Ekaterina Zotcheva og Kristoffer Knutshaug er midt i tjueårene, og har en interiørsmak som skiller seg ut fra mange på deres alder. Særlig kameratene til Kristoffer stusser på retrostilen paret har innredet med.

Vannpipe og vinyl: Estetikken er nok mest avgjørende for hva som har havnet på hylla, men det tilfører selvsagt merverdi å vite at platene ble smuglet inn i Sovjet av Ekaterinas foreldre i en tid da vestlig musikk var forbudt der.

- De er ikke så glade i teakmøbler, nei. Det er vel noen som har sagt at de like gjerne kan dra til besteforeldrene hvis de skal se på teakmøbler, sier Kristoffer, og smiler fornøyd. Kameratene må gjerne mislike stilen, så lenge han og Ekaterina er enige om hvordan de vil ha det hjemme.

Midtbyen: Leiligheten vi har besøkt ligger på hjørnet av Fjordgata og Søndre gate.

Det er litt under et år siden de skrev leiekontrakt og flyttet inn i hjørnegården som ligger der Søndre gate møter Fjordgata. Ekaterina er doktorgradsstipendiat med hjernen som arbeidsfelt, og Kristoffer er labingeniør på St.Olavs med planer om å tilbringe et par år til på Gløshaugen. I løpet av studietiden har de bodd både på Lade og Lilleby, men nå fristet altså Midtbyen. I en billøs hverdag er det et godt sted å bo.

- Særlig om sommeren, sier Kristoffer, og minnes de dagene da det var 25 grader pluss, og alle vinduene sto på vidt gap.

- Da var det bare å høre på bylivet, skrelle reker og se noe bra på tv-en. Eller kikke ut av vinduet. Det er mye artige folk å se. Herlig!, sier han. For en kar fra Hommelvika er det uvant, men deilig, å bo så urbant.

– Det er mye lyd, men jeg soner det ut og tenker vanligvis ikke over det.

Unntakene er julebordsesongen og fadderuka. Da er det ikke mulig å stenge ut bråket. Men det går jo over.

Verste sort

Ekaterina og Kristoffer gjør som mange andre på deres alder: Sparer, slik at døren inn til boligmarkedet kan åpne seg. Den månedlige utgiften ikke ville vært større enn leieutgiften dersom de hadde betalt på et lån på et par millioner, men det var den egenkapitalen.

Koster: I likhet med mange trondhjemmere på deres alder, er paret henvist til leiemarkedet. Markedsprisen for drøyt 50 kvadratmeter i Midtbyen er 11 000 kr per måned.

- Det er greit å leie også. Vi vet ikke hvor lenge vi blir boende her i byen eller landet, så sånn sett er det kanskje greit å ikke eie, sier Ekaterina. Med russiske forskerforeldre rakk hun å reise mye i verden før familien slo seg ned i Norge da hun var fire år.

- Jeg, på min side, hadde ikke vært utenfor Skandinavia før jeg var 19, men så møtte jeg hun der, smiler Kristoffer. Siden er det blitt mye reising, og per i dag er lysten til å se verden sterkere enn lysten til å eie bolig.

Det har selvsagt noen ulemper for et interiørinteressert par å være leietakere. For det frister ikke å investere tid og penger på å male vegger eller legge gulv i en bolig som andre eier.

- Nei, vi prøver å bruke lite penger, slik at vi heller kan spare til et framtidig kjøp – et eller annet sted i verden, forteller Ekaterina.

Finnsamling: Så å si alt du ser på bildet er kjøpt brukt på finn. Sist ankomne møbel er godstolen, som i gult og grått gled relativt greit inn i helheten

- Det meste er egentlig greit. Bortsett fra gulvet, sier Kristoffer. Vinylgulv i noe som best kan beskrives som oppkastfarge, er ikke det de aller helst vil ha. Men leiligheten har så mange andre gode sider at de ble enige om å overse gulvet.

- Før vi dro på visning sa vi «hvis det er vinylgulv, flytter vi ikke inn der». Og så var det det - av verste sort! Men vi tok den, lell, smiler de. Det mindre pene gulvet har motivert dem til å jobbe ekstra hardt for at resten av stua skal være så fin som mulig.

Sender linker

Sminkebord: Det er riktignok bare Ekatarina som bruker dette møbelet, men Kristoffer virker minst like fornøyd med å ha en så stilig ting på soverommet. Sminkebordet ble kjøpt for en hundrelapp fra en kar som skulle tømme et gammelt hus, og nok ikke hadde fått med seg at unge damer i 2018 faktisk bruker slikt.

Det er retro som gjelder. Men ikke bare gamle møbler, for da blir det helt «hjemme hos bestemor», som Ekaterina sier.

- Vi er heldige med at nordisk stil er in, for det er lett å få tak i og passer godt sammen med 60- og 70-tallsmøblene vi liker godt. Og så er det flaks at vi liker det samme!

Nytt: Spisebordet og stolene er moderne og bidrar til at retrostilen ikke tipper over. Det var dessuten vanskelig å finne et gammelt bord med de funksjonene paret ønsket seg. Kjøkkenet er ikke helt i deres stil, men når man leier bolig er det slikt man må leve med.

Finn.no er stedet de kjøper møbler. Både sofa, seksjon, bord, tv-benk-skjenk og lamper er kjøpt der. Noen er gamle, andre er nyere, men alle er nøye utvalgt og alle brukt.

- Vi sender linker til hverandre med ting vi finner hele tiden, egentlig, sier Ekaterina, som både leter målrettet og mer på måfå når hun er inne på finn.no.

- Av og til skriver jeg bare teak eller retro og ser hva som ligger ute. Plutselig er det noe som passer.

For passe skal det. I fargen og i stilen. Teak, grått og gult er stuepaletten. Da en ny godstol skulle inn i stua, lette de til de fant den rette – for sannelig dukket det opp en omtrekt gammel stol nettopp i gult og grått.

LES OGSÅ: Anne Camilla Vaalund bor på Rosenborg: - Jeg liker mid-century modern, også kjent som retro.

På hjul i stua

Stassykkel: Den skal være delvis for bruk og delvis til pynt, sier Kristoffer om sykkelen som er under oppussing. Når den ikke brukes, skal den altså få stå på stua til pynt.

Hus restaurerer de altså ikke, men Kristoffer pusler med en sykkel. Den er stilig nok til å ha fast plass på stua, og blir finere og finere etter hvert som deler byttes ut.

- Den er halvveis til pynt og halvveis en brukssykkel. Men bare på godværsdager, og jeg tør ikke parkere den ute, sier sykkeleieren. Skateboardene til paret står også fremme, så et aldri så lite transporttema utpeker seg i leiligheten. Med 54 kvadrat til rådighet gjelder det å finne lite plasskrevende løsninger. Derfor må nok drømmen om en caféracer på stua, forbli akkurat dét en stund til. En drøm. Den kan legges i bunken sammen med drømmen om en stue med nedsenket salong i midten av rommet, i Pulp Fiction-style. Kanskje en dag…

Skatere: Både Ekaterina og Kristoffer skater, og brettene står pent plassert i gangen.