskapet brukes ikke lenger til mat, men til ting og tang.

På kjøkkenet gikk det fortere å bli enige om fargen. Her er innredningen malt knallrød. Ann-Randi er svak for 50-tallsstilen med skrå overskap og skuffer til mel og krydder, så innredningen som fulgte med huset er beholdt og bare lettere modifisert for å få inn kjøkkenvifte, oppvaskmaskin og større kjøleskap. Kjøkkenhetta er for øvrig lakkert og levert i samme farge som skapene, og glir fint inn i omgivelsene. Den røde fargen har også fått innpass i stua, der en vegg med liggende møllestuepanel smeller til i helrødt.

- Vi nølte litt, og tenkte, tør vi det? Heldigvis ble det kjempestilig. Og hadde det ikke funket, ville det jo bare vært å male over, sier Ann-Randi, som har hengt opp én eneste ting på den røde veggen: Den samme plakaten som henger i stua til Monica og Rachel i tv-serien Friends.

LES OGSÅ: Riet Warmerdam flyttet til Røros før oljepengene og bevaringsiveren kom til den lille byen på fjellet. Bli med inn i huset hennes og les historien om hvordan samfunnet har forandret seg.

Settekassevegg

Vi går ut i gangen, der en spilevegg ved trappa er det Ann-Randi kaller «verdens største settekasse». Ting og tang som kommer i posten fra ulike klubber de er medlem av får plass her, sammen med gamle minner. På baksiden henger et bilde fra en av teateroppsetningene de har deltatt på. Det var slik de møttes, Stig-Arvid fra Galåen på Røros og Ann-Randi fra Byneset, de deltok begge på Elden. Bilder, malerier, steiner og hedersutmerkelser viser tilknytningen til Bergstadens store spel, men visuelt sett står dette helt klart i skyggen av Harry Potter, Starwars og Disney – og lego.

- Ungene som er innom her kommenterer det – at det ikke er noen andre som har Lego stående på pianoet i stua. Men hvorfor ikke tenker jeg, det er jo kunstverk dette også, på et vis, sier Ann-Randi og nikker mot to legoskip. – Ja, det er litt harry, men det får så være, jeg kan gjerne være litt harry jeg.

40 år gammel do

Det viktig for Ann-Randi og Stig-Arvid å følge egen smak, ikke trender. Det gjør at bruktmarkedet ofte er et bedre sted å lete enn i butikker. Da det nye badet deres skulle bygges, var det vrient å finne løsninger for en som verken ville ha den industrielle betongstilen, hvite fliser eller klare farger. Til slutt fant de allikevel en fargepalett som Ann-Randi beskriver som spansk, og som fikk prikken over i-en da Stig-Arvid kom hjem fra jobb og hadde fått tak i en toalettskål i brunoransje porselen.

- «Vil du ha en 40 år gammel do?», spurte han, for de skulle kvitte seg med denne på televerket. Herredoen måtte kastes, men damedoen var lite brukt, så den var jo like fin, forteller Ann-Randi.

Badet er det eneste rommet de ikke har utført arbeidet på selv. Det er et gammelt kjøkken fra andre etasje som har fått ny funksjon.

- På 50-tallet måtte husene bygges med utleieenhet hvis de skulle få husbanklån, så det var en egen leilighet i andre etasje her, forklarer Stig-Arvid. En interessant detalj som forteller om endrede krav i utleiemarkedet, er at denne leiligheten var uten dusj og do. Det to-tre kvadratmeter store badet nede var tydeligvis stort nok for to familier.