Vakkert trekløver

Det er enda lenge igjen til jul tenker du, men om du vil plante dine egne juleløk bør du ikke vente stort lenger.

Ikke for sent: Gartner Trine Hogstad forteller hvordan du planter juleløk.  

Saken oppdateres.


Ved Drivstua gartneri på Tyholt bærer Trine Hogstad frem krukker, jord, vannkanne og juleløk. Hun tar frem en amaryllisløk på størrelse med en liten hodekål og legger den på benken foran seg.

– Skal du plante juleløk selv, så kjøp de største. De koster litt mer, men sluttresultatet vil være sikrere og av mye bedre kvalitet enn de minste løkene. Du får det du betaler for, sier hun og fyller en blomsterpotte med jord.

Både amaryllis- og svibelløk kan plantes både i vann og i jord, mens tulipanene må plantes i jord. Dersom du velger jord framfor vann for amaryllisløken, velger du en potte som ikke er for stor, og planter løken en tredjedel ned i jorden. Vann jevnlig, og unngå å vanne direkte på løken da den kan råtne.

– Det er forskjell på ikke å tørke, og det å være våt, forklarer Hogstad.

Oppbevar løken i 15–17 grader, og snu jevnlig med lyset slik at den ikke vokser skjevt.

Mørkt og kjølig

I motsetning til amaryllis og svibel, er tulipanene nødt til å stå i jord.

– Disse kan du velge å plante i ei gruppe, for de er ikke så lett å plante om i ettertid. Selv planter jeg tulipaner i en suppeterrin eller gamle sausenebb, forteller hun.

Løkene skal legges rett under jordoverflaten og dekkes helt med jord. Husk å plante tulipanløkene med tuppen opp, og flatsiden ned. Tulipanene skal oppbevares mørkt og kjølig i 6–7 uker. La potten stå noen dager i litt høyere temperatur før den flyttes inn i stua.

Ennå ikke for sent

Mens amaryllis- og tulipanløkene vil blomstre 6–8 uker etter planting, tar svibelen noe lengre tid. Hogstad setter en løk i en krukke med vann.

– Her skal løken være så vidt borti vannet, og den skal oppbevares kjølig og mørkt, sier hun og bretter et kremmerhus av et enkelt hvitt ark, teiper det sammen og setter over løken.

–Jeg er opptatt av at dette skal være enkelt og koselig, og gjerne en aktivitet jeg kan gjøre sammen med barna, sier hun.

Når skuddet er fem centimeter langt tar du svibelen inn i varmen, og skift ut vannet når det begynner å bli stygt.

– Hvor lenge holder sviblene?

– Hvor ofte fyller du bensin på bilen? Svaret er at det kommer helt an på. Svibler har dessverre kort holdbarhet, og i jula er vi gjerne mange folk, vi tenner lys og fyrer opp i peisen, så det blir fort varmt. Så dersom du har en glassveranda som er litt kaldere, holder de seg litt lenger, forteller hun.

Egnet temperatur for svibelen er 10–15 grader, og det tar cirka ti uker fra du planter løken til den blomstrer.

– Du kan dessverre ikke påskynde sviblene, men for meg er det ikke så viktig om den ikke er i full blomst på julaften. Førjulstida for meg handler mye om jobb, så det er først i romjula og til nyttår at jeg har tid til å slappe av og gi rom til ettertanke. Da er det helt greit at sviblene fortsatt er grønne, smiler hun.

I vann: Amaryllis og svibler kan plantes både i jord og settes i vann.  

I vann: Amaryllis og svibler kan plantes både i jord og settes i vann.  

Tulipanløk: Sett løkene i en egnet krukke med jord. Plant gjerne tulipanløkene i grupper. 

Tulipanløk: Sett løkene i en egnet krukke med jord. Plant gjerne tulipanløkene i grupper. 

Dekk til: Fyll på jord slik at løkene dekkes helt.  

Dekk til: Fyll på jord slik at løkene dekkes helt.  

Oppbevares kaldt: Oppbevar tulipanene mørkt og kjølig i 6-7 uker før du tar dem inn i varmen.  

Oppbevares kaldt: Oppbevar tulipanene mørkt og kjølig i 6-7 uker før du tar dem inn i varmen.  

På forsiden nå