Bor i bur

Da det ble for trangt for familien på buret, bygde de ett til ved siden av.

Saken oppdateres.

Det originale dobbeltburet er godt synlig fra E6 i Melhus. Jorid Jagtøyen var odelsjente på Jagtøyen søndre da hun traff sin Bjørn Haugnæss. De giftet seg, pusset opp det nesten 100 år gamle stabburet på tunet og flyttet inn. Men etter noen år var familien blitt til fem husstandsmedlemmer, og selv om de storkoset seg på buret, begynte det å bli i trangeste laget.

– Jeg hadde tatt over gården da. Det normale hadde vel vært å flytte inn i våningshuset og sende mor og far på kåret, sier Jorid Jagtøyen.

– Men vi trivdes så godt der vi var og hadde ikke lyst til å flytte. Dermed satte vi oss ned og tegnet vår fremtidige bolig, nemlig et bur til. To bur ved siden av hverandre er jo ikke fremmed byggeskikk på trønderske gårder, men hos oss er de bygd sammen.

De bestemte seg for å ha soverom og bad nede. Med oppholdsrommene plassert i andre etasje ville de nemlig få panoramautsikt til alle kanter.

Ekteparet startet med å finne ut hva som var husets sjel. Det var uten tvil kjøkkenet, som ble anlagt over hele overetasjen i gammelburet, med stor takhøyde og mye luft. De beholdt tømmerveggene og malte gulvplankene grå. Ny, funksjonell kjøkkeninnredning kom på plass, og i det stor, luftige lokalet ble det også rikelig plass til et gedigent gammelt klaffebord med flatbrødskuff og andre velbrukte antikviteter som hører til på gården. En innmurt gasskomfyr gir illusjon av gammel grue. Her er også en koselig lesekrok i ett hjørne og en lekse- og tegnekrok i et annet. Utenfor er det en romslig veranda med ettermiddagssol for sommerlige måltider. Mye av byggearbeidene gjorde de selv, noe ble utført på dugnad og mer innviklede arbeidsoppgaver var det lokale håndverkere som tok seg av.På stolper

– Det er her på kjøkkenet vi holder til, hele familien, sier Jorid Jagtøyen. – Særlig om vinteren når det er kaldt ute. Da er det fint å lukke døren inn til naboburet. Men ellers har vi en god og varm bolig med disse gamle tømmerveggene. Fordi burene står på stolper, er de ekstra godt isolert under.

Lyst og luftig er det også i den store stuen i nyburet ved siden av kjøkkenavdelingen. Innredningen bærer preg av en familie som interesserer seg for design.

Jorid Jagtøyen følger med på skiftende trender og syns det er mye lekkert å se i interiørmagasiner. Men personlig liker hun å mikse gammelt og nytt. Dessuten er hun en pasjonert samler, noe som også setter et helt personlig preg på hjemmet.

– Som dere ser, er jeg også helt vill etter krystallkroner. Til og med på badet henger det en, etter at svigermor var i Praha for nylig og kjøpte med seg en hjem. Men nå er det nok, sier mannen min, og jeg er i grunnen enig.Mytologi på badet

Det gedigne badet i første etasje forteller at far i huset har greie på armatur. Bjørn Haugnæss driver en rørleggerbedrift i Melhus.

Det er ikke akkurat sparedusj der inne, dusjavlukket er laget slik at hele familien kan dusje samtidig. Tømmervegger og flis gir en hyggelig atmosfære, og her er også et badekar med schwung. Som et ekstra lekkert blikkfang har de montert inn dekorflis med motiv fra mytologien, malt av Eli Stav.

– Vi har så god plass på buret at vi kan holde forholdsvis store selskaper her. Nå står et par julebord for døren, sier Jorid. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå