Fotograferer nordisk mørke

På veggen bak spisebordet sitt i Verdal har fotograf Janne hengt opp fotografier tatt av kollega Merete. De vil at flere skal nyte fotokunst.

På veien med kunsten: Etter nok et arbeidsmøte hjemme i det ombygde funkishuset til Janne Amalie Svit fra 1936 skal hun og Merete Haseth ut å selge fotokunst. 

Godt arbeidslys: Janne har store vinduer fra gulv til tak, og godt med dagslys når hun sitter og bearbeider bildene sine. 

Lager fotovegg: Under lanseringen av Image Troopers skal det henge store bilder på en vegg, Merete prøverlegger først bildene i mindre format på sofaen. 

Nok et frokostmøte: Det er mye å ordne før lanseringen av fotokollektivet Image Troopers, og siden Janne Amalie Svit er hjemme med Amalie (8 mnd) er det oftest Merete Haseth som tar turen. Bak spisebordet til Janne henger to foto tatt av Merete på Cuba. 

Foto fra Cuba: Merete Haseth med to av sine bilder. Hun liker å fange det perfekte øyeblikket.  

Fotolampa i stua: Janne er aldri langt unna verken kameraet eller fotolampa, i et interiør som passer en visuell junkie som henne. 

Fotokunst i alle rom: Også i den store, nybygde gangen har Janne er stort kunstverk, som matcher den røde stolen. 

Fotokunstnerne: Merete Haseth og Janne Amalie Svit med noen av bildene de har trykket på aluminium. Når imagetroopers.com lanseres vil det allerede fra starten være rundt 70 bilder tilgjengelig. 

Fargeklatter: Funkishuset til Heidi Klevmo har store hvite flater, hvor bildene får tre godt fram. De fire barnebildene av familiens to barn er tatt av Janne tidligere, nå prøver Merete et nytt bilde over stolen. 

Trykket på akryl: Akryl er et spennende materiale, syns Janne Amalie Svit. Spennende fordi bakgrunnen bak skinner gjennom. Her med et bilde tatt av Kari-Anne Toth. 

Begynnelsen: Heidi Klevmo ønsket seg et annerledes portrett av ungene sine, og Janne Amaile Svit kom med dette. Dermed startet et tett og langt samarbeid. 

Full match: Image Troopers tok med et turkis foto trykket på aluminium hjem til Heidi, og det passet perfekt til den nyinnkjøpte puta. 

Kanskje sånn?: Merete Haseth har tatt et bilde i bjørkeskogen, og syns det kan passe over ildstedet hjemme hos kunde Heidi Klevmo. 

Hvitkledd kvinne: Foto tatt av Merete Haseth. 

Hvit dør: Foto tatt av Merete Haseth.  

Blyant: Foto tatt av Kari-Anne Toth.  

Flette: Foto tatt av Kari-Anne Toth. 

Natur er kunst: Foto tatt av Janne Amalie Svit.  

Høyhus: Foto tatt av Janne Amalie Svit. 

De satser stort, gründerne og fotografene Janne Amalie Svit og Merete Haseth. Denne uka har de lanseringsfest for sitt hjertebarn, fotografkollektivet og nettbutikken Image Troopers. På konsertgalleriet Café de Concert på Tjuvholmen i Oslo.

– Hvorfor ikke i Verdal?

– Vi vil ut. Vi ønsker å nå flere enn vi kan nå her i Verdal, sier Janne og Merete bestemt. De vet hva de vil.

Det er stille formiddag, enn så lenge, hjemme hos Janne i Verdal. I en nytolkning av et funkishus fra 1936, som Janne beskriver huset som skiller seg ut i byggefeltet ved Stiklestad golfpark. Et stort, fargesprakende fotokunstverk, innenfor en stram fasade, møter oss allerede i gangen. Ute ligger tåka, innenfra kan verden utenfor ses fra en sofa ved store vinduer fra gulv til tak. Det er her Janne ofte sitter og bearbeider bildene sine.

Hun er for tiden hjemme med datteren Vilma på åtte måneder, og venninne og kollega Merete har kommet fra Levanger. Venninnene møttes første gang på toget, på vei fra barndomshjemmene i Trøndelag til samme folkehøyskole for å fordype seg i fotografering. Senere fikk begge toppkarakterer da de tok bachelor-grad i kunstfotografi ved Kent Institute of Art and Design i England.

Les flere hjem-saker her

Skreddersy til egen vegg

Både Janne og Merete har jobbet som yrkesfotografer i mange år, før de nå gjør drømmen til virkelighet en drøm virkelig og
lanserer Image Troopers. Dette er et kollektiv for fotografer, med seg har de også Kari-Anne Toth. Målet er etter hvert å få med seg enda flere fotografer, og på nettstedet imagetroopers.com vil de legge ut fotokunst for salg. En forretningsidé som lyder kjent, men som er ganske ny – på grunn av fleksibiliteten.

 –Det spesielle med tilbudet er at kundene selv kan tilpasse fotokunsten etter egne behov. Det visuelle uttrykket kan skreddersys, kunden selv bestemmer størrelse og kvalitet på fotoet. Vi tilbyr trykk på både fotopapir, aluminium og akryl, sier Merete. Eller du kan få det på et dynetrekk eller en lampe, hvis det er det du vil

At fotoet først produseres etter bestilling gjør at jentene ikke vil ha noe på lager, slik sett har de ikke så mye å tape. Men de gir alt, for en forretningsidé de allerede begynte å snakke om for 14 år siden.

LES OGSÅ: Dette er årets farge

Foto i grenseland

De to fotografene syns det er på tide at enda flere, både private og i næringslivet, oppdager fotokunst.

– Og de som velger fotokunst av oss, vil få noe unikt, sier de selvsikkert. Inne på stua til Janne finnes en fotolampe, for lyset må være godt når bilder tas, det ligger et fotoapparat og en Mac – det er her Janne jobber mest.

– Merete og jeg har svært ulike uttrykk, som begge skiller seg fra Kari-Anne sine bilder. Det er viktig for variasjonen Image Troopers kan tilby. Jeg er den som jobber mest med bildene i ettertid, mange vil si at jeg jobber så mye med bildene i etterkant at det ikke lenger er fotografi, sier Janne. Men kunst er det i alle fall.

– Jeg har et behov for å skape. Etter lange perioder med kreativ tørke kan jeg dypdykke i ukevis med intenst arbeid. Jeg er interessert i populærkultur, konseptkunst og fotografi, og blander dette sammen på eklektisk vis. Utgangspunktet er alltid kameraet mitt, men selv om arbeidet mitt begynner med fotografier, ender det opp et sted i grenselandet mellom fotografi og illustrasjon, sier Janne.

Merete er mer opptatt av å fange øyeblikket der og da – med kameraet.

–J eg elsker å se gjennom linsen på Hasselblad-kameraet mitt, komponere omhyggelig og vri linsen helt til jeg finner det perfekte lyset og utsnittet. Jeg liker å se bildet bli skapt mens jeg venter på at det uventede skal skje. Å vite at jeg bare har negativ film til rådighet og kun tolv eksponeringer hjelper meg med å holde meg skjerpet og fokusert, sier Merete.

LES OGSÅ: - De fleste kjøper ikke småbruk

Motiver som varer

Den prisbelønte sjefredaktøren for nettmagasinet aCurator, Julie Grahame, kaller arbeidene deres «Det nordiske mørke».

– Det syns vi var godt sagt. For i motsetning til det nordiske lyse, som så ofte er et trekk ved skandinavisk design, ønsker Image Troopers å formidle skjønnheten i nettopp det mørke og litt dystre, sier Merete.

– Hva er et godt bilde?

– Det er fotografi som holder seg. Jeg må kunne ta et bilde i januar og være like fascinert over det i september. Den første forelskelsen må bli til kjærlighet, sier Merete.

– Bilder må ha noe mer med seg enn å bare være fine, mener Janne som selv beskriver seg som en visuell junkie i sitt eget hus. Det er et ganske stramt funkishjem, med flere spennende detaljer i røft stål. Men det er også et lunt familiehjem, med Vilmas leketeppe på gulvet, grønne planter og bokhyller bugnede av bøker.

– Jeg må stadig skifte ut kunsten på veggene. Jeg har en 20-30 bilder som stadig skifter plass på veggene her, og er en stor konsument av fotografier, sier Janne som vil ha flere til å bli det.

– Norge henger 20 år etter når det kommer til fotokunst. Nordmenn tror gjerne at kunst må være maleri, mens vi syns fotokunst må få like stor anerkjennelse, sier Merete og Janne.På forsiden nå