- Vi var litt skeptiske til å henge et så moderne bygg på det gamle huset. Men vi er blitt veldig fornøyde – spesielt med gangen, sier Anne Sanden.

Vi står i det lyse rommet som markerer overgangen mellom familiens hundre kvadratmeter hvite trehus fra 1800-tallet og det 60 kvadratmeter moderne tilbygget som sto ferdig for tre år siden.

Man entrer huset i den ene enden av gangen og kan gå ut til hagen gjennom døren i andre enden. I tillegg har gangen åpninger til både den nye, og den gamle delen.

13 år er gått siden Arvid og Anne Sanden flyttet inn i det gamle trehuset på Vålerenga i Oslo. Den forrige eieren hadde allerede søkt om rammetillatelse for å bygge ut, men for paret var ikke tiden inne riktig ennå.

Først noen år senere, da familien hadde vokst litt, satte de i gang med byggeprosjektet.

Resultatet ble, i tillegg til gangen, en ekstra stue, to soverom, vaskerom og bod.

Les også: Bygde nabolagets mest radikale tilbygg

Nytt på gammelt

Tilbygget står i bakkant av tomten og vises nesten ikke fra veien. Etter at taket var tekket, ble både det og ytterveggene dekket med malmfuru fra Østerdalen.

Etter tre år i vær og vind på Vålerenga har treverket grånet vakkert. Innendørs er flere av veggene i lys askefiner, og gulvet er i slipt betong.

Noen vil kanskje stusse over at den nye delen i uttrykk er veldig forskjellig fra det verneverdige originalhuset. Dette er et bevisst grep fra arkitektens side, som mener et tydelig skille mellom nytt og gammelt beriker arkitekturen på begge sider.

Det er Tandberg arkitekter AS som har tegnet tilbygget.

Arvid Sanden åpner den store skyvedøren på baksiden av huset. Denne delen av tomten ble tidligere lite brukt, men tilbygget har skapt en hyggelig og litt avskjermet uteplass.

- Det hadde vi ikke tenkt på før vi bygde. Men om sommeren bruker vi uteplassen mye. Nå venter vi egentlig bare på noen flere varmegrader, slik at vi kan sitte ute, smiler Arvid.

Bygge eller flytte

Arkitekt MNAL Kim Skaara i Skaara Arkitekter har også erfaring med tilbygg. I realiteten har du tre alternativer hvis du trenger mer plass, forteller han.

- Det ene alternativet er å bygge ut boligen for å få det ekstra arealet som trengs. Men hvis plassbehovet er stort, kan utgiftene bli så store at man heller bør selge boligen og kjøpe noe større. Det er viktig å se på økonomien i prosjektet, sier Skaara.

Arkitekten har frarådet folk å bygge ut hvis det blir uforholdsmessig dyrt. Men han har også opplevd at folk vil strekke seg økonomisk langt for noen ekstra kvadratmeter – for å slippe å flytte.

Et tredje alternativ, rimeligere enn utbygging, er å utnytte den plassen du allerede har.

- Det kan være lurt å få en utenforstående til å vurdere boligen. Hvis man kan effektivisere planløsningen innenfor de eksisterende rammene, kan man spare store utgifter, fortsetter Skaara, som også er president i Norske arkitekters landsforbund (NAL).

Les også: - Det var en forferdelig gammel rønne

Viktig estetikk

Hvis du først har bestemt deg for å bygge ut huset, kan det gjøres på flere måter.

Et såkalt påbygg utvider bygningen i høyden, mens et tilbygg utvider boligens grunnflate.

Noen vil at boligutvidelsen skal stå i stil med gamlehuset. Andre velger en stil som står i djerv kontrast til utgangspunktet. Ofte er det nødvendig å bearbeide også resten av huset når man utvider, forteller Skaara.

Hvis tilbygget til et flott, verneverdig hus skal være i samme stil, stiller det høye krav til utførelsen. En dårlig kopi blir fort kulisseaktig, mener arkitekten.

- Det er viktig å tenke på at et hus skal tåle utbyggingen estetisk, funksjonelt og konstruktivt. Og jeg synes et tilbygg bør ha mindre volum enn den eksisterende boligen, ellers kan det fort bli for dominerende, sier han.

Plan- og bygningsloven, men også kommunale bestemmelser, avgjør hva du har lov til å gjøre.

Les også: Kari Marie og Frode bor i en gammel jernbanevogn

«Knoppskyting»

Det er en kjent sak at vi bruker mye penger på bolig og oppussing. Tall fra SSB gir imidlertid ikke noe entydig svar på om vi har økt boarealet de siste årene.

Men nordisk statistikk fra 2013 viser at bare øygruppen Åland har høyere prosentandel enn Norge av innbyggere som bor i enebolig og tomannsbolig.

- Nordmenn har god økonomi og samler på mange ting. Særlig barnefamilier har et nesten ubegrenset lagringsbehov, sier Skaara.

Av og til ser man at hus har gjennomgått flere utbygginger uten noen overordnet plan. Huseiere som sliter med såkalt knoppskyting og trenger hjelp med helheten, er også blant dem som dukker opp hos Skaara Arkitekter.

Anne og Arvid Sanden har ingen nye byggeplaner. De har pusset opp hele boligen etter at de flyttet inn, og prisen for tilbygget ble på omkring 1,9 millioner kroner. Investeringen er stor, men paret tror den vil betale seg hvis de skal selge huset.

Tips ved utbygging

Lytt til andres erfaringer. Og benytt og lytt til arkitektens råd.

Ha en god plan før du starter. Mange opplever å måtte gjøre ting på nytt senere i prosessen.

Vurder å effektivere den eksisterende planløsningen.

Pass på at et tilbygg ikke dominerer originalen.

Planlegg nøye hvordan sammenkoblingen mellom nytt og gammelt skal gjøres.

Kontroller at alle myndighetskrav følges.

Sjekk vernestatus før du setter i gang.

Bruk dyktige håndverkere.

Ber du om fastpris på arbeidet, får du bedre kontroll på utgiftene.

Ha det praktiske blikket – ideer skal helst fungere også i praksis.

(Kilder: Anne og Arvid Sanden, Skaara Arkitekter, Tandberg arkitekter AS)

Tanken er at andre etasje i tilbygget kan bli ungdomsrom for Alma. Foto: Heiko Junge NTB SCANPIX
Når Arvid Sanden åpner den brede skyvedøren, blir hagen nesten en del av huset – og omvendt.
Ser du de hvite plankene nederst på gangveggen? Det er det eldre husets yttervegg fra tiden før utbyggingen. Foto: Heiko Junge NTB SCANPIX
Uteplassen er idyllisk sommerstid. Da dette bildet ble tatt, var malmfuruveggen nyere og derfor også lysere.