Unike tepper på alle gulv

Ti år har skuespiller Ragnhild Sølvberg brukt på å bygge opp en unik samling av persiske tepper, som dekker alle gulvflater i huset. Inkludert på doen.

Saken oppdateres.

I andre etasje i et trehus i Osloveien i Trondheim blir vi ønsket hjertelig velkommen av skuespiller Ragnhild Sølvberg og hennes to lodne, svarthårete, logrende Newfoundlandshunder – ikke helt det man forventer å møte i hjem fylt av håndlagde skatter.SE BILDENE: Hjemme hos Ragnhild– Teppene er mye mer slitesterke enn man tror, ler Ragnhild. Hun viser oss inn i et 155 kvadratmeter stort hjem, hvor knapt en flate er synlig. Ikke bare er gulvene bekledd med unike tepper, men veggene er dekket fra gulv til tak av uttallige hyllemeter med velbrukte bøker. Og her henger de store norske kunstnerne i form av originaler og trykk – Frans Widerberg, Kåre Tveter, Håkon Gullvåg – side om side.

– All kunst hører sammen på en måte. Bøkene, kunsten på veggene, teppene på gulvene – alt her dreier seg om å fortelle historier, sier Ragnhild Sølvberg.Odd Nerdrum...

En original tegning av en ung Ragnhild signert Odd Nerdrum henger ved peisen. Under kunstnerens signatur står telefonnummeret hans.

– Han var litt optimistisk der. Det ble ikke så jeg ringte han. Nå har han nok skiftet telefonnummer, humrer skuespilleren, som har vært ansatt ved Trøndelag Teater siden 1972.

Neste lørdag kan du se henne i forestillingen Vinterlys i Theatercafeen, hvor stikkordene er «det vakre, det skjøre, en drøm...». Ordene kunne like gjerne beskrive Ragnhilds hjem i Ila, som må være en drøm for enhver med kulturinteresse. For det er det vakre i de tilsynelatende skjøre persiske teppene Ragnhild faller for – hver gang hun tar turen innom teppebutikken i midtbyen.Spinker og sparer

– Jeg glemmer ikke da jeg kjøpte det første teppet for ti år siden. Jeg stablet det inn i bobla som jeg kjørte rundt med da, og hadde lyst til å fortelle alle jeg møtte om det fantastiske teppet jeg hadde kjøpt!

Siden har hun samlet og skapt et helt personlig hjem sammen med mannen Ivar Borgersen, som i sin tid måtte kjøpe seg hyllemeter på datteren Henrikkes rom for å få plass til alle bøkene sine. Sammen kan de sitte og bla i kunstbøker eller tusle rundt på teppegalleriet og ønske seg ting, som de sparer til. Etter hvert har de bygd opp en helt spesiell samling av tepper fra flere deler av Iran, med forskjellige mønstre og farger som viser teppets opprinnelse og forteller sin unike historie. Over stoler og på bord, på pianoet, på veggene, på badet og på do finner man dem.

– Jeg velger ikke tepper for at de skal matche sofaen. Teppene snakker til meg. De gjør rett og slett noe med rommene, det blir noe godt i rommene med alle disse teppene, sier Ragnhild.En læringsprosess

Yndlingsteppet ligger utildekket midt på stuegulvet i sarte rosafarger og med intrikate mønstre.

– Se på dette, det er så smått! Det er som perler. Jeg skjønner ikke hvordan de får det til. Hver gang jeg snur teppene forandrer fargespillet seg fullstendig, og jeg oppdager stadig nye detaljer, forteller Ragnhild, som egentlig fattet interesse for persiske tepper allerede som barn.

– Uten at jeg skjønte det, tror jeg. For mamma var veldig interessert i tepper og sparte til de hun ønsket seg. Det er en læringsprosess dette med teppene. Jeg har lest mye, men Tore på teppegalleriet har lært meg det meste.

Butikksjef Tore Schult ved Persisk Teppegalleri drar gjerne hjem til kundene og veileder dem for at de skal finne akkurat det teppet de ønsker, og har fått et nært forhold til Ragnhilds teppeinteresse de siste årene.Passer sammen

– Det spesielle med Ragnhilds tepper er at de alle er så forskjellige, de er fra ulike områder med typiske mønstre og farger, men passer alle likevel så godt sammen, sier han.

Teppehandleren mener det er en myte at persiske tepper er så skjøre at de ikke er noe for «vanlige» folk.

– De er faktisk svært slitesterke, og kan godt fungere i et småbarnsfamiliehjem. De må ikke tørrenses, men kan vaskes. Vi tar gjerne imot tepper og vasker dem.

Men da Ragnhilds hund Lotta hadde et uhell på et av teppene hennes var det dessverre lite å gjøre.

– Jeg rullet det sammen og tok det med til Tore. Det stinket i hele bilen, men jeg ville så gjerne redde det. Men Tore sa: Dette teppet, Ragnhild, er fortapt.., ler skuespilleren.

Nå har hun overtatt barndomshjemmet i Oslo, så leiligheten hvor hun har bodd i 16 år må selges. Men teppene, bildene og bøkene skal få god plass også i det nye hjemmet.

– Jeg har allerede begynt å se for meg hvor det og det teppet, ler Ragnhild.

 
 
På forsiden nå