Her er tøffe jenter i "jenteLUX" klar for å gå ned på et av de mest kjente dykkermålene i Norge, vraket av "Seattle". Foto: KJARTAN BJELLAND

– Nordmenn er rare, dere reiser verden rundt for å dykke. Men de fineste dykkestedene, de vakreste og mest spennende har dere hos dere selv. Dere må dykke mer i Norge!

Carlo Golfetto er italiener, entusiast og lidenskapelig opptatt av dykking. Han snakker egentlig et helt greit norsk etter mange år i Norge, men når han blir ivrig slår han over til engelsk iblandet norsk, italiensk og tysk. Og det skjer fort, for Golfetto blir som regel engasjert, svært engasjert, etter en setning eller to. Da snakker han gjerne både på inn- og utpust.

– Det beste

– Jeg elsker Sørlandet, jeg elsker Norge. Det er et fantastisk land med store muligheter for fantastiske dykkeopplevelser. Sørlandet er kanskje det aller beste området fordi det er så lett tilgjengelig for både nordmenn og utlendinger, sier han.

Maldivene, Mombasa, Zanzibar er områder som for oss nordmenn virker langt mer eksotiske enn vår egen skjærgård. Carlo Golfetto har dykket og arbeidet i flere år på alle disse tre stedene. Og det kunne han ha fortsatt med og levd et behagelig liv med en anstendig inntekt fra sin store dykkeinteresse. Men det ble Norge, og det ble Sørlandet.

– Jeg ble forelsket i en norsk jente og fulgte etter til Kristiansand. Og jeg har ikke angret. Riktignok er det tøft å få endene til å møtes med å drive et dykkesenter her, men naturen, omgivelsene, den norske levemåten og menneskene...! Jeg elsker det alt sammen!, sier Carlo og smiler fra øre til øre.

Tett med vrak

Sørlandskysten er full av spennende dykkemål. Nylig er det kommet et eget kart over vrak, et «vrak-kart», langs kysten av Sørlandet. Vrakene ligger tett i tett langs hele kysten fra fjæresteinene til langt utpå dypt vann. Men mange av dem ligger såpass grunt at også fritidsdykkere lett kan finne dem. Om sørlandskysten er vakker med holmer og skjærgård over vann, er det enda mer spennende under havets overflate. Og dyrelivet florerer. Riktignok finner du ikke de store fiskene og de imponerende fisketimene, men dyrelivet er likevel mangfoldig og for den som fotograferer under vann byr naturen nede i havet på de flotteste motiver.

Kanskje det mest kjente skipsvraket i Norge, «Seattle», ligger bare 5 minutters båttur fra Dvergsnestangen der Carlo Golfetto har etablert sitt «One Ocean Dive Center». Det 140 meter lange skipet sank under krigshandlingene i april 1940 og ble gjenfunnet av dykkere i 1988.

– «Seattle» er et flott dykkemål, men dykkerne må være erfarne. Vraket ligger dypt, fra drøye 20 meter nedover til 70. Men det er flere andre vrak i nærheten, blant annet to like ved land rett bak Sør Arena som ligger bare på 16 meters dyp. Her kan alle dykke. Så har vi lasteskipet «Tom B» ved Oksøy, «M426» i Vestergabet, flyvrak ved Kjevik. Mange flere vil komme på kartet etter hvert, sier Carlo Golfetto.

Står på

Han er full av ideer til hvordan enda flere skal lokkes til landsdelen. Blant annet vil han at det skal senkes et par båter, en ved Dvergsøya og en ved Flekkrøya. Skipsvrak gir gode miljøer for fisk og planter, det er rett og slett bra for miljøet. Og dermed blir det enda mer attraktivt for dykkere å komme til Sørlandet.

Områdene rundt fyrene Oksøy og Grønningen er favorittområder for naturdykk. Her er landskapet variert og dyrelivet rikt. Hit kommer man i båt, men Carlo har også kartlagt mange områder som lett kan nåes fra land.

– Rona! sier han. – Rett nedenfor E 18 med vei helt ned i vannkanten. Et fantastisk område, vakkert. Og nudiststranda, utenfor er en av de flotteste klippeveggene du kan tenke deg. Jeg skulle ønske vi kunne sette opp skilt som viste til dykkeområdene, hva som er å se og hvor dykkerne kan henvende seg hvis de trenger hjelp og assistanse. Vi må legge mer til rette for dykker-turisme.

Igjen og igjen

Utlendingene har for lengst funnet ut at Sørlandet har noen av de beste dykkestedene i Europa. Takket være korte avstander og god ferjeforbindelse kommer dansker, tyskere og nederlendere i stort antall til landsdelen for å dykke. 70 prosent av dykkerturistene kommer igjen og igjen og igjen. Mulighetene er så mange at de ikke trenger å dykke samme sted to ganger. Men til Carlo og «One Ocean» kommer de, Golfetto tilbyr både overnatting og dykketurer med sin egen båt.

– Dykke-sesongen er vel ganske kort i Norge?

– Jeg regner at sesongen er fra mars til november. Nordmenn dykker i juli og august når det er varmest i vannet, resten av sesongen er det mest utlendinger. Egentlig er det best forhold i januar og februar fordi vannet er så klart da. Men det er kaldt og hvis jeg skal drive businessen på den tiden av året må jeg ha en større båt med varme. Men det koster, det koster. Alt er så dyrt her, sukker Carlo.

Ikke bare dykking

– Dykketur på Sørlandet er mer enn bare dykking. Den flotte og vennlige naturen, den fine klimaet gjør at det blir en totalopplevelse. Tenk deg to dykk på flotte vrak eller natur og så en hyggelig kveld på et svaberg sammen med gode venner. Det er en unik opplevelse, du finner ikke maken noe sted i verden. Maldivene? Jo, flott, men det er jo ikke noe annet enn sand, noen palmer og hav, - du blir lei av det etter kort tid. Men her, på Sørlandet! Dette er det vakreste man kan oppleve, sier Carlo Golfetto.

Foto: KJARTAN BJELLAND
Kartet viser hvor mange vrak som ligger langs kysten av Sørlandet. Alle mulighetene for vrakdykking er med på å gjøre Sørlandet til et av verdens beste dykkerområder, mener Carlo Golfetto. Foto: TERJE ANDERSEN
Dijana Stupar gleder seg til å synke ned i på dypt vann utenfor Kristiansand. Foto: KJARTAN BJELLAND
Dykkerkomputer og kompass er nødvendige instrumenter når man dykker. Foto: KJARTAN BJELLAND