- Vi var litt spent på hvordan boligen ville se ut. Blant annet hadde vi gjort en del tilvalg på kjøkkenet. Kom det til å passe sammen? Og ville det være god nok plass? sier Christine Harbitz.

Da hun og mannen Stian Harbitz for første gang så sitt nye hjem i fjor, kunne de puste ut.

Ting passet. De fant noen småfeil, men de ble fort fikset. Leiligheten de hadde kjøpt drøyt to år tidligere, var innflytningsklar.

Fast pris

Det var flere grunner til at Stian og Christines valg falt på noe helt nytt da de trengte større leilighet.

- Det var uaktuelt å kjøpe noe vi måtte pusse opp. Og det var også godt å slippe budrunden. Vi hadde en fast pris å forholde oss til, forteller Christine.

Men de innrømmer gjerne at det var lett å gjøre dyre tilvalg utover det som var standard for leiligheten, som ligger i Kværnerbyen i Oslo.

Prisene i området har steget en del siden kjøpekontrakten ble undertegnet, ifølge paret. Det tjente de på. Den gamle leiligheten solgte de like før de flyttet.

- Slik ble boligprisveksten gunstig for oss. Men det var litt skummelt å sitte med to boliger mens mediene skrev om at det kunne komme et stort boligkrakk, sier Stian.

Les også: Ville ikke kjøpt nytt hus uten innbyttegaranti

Vær kritisk

- Jeg vil absolutt oppfordre folk til også å vurdere nybygg når de skal kjøpe bolig, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

Men et nyboligkjøp skiller seg fra et bruktkjøp på flere punkter. Når du kjøper en bolig under oppføring, kan det for eksempel gå flere år før den er ferdig. Dermed mister du sjansen til å kjenne på atmosfæren, sjekke utsikten og teste bakgården, slik du kan på en vanlig visning.

Salgsmateriellet viser alltid boligen fra sin beste side, og det er grunn til å være kritisk, forteller Bartholdsen.

- Hvordan er solforholdene? Utsikten? Blir det mange år med byggestøy?

Seriøs utbygger

De fleste har lest historier om utbyggeren som gikk konkurs i byggeperioden. Eller om overtagelsesdatoen som stadig ble utsatt. Vil du unngå forsinker, er det viktig å få et mest mulig konkret overtagelsestidspunkt allerede i kontrakten.

- Man bør prøve å få vekk usikre begreper som «tar sikte på» og «en gang i 2015». Det beste er å avtale en eksakt dato. Hvis det ikke er mulig, bør man avtale noe annet konkret, slik som at «boligen skal være ferdig i slutten av september 2015». Når det blir oktober, er boligen forsinket, og man kan kreve dagbøter, sier advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund.

«Tar sikte på» er innholdsløst. Organisasjonen har opplevd at en bolig det ble tatt sikte på å få ferdig i 2007, ennå ikke ble ansett som forsinket i 2009.

- Du bør finne en utbygger som har økonomisk ryggrad til å ordne opp hvis noe skulle skjære seg i byggeperioden, oppfordrer Bartholdsen.

Du bør alltid sjekke at utbyggeren stiller bankgaranti for å kunne oppfylle avtalen. Garantien er en prosentandel av det boligen koster, og sikrer deg en slump penger dersom selskapets verdier skulle bli slukt i et konkursbo.

Les også: Slik vil de få deg til å kjøpe bolig nå

Ikke feilfritt

Det er som regel noe å utsette på en bruktbolig – smått eller stort. I en helt ny bolig kan du forvente at alt er tipp topp. Men det er viktig å kjenne rettighetene sine, ifølge Forbrukerrådet.

Related content Kjøper du bruktbolig, godtar du enkelt sagt boligen som den er når du gir bud. Ved nyboligkjøp er selve overtagelsen et viktig juridisk skille. Du overtar risikoen for boligen, og reklamasjonsfristen begynner å løpe. Flytt ikke inn uten å ha gjennomgått boligen og skrevet protokoll med utbyggeren hvis det er noe som må rettes, fremhever Forbrukerrådet.

- Etter overtagelsen kan man ikke lenger kreve dagbøter, selv om boligen ikke er helt ferdig, sier Magnussen i Huseiernes Landsforbund.

Under overtagelsesmøtet skal du og selgeren gå nøye gjennom boligen og sjekke at alt er som avtalt og bestilt.

- Det er en fordel å ikke komme med flyttelasset denne dagen. Hvis noe må gjøres, er det kjedelig å ha håndverkere inn og ut av boligen den første uken, sier Bartholdsen.

Klagefrist

I Kværnerbyen har familien Harbitz bodd seg godt inn, og ingen feil eller mangler har dukket opp. Men som andre nyboligkjøpere har de fem års reklamasjonsrett. Det gjelder fra overtagelsesdatoen, også hvis du kjøper helt ny bolig etter at den sto ferdig.

-Ta en god sjekk før femårsfristen går ut. Ting går fort i byggebransjen, og noen feil utvikler seg over tid. Vær særlig på vakt for fukt, altså vann som havner der det ikke skal, sier Bartholdsen.

Men det gjelder å reagere raskt. Hvis du ikke klager innen det som kalles «rimelig tid», kan du i verste fall ha tapt rettighetene dine.

- Send en mail til utbygger med en gang, ikke bare ring. Hvis du ikke har det skriftlig, blir det fort strid om hva som er gjort, sagt og anbefalt, råder Bartholdsen.

es også: Hun bor på brygga midt i byen

Fordeler og ulemper

Et flunkende nytt boligkjøp har både fordeler og ulemper. Her er noen punkter det er verdt å merke seg.

Fordeler:

Det tar lang tid før en ny bolig trenger utbedringer og større oppgraderinger.

Nye boliger har ofte bedre standard når det kommer til isolasjon, vinduer, våtrom og energibruk. Brannsikkerheten er også ofte bedre.

Det er oftere parkeringsplasser tilknyttet nye boliger.

Helt nye boliger er fritatt for dokumentavgiften (2,5 prosent av kjøpesummen) du må betale ved kjøp av brukt selveierleilighet.

Ulemper:

Det kan ta tid før nye boligområder blir utbygget med servicefunksjoner du trenger.

Kanskje må du leve med byggestøy fra området i lang tid.

Nye leiligheter er sjeldnere gjennomgående – ofte har du utsikt bare én vei.

Det bygges sjeldnere pipeløp i nybygg, noe som er dumt hvis du gjerne vil ha peis.

Kjøper du noe nytt, er det som regel høyere inngangspris enn når du kjøper bruktbolig.

(Kilde: Forbrukerrådet, Huseiernes Landsforbund)

Christine og Stian Harbitz har både venner og nær familie blant naboene i Kværnerbyen. Foto: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX