Meglerne ut av boligprisstatistikken

NEF trekker seg ut av samarbeidet rundt boligprisstatistikken.

Meglerne i NEF har sammen med Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) presentert boligprisstatistikken månedlig for mediene.  

Saken oppdateres.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) trekker seg ut av samarbeidet rundt den månedlige boligprisstatistikken. Det skriver NEF i en pressemelding tirsdag.

- Eiendomsmeglerne blir ofte beskyldt for å snakke boligprisene oppover. Våre medlemmer er de beste til å finne den som betaler mest for boligen, men vi påvirker ikke boligprisutviklingen over tid, skriver foreningen i en pressemelding.

Boligprisstatistikken legges frem hver 1. virkedag hver måned, og er en statistikk mange medier dekker.

- NEF ønsker å korrigere oppfatningen om at det er eiendomsmegleres fokus å snakke boligprisebne oppover. NEF vil fremover fokusere på andre sider av boligmarkedet med tanke på hva som er viktigst for forbrukere, myndigheter og medier fremfor de månedlige endringene i boligprisene, sier styreleder i NEF, Tormod Bordvik.

Siden 1985

Foreningen startet opp arbeidet med boligprisstatistikk allerede i 1985 og har siden den gang vært med å legge frem tallene månedlig.

Gått gradvis ut

- At NEF trekker seg ut av samarbeidet med boligprisstatistikken, betyr ingenting for statistikken. De siste 2,5 årene har NEF kun hatt en kommentatorrolle, vi har invitert NEF med som kommentator på pressekonferansen, sier Christian Dreyer, administrerende direktør i EFF, Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF), som utarbeider Eiendomsmeglerbransjens Boligprisstatistikk hver måned.

EFF vil i praksis tolke resultatet selv, slik de har gjort før. 

- Det vil fortsatt være samme analysepresentasjon. Vi jobber nå med videreutvikling av statistikken mot 2014. Det vil si at vi er inne i en periode der vi blant annet vurderer geografisk inndelinger, nye områder vi vil trekke frem i statistikken. Vi ser også på et bredere perspektiv mot fritidsmarkedet, sier Dreyer. 

Om NEFs deltakelse som kommentator for statistikken, mener Dreyer det kan ha vært krevende, fordi de tidligere har hatt en mer synlig rolle. 

- For 2,5 år siden var NEF medutgiver av statistikken. NEFs rolle har blitt mer usynlig, det gjør nok at de vil fokusere på andre områder, sier Dreyer. 

Neste tirsdag presenteres boligprisstatistikken for september. Dreyer sier de fikk vite at NEF trakk seg for noen timer siden, men at de forbereder seg som normalt.

På forsiden nå