En kran som lekker, fikser du på få minutter

De fleste kraner kan du reparere selv. Slik gjør du det.

Hvis kranen er mange år gammel og veldig slitt, kan det være like greit å skifte hele blandebatteriet framfor å reparere den 

Saken oppdateres.

Enten du har et lekkert drømmekjøkken eller et mer slitt oppussingsobjekt, så kan du oppleve at kranen begynner å lekke. Det er stygt, irriterende og helt unødvendig å ikke reparere.

- Hvis en kran lekker så må man først finne ut hvor lekkasjen kommer fra. På kjøkkenkraner kan vann komme ut fra kranens kropp og da må pakningene eller tetningsringene på svingtuten skiftes. Hvis lekkasjen kommer fra perlator, det vil si tuten der vannet normalt kommer ut fra kranen, så er det lekkasje via den såkalte kassetten inni kranen og da må den skiftes, sier Snorre Westrum hos kranprodusenten Oras til klikk.no.

Tre årsaker til vannlekkasje

Anders Ek hos Svedbergs forteller at et servantbatteri er en enkel konstruksjon.

- Det er i prinsippet en metallklump med en keramisk innsats og tetninger i plast. Når en lekkasje oppstår er det i hovedsak tre mulige årsaker. Hvis vannet renner ut av tuten til tross for at man har stengt kranen, så må man bytte innsatsen i krankroppen. Hvis vannet renner ut fra selve batteriet rundt håndtaket, så er det tetningsringene inni kroppen som har blitt ødelagt. Man kan forsøke å stramme til delene, men ofte må tetningsringene skiftes ut, sier Ek til klikk.no.

Hvis det lekker vann rundt slangene under kranen så mener Ek at den som monterte kranen ikke har skrudd det tilstrekkelig til og da bør det strammes til på nytt.

Mange av de store produsentene av blandebatterier og kraner har laget egne instruksjonsvideoer som viser deg hvordan du utfører vedlikehold og små reparasjoner. Finn merket på din kran og søk opp nettsiden så finner du kanskje en god forklaring på vedlikeholdet av nettopp din kran.

Men uansett merke, så er det i hovedsak samme fremgangsmåte som gjelder.

Slik bytter du tetningsringer

Hvis det lekker fra selve kranens kropp så skal du bytte pakningene eller tetningsringene inni krana. Dette er to gummiaktige ringer som enkelt tas av og erstattes med nye.

Denne reparasjonen kan utføres uten å stenge husets hovedkran.

For å komme til inni kranen må du fjerne det lille merket med navnet til produsenten, vipp det av med en skrutrekker eller lignende.

Skru opp skruen som da kommer til syne og løft av selve krankroppen. Da vil du se de nevnte gummiringene. Ta av de gamle, tørk godt av innmaten i kranen og smør gjerne med silikonbasert fett som er godkjent som næringsmiddel.

Sett på de nye ringene, sett krankroppen tilbake på plass og skru sammen slik den var.

Test at kranen fungerer og ikke lekker.

Artikkelen fortsetter under bildet


BYTTE TETNINGSRINGER: Hvis det lekker fra selve krankroppen, over eller under svingtuten, så må tetningsringene byttes. Dette kan du gjøre uten å stenge av hovedkranen.FOTO: Oras 


Slik bytter du kassett

Hvis det lekker fra tuten til kranen så er det kassetten inni kroppen som må byttes. De mest vanlige ettgrepskranene som folk har hjemme i dag, har keramisk innsats og en slik kassett inni som man enkelt kan bytte. Til noen merker trengs det spesialverktøy, men det kan du da få av produsenten.

Her må du stenge av hovedkranen før du begynner å demontere kranen.

Vipp av merket med en skrutrekker og skru opp skruen som gjemmer seg bak.

Ta av krankroppen og dekkringen og skru av kassettmutteren.

Dra kassetten rett opp og sett inn en ny tilsvarende kassett.

Skru kranen sammen igjen. Skru opp hovedkranen og sjekk at kranen fungerer og ikke lekker.

Artikkelen fortsetter under bildet.


BYTTE KASSETT: Hvis det lekker fra selve tuten på kranen så må du bytte den såkalte kassetten inni krankroppen. Husk å skru av hovedkranen før du demonterer kjøkkenkranen. FOTO: Oras 


Kan reparere selv

Oras understreker at det er viktig å smøre med silikonbasert fett som er godkjent som næringsmiddel. Bruk aldri oljebasert fett, det kan ødelegge delene i kranen og være giftig.

- Slike reparasjoner kan godt utføres av privatpersoner. Men må være oppmerksom på at hvis det skjer en vannskade eller lignende i ettertid, så kan man få problemer med forsikringen, sier Westrum.

Det finnes selvsagt en rekke varianter og typer av kraner og de mest avanserte kranene kan ofte være vanskelige å reparere selv. Kranprodusentene understreker at du alltid får med en bruksanvisning når du kjøper en kran og at du også kan få dette tilsendt hvis du mister den første.

Deler til kranen din kan du få kjøpt hos produsenten av kranen og i ulike butikker som selger kjøkkeninnredninger, baderomsmøbler og lignende. De fleste større produsentene garanterer at reservedeler vil være tilgjengelige i mange år.

Kan lønne seg å bytte en gammel kran

Norske Rørleggerbedrifter Landsforbund (NRL) er enig i at mange vil klare å skifte delene på en lekk kran, men hvis du er usikker på hvordan du skal gjøre jobben, så anbefaler de å heller bruke en rørlegger.

- Det er ingen tidkrevende oppgave, men du bør vite hva du holder på med for å unngå ytterligere lekkasje, sier fagkonsulent Are Skaar Nielsen til klikk.no.

Han mener man kan forvente at et blandebatteri skal kunne vare i rundt 20 år, selv om levetiden vil variere med blant annet vannkvalitet og bruksområde.

- Dersom en såpass gammel kran som 15-20 år står og lekker bør du vurdere om det kanskje er mer hensiktsmessig å skifte den ut i stedet for å bruke tid og penger på reparasjoner. Etter hvert vil det også kunne bli vanskelig å få tak i deler som passer. Dette kan rørleggeren hjelpe deg med å finne ut av, sier Nielsen.

Les også:

Dette betyr fargen på ledningene

Så kaldt bør du ha det innendørs

Slik fikser du merker og hull i parketten

Saken er skrevet av og publisert på klikk.no

På forsiden nå