Et funkishus med knekk

Tomten på Berg har satt betingelsene for det funkisinspirerte huset, som har vinduer med utsikt til bergveggen og knapt en rett vinkel.

Saken oppdateres.

Det 21 år gamle, røde murhuset ligger lunt i terrenget mot bergveggen i Strindveien. Inngangspartiet er preget av en bue inspirert av 30-tallets funksjonalisme, og taket gir inntrykk av å være funkisflatt, selv om det faktisk ikke er det. Store vindusflater dominerer fronten av boligen og slipper lyset inn.

- Huset kom rett og slett ut av tomten, sier huseier Karl Knutsen. Han er mannen bak firmaet Sivilingeniør Karl Knutsen AS, som har drevet rådgivende ingeniørvirksomhet innen byggeteknikk siden 1966. Firmaet har blant annet stått bak utbyggingen av City Syd, Trondheim Torg og Holtermannsveien 1.

Da kona Else Marie ble tipset om tomten i Strindveien for over 20 år siden, så de begge på den som en utfordring. Da bodde de i Blåklokkeveien i et hus de også hadde bygget selv. Men med voksne barn ønsket de å bygge den boligen som de skulle bo i til «de blir båret ut», som de selv sier.

Gjennomtenkt

- Vi ønsket å bygge et hus hvor vi to kunne bo, men som også kunne brukes av en familie, forteller ekteparet. Resultatet er blitt en gjennomtenkt bolig, hvor alt er tilgjengelig på ett plan, men som også rommer gjesteavdeling med egen inngang, snekkerverksted, boder og garasje i sokkeletasjen.

De fikk god hjelp av arkitekt Børre Johansen, men var svært bevisste på hva de selv ønsket underveis. Huset skulle være lettvint å bruke og godt å bevege seg i. Karl beregnet selv alle konstruksjoner i huset.

- Som bygningsingeniør syns jeg det var artig med utfordringene som tomten gir. Vi ville bygge lavt for ikke å ta utsikten fra naboene, og måtte sprenge oss ned i fjellet, forteller huseieren.

Resultatet av at huset følger terrenget er at det har en «knekk», og at det er langt mellom de rette vinklene. Peisen er for eksempel murt på skrå, vendt inn mot stua, som en avgrensning mot trappen ned til sokkeletasjen. Parketten er også lagt på skrå over stuegolvet for å holde på linjene i rommet. I det hele tatt er linjene i huset rene og enkle, til tross for det utfordrende utgangspunktet.

Else Marie har sørget for smarte og unike innredningsløsninger som utnytter plassen til fulle. I stua er det bygget inn hyller som holder blant annet stereoanlegg, glass og cd-er.

Inspirert av Japan

Skyvedørene foran hyllene var egentlig tegnet inn med glassfronter, men Else Marie mente dette ville gjøre dem altfor tunge å håndtere. Hun dro isteden på Klinge stoffbutikk og kjøpte et lyst linstoff som hun kledde dørene med. 21 år senere ser dørene like vakre ut, og når lysene i skapet tennes ser det hele svært japanskinspirert ut.

Bak skapveggen ligger et lite rom som skjuler tv, arbeidspult og mange hyllemeter med bøker, så dette slipper å stå framme i selve stua. Stua har utgang til en solrik terrasse, og de store stuevinduene slipper sola inn gjennom hele dagen og gir fri utsikt til Gråkallen og Nidarosdomen.

- Det vi er aller mest fornøyd med er plasseringen av huset: Nærheten til byen, mengden av sol og utsikten! Også er det utrolig artig å se alle ungene som kommer forbi med altfor store sekker på vei til Berg skole like ved siden av her, ler Else Marie og Karl.

På motsatt side av stua gir tre små, kvadratiske vinduer utsikt rett inn i bergveggen. Men de bringer forbausen mye lys inn i rommet. Siden huset ikke ligger helt inn i berget, er det blitt plass til en smal passasje bak huset, hvor ekteparet har montert utebelysning som skaper lun stemning om kveldene.

Beholder furupanelet

I ei tid da svært mange har valgt å male panelet i hjemmene sine, er det sjelden kost å se så mye ubehandlet furu som hjemme hos ekteparet Knutsen. 21 år gammelt liggende furupanel dominerer i huset og er dessuten trukket et stykke inn i taket. Paret har overhodet ingen planer å male eller behandle panelet.

- Det var jo ikke snakk om noe annet enn furu da vi bygde, men vi syns det er viktig å beholde den. Furua er et levende materiale som puster og hjelper på innemiljøet. Men vi syns det ble for tungt med furu i hele taket, så vi valgte å bruke det bare i deler av taket, forteller Karl.

Listverket i huset er rent og enkelt i formen, for at det ikke skal virke dominerende. Paret har fått en hver detalj akkurat slik de ønsket det, og har tatt godt vare på boligen sin.

- Vi var heldige og fikk være involvert i hele prosessen, og her stortrives vi. Da ser vi ingen grunn til å endre på noe, sier ekteparet Knutsen.

 
        
            (Foto:  Jens Petter Søraa)

  Foto: Jens Petter Søraa

 
        
            (Foto: JENS P. SØRAA)

  Foto: JENS P. SØRAA

 
        
            (Foto: Foto: Jens Petter Søraa)

  Foto: Foto: Jens Petter Søraa

 
        
            (Foto: Foto: Jens Petter Søraa)

  Foto: Foto: Jens Petter Søraa

 
        
            (Foto: Foto: Jens Petter Søraa)

  Foto: Foto: Jens Petter Søraa

 
        
            (Foto: Foto: Jens Petter Søraa)

  Foto: Foto: Jens Petter Søraa

 
        
            (Foto: Foto: Jens Petter Søraa)

  Foto: Foto: Jens Petter Søraa

 
        
            (Foto: Foto: Jens Petter Søraa)

  Foto: Foto: Jens Petter Søraa

 
        
            (Foto: Foto: Jens Petter Søraa)

  Foto: Foto: Jens Petter Søraa

 
        
            (Foto: Foto: Jens Petter Søraa)

  Foto: Foto: Jens Petter Søraa

På forsiden nå