På tide å vaske vinduene

Endelig vår! Slipp lyset inn! Eller, det slipper liksom ikke inn... Tror nok vinduene trenger en puss først.

Saken oppdateres.

Våren og de første solstrålene er deilige! Ute ja. Men inne vises det så altfor godt at det er en god stund siden vinduene sist ble vasket. Lytt til proffenes vinduspussetips. Brett opp ermene og få det gjort. Ja, etter påsken i alle fall¿

Start med å lese dette, og legg en slagplan. Hjem-redaksjonen har lett og funnet gode tips, både fra kloke nettsider, erfarne vaskekoner og egne erfaringer.

Nal er best

Og det vi først kan opplyse om, er at den viktigste redskapen til vinduspussen er en nal. En god gumminal, og gjerne også en nal med pels på. Dette ifølge vaskebyrået City Maid. Deretter trenger du en bøtte med såpevann. Og stadig ifølge City Maid: Vanlig oppvaskmiddel, for eksempel Zalo, fungerer veldig fint. Men Nylonvask fungerer enda litt bedre. Så vanner og såper du først inn vinduet godt med pelsen. Deretter tar du gummihalen og jobber deg nedover vinduet, enten med rette drag ovenfra og ned, eller ved å svinge nalen fra side til side nedover vinduet. Hvilken metode du velger er en smakssak. Men pass på så det ikke renner vann over flatene hvor du har brukt nalen. Og det er viktig å overlappe radene med nalen riktig, slik at det ikke blir render. Det er også viktig å ha et pusseskinn til å tørke av nalen underveis, og til å tørke av i kantene på vinduene.

Avispapir er ut

Så enkelt, men sjekk at jobben er godt nok gjort før du setter bort vaskebøtta. Gå litt unna vinduet for å vurdere resultatet etter pussen. Et annet tips: Ikke vask vinduer mens sola står rett på. Da tørker de gjerne mens du pusser, noe som ikke gir et godt resultat. Såpevann og nal er altså best, men hva med det gamle kjerringrådet om å pusse vinduene med avispapir? Gammeldags, sier våre kilder. Svenske Aftonbladet har spurt flere vaskeeksperter om dette, og samtlige sier at avispapirtrikset stammer fra tiden før gummihalen. Etter at den kom, så er det best å bare pakke inn fisk med avisen. De svenske ekspertene understreker for øvrig at nalens gummi bør skiftes ofte, for det beste resultatet får du når gummibladet er skarpt og bent. Et annet tips fra svenskene er at dersom du har spesielt skitne vinduer, så kan det fungere bra med litt ammoniakk i vannet, sammen med oppvaskmidlet. Og det verste du kan gjøre, ifølge svenskene, er visstnok å tørke over med en fille der du har brukt nalen, da blir det garantert striper og flekker.

Eddik i skyllevannet

Ammoniakktipset er det flere som kommer med. Et godt, gammelt kjerringråd er å bruke en sprut oppvaskmiddel og en desiliter salmiakk per liter vann. Salmiakk fjerner fettet og oppvaskmidlet sørger for glansen. Vasker du med grønnsåpe bør du skylle etterpå. Ta gjerne litt eddik i skyllevannet for å fjerne grønnsåperestene fra glasset. Vasker du ved en temperatur rundt frysepunktet vil litt frostvæske i vannet gjøre at vaskevannet ikke fryser eller iser på vinduet.

 
 
 
På forsiden nå