Bygget eget studio i garasjen

I en garasje på Tyholt dyrker Ragnar Nervik sin musikkhobby.

En guttedrøm: Når Ragnar Nervik er ferdig på jobb i kommunen, setter han seg bak miksepulten i studioet han har bygd i garasjen på Tyholt. 

Doble vegger: Naboene på Tyholt kan umulig høre noe særlig av bandene som besøker Ragnar Nervik. Den gamle garasjen er bygd dobbelt med et «hus» inni det opprinnelige bygget. 

Utstyret i orden: Alt det Ragnar Nervik bruker er topp moderne, som det elektriske slagverket, orgelet og ikke minst miksepulten med tilhørende lydopptaksprogram. 

Klassisk miljø: Stemningen i Ragnar Nerviks studio står ikke mye tilbake sammenlignet med de profesjonelle. Bandklistremerker, musikkblader og kraftig rød gulvmatte er obligatorisk. 

Et pusterom: Bordet er ikke stort, men rommer akkurat et par kopper kaffe og noen sjokoladebiter. - Dette er ikke en kafeteria, men et studio, sier Ragnar Nervik. 

I tegningene av huset han kjøpte sammen med kona, sto det at andreetasjen i garasjebygget skulle brukes til «rulling». Ragnar Nervik er ikke helt sikker på hva det er, men tror det har noe med sammenrulling av duker eller gardiner å gjøre. Han har aldri brukt rommet til det.

For et par år siden ble det omtrent 20 kvadratmeter store rommet ferdig utbygd studio, med miksepult, elektrisk slagverk, et orgel og en imponerende samling mikrofoner. Den dyreste koster 30 000. Men dette er bare listen over utstyr som de fleste forstår hva er.Valgte bort Ferrari-en

Entusiasten Nervik forteller gjerne om «balansert ventilasjon», så du ikke blir helt «grønn i trynet etter et par timer», «hunnkontakter» til instrumentene (de er altså ikke hanner, og heller ikke såkalte homokontakter; to hanner mot hverandre) og selve rosinen i pølsa; huset er bygd trangere med en ekstra boks innenfor det opprinnelige huset. De to settene med reisverk må for guds skyld ikke røre borti hverandre. Da ødelegges lydisolasjonen helt.

- Noen kjøper seg Ferrari, jeg har eget studio, svarer Ragnar Nervik på spørsmål om hva det fullverdige musikkstudioet har kostet.

- Jeg har fortsatt lyst å kle inn et eget vokalrom, så vokalistene får stå bak en glassvegg og synge. Det ble hytte på Hitra isteden nå. Det bestemte kona. Vi diskuterer studiobaren i første etasje av bygget også, men det er kanskje greit å ha en plass til bilen, sier Nervik.Broren døde

Studioet er en gammel drøm siden musikkinteressen ble født med Jim Reeves eller «Nøtteliten». Han er ikke helt sikker på hva som tente gnisten, men både den amerikanske countrysangeren og Alf Prøysens melodi kan dateres til en gang på 50- eller 60-tallet.

Lidenskapen ble ikke mindre da Ragnars yngre bror Gunnar døde i desember i fjor. Gunnar spilte i flere lokale band, og Ragnar ønsker å føre arven videre. Planen er å lage en samleplate med alle prosjektene broren deltok i.

Til vanlig jobber Ragnar i Trondheim kommune, og studioet er den store fritidssysselen. Det er ikke sjeldent at mer eller mindre profesjonelle artister, oftest det siste, kommer innom og spiller inn noen låter i studioet på Tyholt. Platene de lager gir de bort i julegave. Eller som presten i Ranheim kirke, fire-fem låter alle fikk på cd i 50-årsdagen hans.Støv på hjernen

Også kona og de to voksne døtrene er begeistra for mannens og farens nye hobby. Til tider altoppslukende hobby.

- Dattera mi som nå er 17, hadde faktisk ideen til dette. Hun trodde kanskje det skulle bli mer dansing her, men liker at pappa har fått seg en kul hobby, sier Ragnar.

Og den som tror at Ragnar med tre damer rundt seg får hjelp til å holde studioet i orden, tar veldig feil. Her inne har han støv på hjernen, og er mer nøye med renholdet enn i bolighuset.

- Støv er det verste dette utstyret vet. Ting som ikke virker er det verste jeg vet. Og det kan ikke bare virke nesten. Alt må være i orden, til en hver tid.På forsiden nå