Det er medio oktober, og vi er på vei for å lage en fargesprakende sak om å forlenge hagesesongen. Men litt nord for Oslo slår regnet over i sludd, og nabolaget på Jessheim er dekket av vinterens første slaps. Men finnes det en bedre dag å teste nye varmelamper?

I hagen til Darren Saines skal lunsjen gjennomføres som planlagt. Bare én uke er gått siden de hadde grillfest og barna plasket i boblebadet. Saines er så oppglødd over forvandlingen utendørs, at han ikke avviser at julemiddagen kan inntas her.

- Kjøkkenet er elektrisk, det er helt «nuts»! Faktisk mye bedre enn det vi har inne.

Her er infrarød grill og teppanyaki-plate, og wok à la induksjonstypen. Takhengte varmelamper så langt bordet strekker seg. Og når middagen er over, er det bare å krype sammen foran peisen i loungeavdelingen.

- Denne hagen er designet for sosialisering, på en måte som gjør at vi automatisk trekker utendørs, sier Saines, og ser ut på snøen som faller tungt ned over busker og planter. Så går han for å hente ullgenseren. På tide med lunsj.

I 2010 representerte Darren Saines Norge i Chelsea Flower Show, kjent som verdens mest prestisjefylte hagekonkurranse, og vant nest høyeste medalje, Silver Gilt. Uten at hans egen hage helt gjenspeilte bragden. Her forsvant fotballer sporløst i gresset, og designere og arkitekter snakket om hvor rart det var at Saines inviterte til møter der hjemme, med en sånn hage.

- Noe måtte skje. Du vet, hagedesignerens hage, sier Saines.

Mye er skjedd siden da.

- Vi planla ikke at det skulle bli så ekstremt, men det ligger ikke i mitt blod å gjøre noe vanlig. Jeg tar alltid ting opp til et nytt nivå.

Som da han flyttet til Jessheim for 12 år siden, og anla boligfeltets første fontene.

Saines er en travel mann. Etter påske er han for eksempel med som dommer i TV2-programmet Norges Hagemester, hvor ti personer skal konkurrere om å bli hagens mester. I tillegg til å hjelpe folk å utforme grøntarealene deres, designer Saines utekjøkken, potter og annet til hagerommet.

Og siden han ikke har mye tid til overs, foreslo en samarbeidspartner at han bygget pergolaen de ville utvikle – i egen hage.

Slik ble det.

Nytt image

I mai i fjor satte Saines seg bak spakene på den fem tonn tunge gravemaskinen. Flyttet busker og trær, planla og plantet. Vintergrønne vekster, sentblomstrende anemoner, flere bonsaitrær. La til rette for minst mulig vedlikehold, og lengst mulig sommer. Forvandlingsprosessen, som skulle vare i én sesong, er nå inne i sin 18. måned. Det tok av.

Strukturen til pergolaen ble påbegynt i fjor høst.

- Etter hvert så vi at huset måtte males også, det så ikke bra ut.

Men istedenfor maling, foreslo leverandøren å bytte kledning, fra trehus til murfasade.

- Da han sa jeg aldri ville trenge å male huset igjen, slo jeg til med én gang. Det er få som går til det skritt å skifte fasade på huset, men her var det mulig. Hele ideen var å skape en helhet, få hus og hage til å gli over i hverandre.

Etter tre-fire måneder hadde altså huset fått en ansiktsløftning. Og snart var også utekjøkken, pergola, og lounge med peis, på plass. Tak, vegger – alt, er designet av eieren selv.

- Da alt var på plass, kom Niels, og sa vi måtte ha lys.

Niels Brandt, gammel venn, selger systemer for utendørs belysning. De siste månedene har kompisene virkelig lekt seg her i hagen på Jessheim.

Og det er når Saines snakker om lyset, og leker seg med styreflaten på IPaden, at øynene hans begynner å skinne.

- Jeg lurer på hva naboene trodde foregikk, da det virkelig begynte å lyse opp bak trær og busker her.

Det er ikke det at han ikke har hatt lys i hagen sin før, men også dette ble tatt til et nytt nivå. Her er uplights, silhouettelys, og LED-lys dimensjonert til å virke 10 meter under vann. Ja, hele 120 meter flate LED-ledninger er frest inn i treverket på strategiske steder. I trappetrinn, bak panelet på huset, i blomsterbed og rundt omkring på pergolaen.

- Dette systemet er laget til industribruk, og tåler alt. Her er det bare å hente frem høytrykksspyleren, sier Brandt fornøyd.

Mens Saines snakker om lampen han har utviklet, som henger høyt i hagens 50 år gamle bjørketre, og som bader halve hagen i et magisk, blålig måneskinnslys.

- Fra nede i gaten ser treet faktisk ut som en gigantisk, svevende varmluftsballong.

Lysende tips:

Hvis du skal lyse opp små planter eller trær, gjem lyskilden bak andre vekster.

For skyggeeffekt: Gå heller for mange lys med lav wattstyrke, enn ett sterkt lys.

Lys rundt terrassen: Vinkle dem vekk fra deg, slik at du ikke blir blendet. (Evt. bruk sandblåst eller frostet glass.)

For å skape en dybdeeffekt i hagen: Plassér lys i ulik avstand til huset.

Konsulter fagfolk (elektriker, hagedesigner/anleggsgartner) som vet hvilke lys som egner seg til å lyse opp de ulike plantetypene.

LED-teknologien er ganske ny. Sett deg nøye inn i muligheter og begrensninger. Sørg for produkter laget for utendørs bruk!

Darren Saines private drømmehage

- Et uterom skapt for sosialisering.

- Lite vedlikehold. Når jeg har fri, så vil jeg helst ikke gjøre hagearbeid.

- En fremtidsrettet hage. Blikk rundt blomsterbedene gir en mer oppdatert look enn skifer.

- Værbestandige møbler, møbler som tåler å stå ute, med tekstiler som tørker raskt (Å være lat koster penger.)

- En hage som lyser opp tilværelsen, selv i den mørke årstiden.

Darrens høstfavoritter:

Japansk viftelønn (Acer palmatum «Dissectum»)

Villvin (Parthenocissus quinquefolia)

Hjortesumak (Rhus typhina)

Alunrot (Heuchera)

Euomymus alatus

Miscanthus sinensis «Gracillimus»

Flere høstfine tips

- Jeg forundres over hvor lite folk bryr seg om hagen sin på høsten. Det er jo så enkelt!

Det sier Anne Havåg Holter-Hovind, som driver moseplassen.no

- Selv om temperaturen faller, og mange blomster faller fra, er det fortsatt mye vakkert å glede seg over. Mange arter blomstrer lenge, og når blomstene gir opp, er det bærenes tur. Mange vekster får dessuten dekorative, høstfargede blader!

Én ting er hva du kan gjøre for å få en flottere hage, men vel så viktig er det å nyte den du har, mener Holter-Hovind.

- Gå på oppdagelsesferd i din egen hage. Plutselig oppdager du at en vårblomstrende staude har tatt seg en liten reprise, eller at en busk bak garasjen har fått de skjønneste høstfarger. Det kanskje enkleste du kan gjøre for å få en mer spennende hage fremover, er å tilby fuglene mat. Koselig for deg, bra for fuglene – og er du riktig heldig, så dukker det kanskje opp ekorn!

Her er Anne Havåg Holter-Hovind beste tips:

* Pass på å plante høstgledene slik at de er synlige innenfra eller fra adkomstpartiet, og om du har lys i hagen, så planter du noe pent der det lander også.

* Sentblomstrende arter (står i knopp til frosten kommer):

Oktoberbergknapp (staude)

Ormedrue (staude)

Flekkhjortetrøst (staude)

Klematis Summer Snow (flerårig klatreplante)

Georginer (flerårig, men må overvintre inne)

* Flere høstblomstrende stauder som kan trives over store deler av landet – se moseplassen.com/2014/02/50-hostblomstrende-stauder-for-h7

* Høstskjønne bær: Perleberberis, Sibirkornell, Hvitrogn, Beinved, engangsblomstrende roser, feks Lykkefund, får fine nyper på høsten.

Hagedesigner Simone Winklers tips:

Lys opp hagen i høstmørket!

* Spesielt effektivt er det å lyse opp et tre med fin høstfarge nedenifra, som for eksempel viftelønn. Solcellelys med skumringssensor gir en fin, varm høststemning, og passer også til å lyse opp prydgress.

* Heng små laternelykter i et tre, helst mange, for størst mulig effekt.

*La gjerne prydgress og noen visne blomsterstander stå, mange blir veldig fine med glitrende frost på.

(Husk også til å forberede våren med å sette vårløk nå.)

* Winklers høstfavoritter: Kornell, Viftelønn, Alunrot, Bjørkebladspirea, Symre og Prydgress.

- Vi ser at folk setter mer pris på uterommet, og gjør mer for å strekke sesongen, sier Darren Saines, på plass i sitt nye utekjøkken. Foto: carl martin nordby
«Er du sikker?» pleier klientene spørre Darren Saines, når han ber dem komme på kveldstid. Det er han. - Jeg hadde mye lys fra før, men nå er det tatt til et helt nytt nivå. Foto: Darren Saines Hagedesign
- Fra nede i gaten ser treet faktisk ut som en gigantisk, svevende varmluftsballong, sier Darren Saines. Foto: Darren Saines Hagedesign