Unngå fukt i kjelleren

Trenger du mer plass? En uinnredet kjeller kan bli til barnerom, bad, tv-stue eller utleieleilighet. Men pass deg så du ikke går i fuktfella.

Saken oppdateres.

Det aller viktigste du bør gjøre når du skal innrede kjelleren, er å forsikre deg om at kjelleren er tørr nok. For hvis vegger og golv ikke er beskyttet mot fukt fra grunnen, så kan råte og sopp utvikle seg inni konstruksjonen uten at man oppdager det. Dette skader ikke bare huset, men også deg som bor i det, fordi mugg kan forårsake trøtthet, hodepine og allergi.

Nå har Sintef Byggforsk gitt ut en ny utgave av boken "Lag rom i kjelleren", som gir deg detaljerte beskrivelser av hvordan du kan unngå at kjellerrommene blir en inneklimafelle.

- Det er svært risikabelt å innrede kjellerrom der de fukttekniske forholdene ikke er gode nok, sier fagredaktør for boken, Jan Chr. Krohn i Sintef.

Fukten kommer både utenfra fra grunnen og overflatevann, og innenfra. I kjelleren kan den gjerne komme fra tøyvask og tørking av tøy, store og kompakte møbler plassert mot ytterveggen uten noe luft mellom, eller byggfukt fra nye materialer som ikke har fått tørket ut nok før de ble montert.Isolér utvendigDen enkleste og mest vanlige måten å innrede kjellerrom på, er å bare isolere og kle veggen innvendig. Men denne løsningen innebærer stor risiko for fuktskader (se grafikk). Det er utvendig isolering som fungerer aller best. Da blir veggene varmere, og dermed tørrere.

- Mange har lært at dampsperren skal ligge på innsiden av veggen, og det skal den også i mange tilfeller. Men i en kjeller anbefaler vi å sløyfe dampsperre på innsiden hvis mer enn halvparten av veggen ligger under bakkenivå, forteller seniorrådgiver Krohn.

Begrunnelsen for dette er at veggen under bakken ikke blir så kald om vinteren, derfor blir faren for kondens innenfra mindre. Dessuten blir veggens evne til å tørke utenfra åpenbart dårligere når den står under bakkenivå, og da kan fukten bli sperret inne om du har dampsperre på innsiden. Å isolere hele veggen utvendig fordrer oppgraving. Men da kan du samtidig forbedre dreneringen.Fuktsperre i gulvDen utvendige fukten trenger seg ikke inn bare gjennom veggene, men også gjennom golvet.

- Ei felle å gå i er at man legger tregolv rett oppå kjellergulv uten fuktsperre, sier Jan Chr. Krohn. Hvis kjellergulvet ikke har fuktsperre, bør du bygge opp et nytt gulv. Den sikreste gulvoppbyggingen på eldre kjellergulv er å bruke betongpåstøp. Betongpåstøp med fuktsperre og varmeisolering er den aller mest fuktsikre løsningen, spesielt på gamle betonggulv.

Hvis du både skal bygge opp nytt gulv og isolere veggene, er det vanlig å bygge golvet før veggene.

 
 
 
På forsiden nå