Det må vel kalles for en bløt hobby: Har 50 akvarier i leiligheten

Fisk på hjernen

Over 30 ulike fiskearter svømmer rundt hjemme hos Kjell Arvid Wahl. Nå har han ikke plass til flere akvarier.

Saken oppdateres.

Du får en fornemmelse av tropiske farvann når du kommer hjem til ham på Bromstad i Trondheim. Det surkler og skvulper og bobler i 50 akvarier som er plassert i stuen, kjøkkenet og et omgjort kleskott. Det største akvariet på 325 liter er selveste prydakvariet. Her svømmer stolte scalarer mellom ferskvannsplanter og byr på seg selv. De er akvariets konger og krangler om klekkeplasser. Skikkelige hissigpropper kan de være når de er gang med å føre slekten videre. Sammen med scalarene lever rød colombiatetra, små ferskvannsfisker som ble oppdaget i en sideelv i Colombia i 1982, ifølge Kjell Wahl.Driver oppdrett

– Og her har jeg røde sverddragere. Dem er jeg ganske stolt av. Jeg driver faktisk litt oppdrett på dem, og det er stor etterspørsel etter dem. Kunsten er å dyrke frem en så ren rødfarge som mulig, sier han.

Trondhjemmeren er nærmest besatt av fisk. I bokhyllene har han mursteiner av fiskeoppslagsverk stående på rekke og rad, og han har album på album med fiskefrimerker fra hele verden.

Det startet med at han måtte amputere en fot for ti år siden.

– Ett år etterpå satt jeg bare og glodde inn i veggen, forteller Wahl.

– Så fant jeg ut at jeg måtte skaffe meg en hobby, ellers ville jeg vel bli gal. Først begynte jeg å pusle med modelljernbane. Men det passet ikke så godt for meg, slik situasjonen var blitt. Så kom jeg på at jeg kanskje skulle prøve meg på akvarium i stedet. Det drev jeg med som guttunge og oppover ungdomsårene. Jeg husker som det var i går den første gangen bestefar tok meg med til Gautes gate 7, det forjettede land. Der drev Alf Julius Næss Akvarieservice. Næss var en av Norges fremste akvarister på den tiden. Mitt aller første akvarium var en ni liters bolle. Men til jul samme året gikk hele slekten sammen og spleiset på et akvarium på 80 liter, med alt utstyr. For en jul!

Disse minnene førte altså til at jeg i godt voksen alder bestemte meg for å ta opp hobbyen. Som ungdom hadde jeg vært med på å starte Trondheim Akvarieklubb. På internett fant jeg ut at klubben stadig eksisterte, og jeg troppet opp på møte. Dermed var det gjort. I dag er jeg leder av foreningen, for øvrig.Yngel på kjøkkenet

– Men bli med ut på kjøkkenet, sier Kjell Wahl.

– Der har jeg mye artig. Som dere ser, blir det en del rot av denne hobbyen. Jeg er ungkar og spellemann, heldigvis, tviler på at en dame ville ha godtatt å ha det slik på kjøkkenet, sier han og viser frem «fødeavdelingen».

Han forklarer hvordan ulike fiskearter forplanter seg på sinnrik måte. Sprøytetetraen, for eksempel, har en fascinerende måte å gjøre det på. I en stor, putrende flaske er det artemiaegg, og med lupe konstaterer Wahl at det er klekking på gang av levende fiskefor.Bare ferskvannsfisk

Kjell Wahl må bare innrømme at det er en god del arbeid med tropisk fisk som husdyr. Med tre ukers mellomrom må han skifte ut halvparten av vannet i hvert eneste akvarium og rense og skrape et utall glassflater. Matingen er en vitenskap for seg.

– Men jeg kan godt være borte noen dager, for jeg har en kompis som stikker innom og ser til at alt står bra til med fisken.

Selv driver Wahl bare med ferskvannsfisk. Saltvannsakvarier er mye mer krevende, forklarer han, men det er flere i Trondheim Akvarieklubb som har saltvannsfisk som hobby.

– Drikkevannet i Trondheim er helt perfekt for oss som driver med ferskvannsfisk. På Østlandet plages akvaristene av hardt vann, mens vi har akkurat passe ph-verdi.

Det blir temmelig mye fukt i luften når man har så mange akvarier som Wahl. Derfor har han en avfuktermaskin som durer og går kontinuerlig.Bortgjemte akvarier

– Jo, jeg er vel en storsamler. Men dette er ingen ting mot en kompis av meg på Hitra. Han har 120 akvarier og har bygget et eget hus til dem, sier Kjell Wahl, som anbefaler hobbyen sin varmt.

– Start i det små med et lite ferskvannsakvarium. Det er ikke vanskelig å få tak i brukte. Akvarier i massevis er stuet bort på loft og i kjellere. Ofte finner du annonser på Roteloftet i Adresseavisen og på Finn.no. Du kan også kjøpe et startsett med lys, varme og grus. Ikke vær for utålmodig, vent en ukes tid før du har i fisk. Fisk fås kjøpt på dyrebutikker og der finner du også ferskvannsplanter til å ha i karet.

Det er fint å ha en hobby som dette når man er handikappet. Hvis det ikke er noe å se på tv en kveld, sitter jeg i godstolen og følger med på livet i prydakvariet mitt. Da koser jeg meg!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå