Dag Rønning

En tålmodig treentusiast: Hjemmet til Dag Rønning er et stort oppussingsprosjekt. Lag på lag med tapet og gammel maling har måttet vike gjennom nitid nedpussing. Tilbake står staut treverk med levd liv.

Saken oppdateres.

Hvordan vil du beskrive din egen innredningsstil?

- Praktisk og egenrådig, jeg gir jamt f . . . i trender og slikt. Jeg bor i en treroms leilighet i en av de gamle arbeiderboligene på Svartlamon. Jeg har brukt mye tid og krefter på å komme inn til det opprinnelige treverket, på både gulv og vegger. Gamle paneler skjulte seg under mange lag med maling og tapet. De veggene som er ferdigpusset har jeg oljet med linolje. Jeg har ett års utdannelse innen møbelsnekring og treskjæring og har et hjerte for tre. Inventarmessig har jeg en del småting som har vært med meg lenge. Derfor er det vel en stil-lapskaus av flere tiår.

Hva er du mest fornøyd med i hjemmet ditt?

- Jeg har alltid jobbet mye hjemmefra og bygger min egen, etter hvert ervervede funksjonalitet rundt meg. Hjemmekontoret er et helt sentralt rom for meg. Her har jeg laget meg en buet skriveplate i helved alm. Ett stykke, tre meter langt. Jeg har fulgt denne planken siden den ble felt i en park i Oslo i 1999. Jeg kom tilfeldigvis forbi da parkvesenet tok ned de gamle trærne. Det viste seg at de hadde tenkt å kjøre dem på fyllinga på Grønmo. Jeg lånte meg traktor og fikk dermed tolv stykker, digre, gamle almetrær.

Hva er det mest ubrukelige du har i hjemmet ditt?

- Et halvt tonn med leire på kryploftet over hodet mitt. Det var slik de isolerte mot kulden i gamle dager. Nå er det et stille hav med udetonert støv som det blir en nysejobb å få ut.

Hva bør det være i ethvert hjem?

- Jeg sier som Jokke: «Har du et kjøleskap, har du en tv, har du alt du trenger for å leve.»

Hvor er den beste plassen å bo?

- Andre etasje. Godt med luft og vidsyn. Passe distanse og nærhet til miljøet på gata. Samtidig er det ingen som kan glane inn, og en knekker maks en fot om det skulle brenne.

Hva ønsker du deg til hjemmet ditt?

- Dessverre bærer huset jeg bor i preg av flere tiår uten vedlikehold. En skikkelig rehabilitering trengs. Blant annet regner det inn i yttergangen min fordi taket mangler en del takstein. Jeg skulle ønske at Svartlamon Boligstiftelse kom til en forståelse med kommunen om at disse husene er en trondheimsk kulturarv, og at det ikke kan forventes at leietakere på treårskontrakt skal stå for en krevende og kostbar rehabilitering. Det gjelder mange av husene på Svartlamon.

Hvilket hjem kunne du tenkt deg å se eller besøke?

- Det hadde vært interessant å se Hitlers ørnerede. Plasseringa, huset og veien opp dit er en festlig miks av galskap og ingeniørkunst.

Hvor slapper du av i hjemmet ditt?

- Jeg kjenner freden senke seg straks jeg kommer inn døra. Den aller beste sitteplassen jeg har, er faktisk kontorstolen min. Jeg har unnet meg en veldig dyr og fin Savo XO i svart skinn. Den kjøpte jeg på lagersalg på Interia. Tida i den brukes både til avslapping og til jobbing. Jeg jobber i grunnen best når jeg slapper av.

Hva sier interiøret ditt om deg som person?

- At jeg er en trefrik. Utenom almepulten min, har jeg har verdens feteste brødfjøl i limte staver av hestekastanje. 1,10 ganger 0,60 meter. Ikke noe problem å lempe en saueskrott på.

Ommøblerer du ofte?

- Nei, sjelden. Det bare baller på seg som ei kake som pyntes etter lyst og behov. Bortsett fra en stor skinnsofa fra 80-tallet, er mange av møblene mine arvegods. Blant annet har jeg et gammelt Orkdalsskap. Det er et kråskap som jeg bare kaller for tante Sigrid-skapet. Det har fine utskjæringer gjort av treskjærer Kristen Moe.

Hva har størst affeksjonsverdi i hjemmet ditt?

- Det må nesten være meg selv!

Hva er luksus?

- Å ha et sted man kan kalle hjem er luksus i seg selv. I jobben min som Sorgenfri-redaktør forholder jeg meg daglig til en mengde såkalte UFB-er, folk uten fast bopel. Vi har 160 registrerte selgere og en del av disse bor på hospitser, på sofaen til forskjellige venner eller i campingvogn på Sandmoen. Et par bor til og med under Gamle Bybro. Å omgås hjemløse har gjort meg bevisst på den enorme luksusen det er å ha et hjem.

Beste innredningstips?

- Ikke tro på det om at hjemmet er et speilbilde av deg selv, når du skal innrede. Det er først når man ikke tenker sånn, at det blir akkurat det.

 
 
 
På forsiden nå