Jorunn og Jean-Emile Inghilleri bodde i et lite hus i Sandefjord og hadde ikke planer om å flytte på seg, inntil de for 35 år siden spontant dro på visning av en stor og gammel villa i Larvik.

De hadde knapt rundet hjørnet før Jorunn utbrøt: «Gud det er flaggstang i hagen, det tar vi!»

- Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har alltid drømt om en flaggstang. Det gikk på magefølelsen, og vi bare tok det! Huset var stort, slitt og sjarmerende, og vi forelsket oss ved første øyekast, forteller Jorunn Inghilleri, som har jobbet som interiørdesigner i over 25 år.

Det valget har de aldri angret på, selv om de etter hvert som det åpenbarte seg hvor slitt det gamle kråkeslottet var nærmest fikk sjokk.

- Huset måtte totalrenoveres. Det første vi gjorde var å skifte ut taket. Da var det ikke gjort noe her på over 40 år, sier Jorunn.

De to første årene bodde de i andre etasje, mens huset ble satt i stand. Med to små barn jobbet de døgnet rundt for å ha råd til å renovere litt om litt. De viktigste rommene som kjøkken og bad ble tatt først.

Boligen er på 250 kvadratmeter og går over to plan. I første etasje er det hall, kjøkken, to stuer, spisestue og vaskerom, mens andre etasje rommer to bad, to store soverom og et lite soverom. Romløsningene er bevart og alle vinduene er originale; de er kun reparert.

- Vinduene er husets øyne, og du ser det med en gang om det er gjort noe galt med vinduene, understreker Jorunn, som hele tiden har vært opptatt av å ta vare på den gamle stilen i huset. De fleste dørene er også originale.

Franskinspirert

Jorunns ektemann er fra Frankrike, noe hjemmet bærer tydelig preg av. Med nær tilknytning til fransk kultur legger hun ikke skjul på at hun lar seg inspirere av den landlige franske stilen.

Husets naturlige samlingspunkt og familiens favorittoppholdsrom er kjøkkenet. Det herlige rommet gir en følelse av å være i sydligere strøk, samtidig som Jorunn har ønsket å gjenskape den gamle stemningen i huset. Det nostalgiske rommet har rutete, flislagt gulv, høyglanset turkis kjøkkeninnredning, peis og et turkist Smeg-kjøleskap.

- Folk synes jeg var gal da jeg valgte turkist kjøkken for 27 år siden. Men det har holdt seg utrolig godt med både barn og bikkjer ut og inn, sier Jorunn.

Hun forteller videre at den turkise fargen ble valgt nettopp fordi den ofte ble brukt i innredninger fra århundreskiftet.

Huset ble opprinnelig bygd rundt 1910 av en norsk familie som kom tilbake fra Amerika og hadde med seg tegninger. Det var av etterkommerne fra denne familien Jorunn og Jean-Emile kjøpte villaen.

- Vi er svært glade i huset vårt og det er god sjel her, selv om vi har et par husspøkelser, ler Jorunn.

I sommerhalvåret bruker de den frodige og frynsete hagen til alle døgnets tider, så lenge været tillater det.

- Jeg elsker hager som er litt gjengrodde og hemmelige. I denne hagen har vi hatt mye moro med mange flotte hagefester og gode venner, forteller Jorunn.

Intuitiv innredning

- Her har det gått på følelsen, og hva vi intuitivt har hatt lyst til å gjøre, uten å tenke lenge over noe. Ingenting er planlagt, forklarer hun.

Stemningen er avgjørende og når Jorunn har funnet ut hvordan hun vil ha det forblir det slik.

- Jeg er ikke sånn som ommøblerer annenhver uke, sier Jorunn.

Kråkeslottet i Larvik bærer preg av en tiltalende blanding nytt og gammelt, innredet i en harmonisk og høyst personlig stil med gamle antikviteter, malerier, buddhaer, lysekroner og utstoppede dyr.

- Jeg blir inspirert av alt mulig rart. Jeg kjenner at jeg kan ikke ha det for straight hjemme, og jeg gidder ikke gjøre noe fordi det er ”riktig”. Jeg liker uventede ting som tilfører det lille ekstra, sier interiørdesigneren.

---

Disse bor her:

Hvem: Jorunn og Jean Emile Inghilleri.

Hva: Bor i et gammelt kråkeslott fra 1909, med stor hage midt i Larvik.

5 innredningstips fra bohemen:

Klare store glassvaser med friske blomster eller kvister i gjør susen i de fleste rom.

Det kan være like fint å la malerier stå på et bord eller rett på gulvet som å henge de opp på veggen. Det samme gjelder bøker, som tar seg godt ut i stående stabler på gulvet.

Tilfør litt galskap! En litt rar fargerik gjenstand som ikke helt passer inn bidrar til å skape en personlig stil.

Lek med kontraster som: pent/stygt, nytt/gammelt, silke/sekkestrie, antikk/pleksi osv.

Ha personlige ting fremme og bruk magefølelsen! Et hjem skal ikke være en utstilling.

Bruk fagfolk hvis du lurer på noe, det kan lønne seg i lengden!

FASADE: Originalfargene på det gamle huset er bevart. Foto: KAREN GJERMUNDRØD
SPISESTUE. Flotte og originale vinduer i jugendstil får være gardinfrie i spisestua til Jorunn Inghilleri. Turkise vegger og varmt treverk skaper en sjarmerende stemning med særpreg. Bordet og stolene er fra Borneau. Foto: KAREN GJERMUNDRØD
LITT AV HVERT: Kommoden i spisestua er blant annet dekorert med gjenstander Jorunn enten har fått, eller samler på: To antikke marionettdukker fra Bali, speil fra Frankrike, trevillsvin fra Afrika, to gamle tegninger og klokke kjøpt på auksjon i Skien, korall og familiebilder i forskjellige rammer. Foto: KAREN GJERMUNDRØD
Familiens favorittrom er kjøkkenet. Foto: KAREN GJERMUNDRØD
Dette er en av 15 gamle biologi-plansjer som huseieren har skaffet seg på Finn.no. Foto: KAREN GJERMUNDRØD
Denne gullstolen er kjøpt i en antikkbutikk i Tønsberg. Foto: KAREN GJERMUNDRØD
Jorunn Inghilleri har jobbet som interiørdesigner i over 25 år. Foto: KAREN GJERMUNDRØD
Kjøkkeninnredningen har holdt seg godt til tross for 27 års bruk. Foto: KAREN GJERMUNDRØD