På et lite høydedrag med utsikt over Bjørnefjorden ligger eiendommen som bestefaren til Andreas Neumann Meyer kjøpte i en tid da det å bo ved sjøen ikke ble ansett som særlig fint.

Siden den gangen har flere generasjoner hatt stor glede av stedet. Her har Andreas og kona Cathrine Neumann-Fagereng bygget på familiens tomt.

Like mye som av sentimentale årsaker som av hensyn til omgivelsene, ønsket de å begrense inngrepet i terrenget mest mulig.

Utfordringen var ujevne fjellknauser. Løsningen ble å grafse tomten og formgi muren etter knausene. Resultatet ble en hytte som nærmest svever over terrenget.

Sør-Strøno i Os i Hordaland, der hytta ligger, er innen rekkevidde etter en liten kjøretur på rundt 40 minutter fra Bergen sentrum. Flere av beboerne i området er i slekt, her kjenner alle hverandre.

- Barna våre er fjerde generasjon som tilbringer somrene her ute. Selv har jeg fantastiske minner herfra. Mitt største ønske var å gjøre barndommens paradis enda mer bruksvennlig for meg og familien min.

Les også: 210 år gammel hytte ble drømmebolig

Moren i nabohytta

Selve utformingen av hytta er alt annet enn tradisjonell. Likevel er den tilpasset nærområdet ved at det er brukt trekledning, som på hyttene rundt. Nærmeste nabo er moren til Andreas, i hytta han selv er vokst opp med.

- Å ha sin mor i nærheten er veldig kjekt. Vi spiser ofte middag sammen og ser mye til hverandre ellers også. Samtidig er det greit å kunne trekke seg litt tilbake når behovet melder seg. Hun var nok kritisk til alt det moderne i begynnelsen, men da hytta endelig sto ferdig, var hun godt fornøyd. Selv holder hun ennå på å hente vann i brønnen, hun nekter å legge inn vann, forteller Andreas.

Nettopp alt det moderne gjør at familien også kan bruke hytta med små barn om vinteren.

Tidligere er eiendommen stort sett blitt brukt om sommeren, av praktiske årsaker. Å oppleve stedet når vinterstormene setter inn, er en ny glede.

Med knekk

Andreas, som selv er sivilarkitekt, involverte sin gode venn, tømrer og arkitekt Mats Odin Rustøy, da han og Cathrine skulle planlegge hytteprosjektet.

Sammen fant de frem til den endelige formen på hytta.

Knekken den har, gjør at den dominerer mindre i terrenget enn en langstrakt bygningskropp ville ha gjort.

- Formprinsippet er en konstruksjon som flyter i terrenget. To viktige kvaliteter er åpenheten mot skog og sjø, og åpenhet innvendig mellom kjøkken og stue. En halvvegg med innebygget peis skiller rommene.

Området består av  ujevne fjellknauser. Løsningen da de skulle bygge ble å grafse tomten, for så å mure etter formen på knausene. Ideen om å la hytta sveve i terrenget ble til da det dukket opp en aldri så liten overraskelse.

- Da tomten ble grafset, forsto vi at ringmuren ville bli langt høyere enn planlagt. Å sprenge i fjellgrunnen var uaktuelt. Løsningen ble å fylle på med store mengder masse. En uforutsett gevinst var at vi fikk en brukbar kjeller som nå fungerer som teknisk rom og lager.

Les også: - Egentlig ville hun ha rosa overalt, men da sa jeg nei

Lang levetid

Materialene er av god kvalitet, og det er gunstig både økonomisk og for miljøet, tror Andreas. Hytta er kledd i Lunawood, både kledning og vinduskarmer er vedlikeholdsfrie med svært lang levetid. Med tiden vil den få en sølvaktig patina. Deler man levetid på pris, tror arkitekten at god kvalitet er økonomisk lønnsomt på sikt.

Innvendig er taket malt hvitt med en svak brekkfarge på veggene.

Utsikten var viktig, hytta er derfor plassert så vi får lag på lag med utsikt; inn mot skogen som ligger tett på og helt til Folgefonna i Hardanger på fine dager. Takutstikket siler ut solen om sommeren og slipper til varme og sol om vinteren.

- Vi fikk tidlig en oppfatning av hva slags lys som kommer inn, så materialene og de dempede fargene er valgt fordi de fanger opp lyset på en fin måte. Rommene er svært behagelige å være i.

Store diskusjoner

Noen løsninger er blitt til under reale diskusjoner.

Andreas ønsket seg en større stue, mens et stort kjøkken var et ønske fra Cathrine. Sistnevnte fikk viljen sin og det er paret i ettertid veldig fornøyd med.

- Størrelsen er også et resultat av diskusjoner rundt hva vi faktisk har behov for av plass. Sove­rommene og badet er komprimert for å gi større rom for sosialt samvær. Rominndelingen gjenspeiler den tiden vi oppholder oss her.

Når familien samles på hytta, drar de ut på fjorden med båten, driver med garnfiske, bader og tusler i skogen.

- Et godt liv på hytta er å kunne oppleve alle årstider. Lite er som en helg med gode venner. Vi kan sitte på kaien, spise reker, drikke kalde pils og fortelle skrønehistorier til langt utpå morgenkvisten. Når vi bare er oss, lager vi god mat som vi bruker lang tid på å spise.

Les også: Dette hundehuset er verdt 172.000 kroner

Arkitektens byggetips:

Logistikk bør være nøye planlagt, like mye som å holde humøret oppe er også viktig og vil ha stor påvirkning under utførelsen og for det ferdige resultatet.

Jeg råde alle til å bygge noe i løpet av livet. Det er mye mas og mye en skal holde kontroll på, likevel utrolig tilfredsstillende når man er ferdig.

Å holde orden på byggeplassen er erfaringsmessig veldig viktig.

Å holde humøret oppe er også viktig og vil ha stor påvirkning under utførelsen og for det ferdige resultatet.

Knekken demper volumet. Knekken på hyttekroppen gjør for øvrig at hytta virker kortere enn den er Foto: Per Erik Jæger
På klare dager skimtes Folgefonna i det fjerne, bakenfor Bjørnefjorden. Rett nedenfor bakken stikker pipen på hytta til Andreas sin mor opp. Stolen er alles favoritt. Foto: Per Erik Jæger
Båtliv på Bjørnefjorden hører med når familien er på hytta i Sør-Strono. Far selv gjør klar motoren til årets sesong Foto: Per Erik Jæger
- Selv om noen må sitte med ryggen mot de store vinduene, kan naturen utenfor likevel nytes gjennom vinduene under kjøkkenskapene, sier Andreas Neumann Meyer. Foto: Per Erik Jæger
Vinduene strekker seg fra gulv til og tak. Inne får man en sterk opplevelse av å være tett på naturen. Vinduskarmene er laget av pulverlakkert aluminium. Foto: Per Erik Jæger