STEMNING: Takket være rutebåten er det mulig å oppleve morgenstemning i Ny Hellesund i Søgne vest for Kristiansand. Foto: FRODE ERTZEID

Det er noe eksotisk og særegent ved begrepet øyhopping. I Hellas har de nærmest tatt patent på begrepet. I alle fall har det vært nærmest synonymt med å reise fra øy til øy i den greske delen av Middelhavet.

Fly til et eller annet sted i Hellas, på fastlandet eller til en av øyene, og så bruke noen uker på å flytte fra den ene øya til den andre, helst ved hjelp av de mange fergene som syr dette lappeteppet av øyer og hav sammen.

En gang en typisk reisemåte for unge mennesker med ryggsekk kanskje på jakt etter uansvarlige opplevelser, sol og varme.

Også for barnefamilier

Med årene er det blitt en reisemåte for barnefamilier også. Turoperatørene tilbyr skreddersydde turer for øyhoppere, kanskje noe fjernt fra de første ungdommene som loffet rundt i det greske øyriket, men øyhopping likevel.

Men vender vi blikket mot vår egen nesten uendelige kyststripe, er det faktisk mulig å drive en form for øyhopping her også. Kanskje ikke så tilrettelagt og lett tilgjengelig som i Hellas, men opplevelser skulle det være nok av for den som vil prøve seg.

Bare fra øy til øy - ikke så enkelt...

Hvis vi holder oss til at det skal være en, eller flere, øyer og at vi må gå rutebåt ut, så åpner det seg mange muligheter faktisk. Dessverre går rutebåtene og ferjene i all hovedsak fra fastlandet og ut til øyene. Med noen få hederlige unntak er det nesten umulig å hoppe fra øy til øy uten først å ha vært en tur på fastlandet.

RISØR

La oss starte i Risør, og la oss ta et unntak fra definisjonen først som sist. Til Risør skal du komme sjøveien selv om du bruker bil. Du skal ta ferja fra Øysang (Rv 531) rett inn i sentrum av Den hvite by ved Skagerak. M/F «Øisang» er landets eldste treferje i daglig drift, sertifisert for 60 personer og tre biler. Overfarten tar 20 minutter og er et mimicruise i skjærgården samtidig som ferja i seg selv er en attraksjon.

Les mer: http://www.visitrisor.no/ rutetideroisang.htm

Den østligste av sørlandsbyene har en prektig skjærgård og i sommersesongen er det mulig å komme seg ut. Da svinger Øisangferja innom ”Lille Danmark” på Risøya. Tur- og bademulighetene er mange her ute, men vil du overnatte må du bruke telt eller rett og slett sove under åpen himmel hvis vært tillater det.

Fra St. Hans til etter Trebåtfestivalen (i begynnelsen av august) er Stangholmen fyr tilgjengelig med rutebåt. Fyret er omgjort til resturant. Overnatting er ikke mulig på Stangholmen.

LYNGØR

«Byen» Lyngør er kåret til Europas best bevarte tettsted, så hit ut er det vel verd å ta turen. Det går rutebåt fra Gjeving på fastlandet. Taxibåt er også en mulighet, turen ut tar bare 5 minutter. En vandring mellom de godt bevarte trehusene er en stor opplevelse.

«Hos Kari og meg» er det sjarmerende navnet på stedets pensjonat som holder hus over Lyngør Husholdsningshandel. Tre dobbeltrom og et kammers tilbys gjestene, helpensjon inngår i prisen.

Neste år åpner Lyngør fyr som Turistforeningshytte. Dermed blir det mulig med enklere overnatting for de som måtte ønske det.

Les mer: www.kariogmeg.no

SANDØYA

Sandøya lever litt bortglemt i skyggen av berømte Lyngør, men har kanskje mer å by på enn sin berømte nabo? Sandøya er et levende samfunn med mange fastboende, skole, butikk, overnattingsmuligheter og så videre. Turmulighetene er mange på merkede stier.

Slik kommer du dit: Fra E 18 gjennom Tvedestrand sentrum mot Gjeving og så til Hagefjordbrygga, Herfra går det rutebåt til tre steder på Sandøya. Taxibåt er tilgjengelig.

Overnatting: Maries Gjestehus har sju rom og driver etter ”Bed & Breakfast”-prinsippet. Joker-butikken har to leiligheter for utleie.

Les mer: www.sandoya.no

MERDØ

Uthavnen Merdø utenfor Arendal er like kjent som Lyngør. Merdø var i sin tid en av Norges viktigste uthavner, her bodde flere loser, skippere og redere. Det fulgte stor aktivitet og inntekter med virksomheten. Noe av fordums aktivitet kan man oppleve noe av på museet. Det er spennende å gå i det gamle bebyggelsen. Merdø har flotte badestrender.

Hele sommeren går det rutebåt fra Arendal til Merdø. Utenom sesongen er det mulighet for taxibåt.

Overnatting er bare mulig i telt.

Les mer: www.arendal.com

Vi nevner også at Arendal er en av de få byene som har ferjeruter i sentrum. Det går an å ta korte ferjeturer fra Arendal til Trømøy/Skilsø og Hisøy hvis du ikke vil bruke bil.

Les mer: www.skilsoferga.no

LILLESAND

Lillesand har uten tvil den fineste skjærgården på Sørlandet. Om sommeren er det gode muligheter for øyhopping med rutebåten M/B «Øya» som går daglig fram og tilbake mellom Lillesand og Kristiansand.

«Øya» går til Brekkestø på Justøya (som har veiforbindelse til fastlandet), til Åkerøya og Krossholmen i tillegg til flere brygger på fastlandet. Hit kan du dra på dagstur hvis utgangspunktet er Lillesand fordi båten kjører rundtur. På turen går «Øya» også innom Randøyane i Kristiansand.

Fra Brekkestø er det også mulig å bli med skoleruta M/S «Blindleia» som går til Åkerøya og Kjøpmannsvik alle skoledager gjennom hele året.

Vi vil peke på Åkerøya som er en stor øy og med mange fastboende. Det er fine turmuligheter på øya og historien er spennende.

Les mer: www.lillesand.com

www.brekkesto.com

KRISTIANSAND

Fra Sørlandets hovedstad kan du i sommersesongen komme til Dvergsøya og Randøyane. Begge øyene gir flotte tur- og bademuligheter. Det går rutebåt fra Kristiansand og fra Kongshavn. Til Randøyane går rutebåten fra Kongshavn hele året.

Dvergsøya har vært et utfartssted for kristiansanderne i alle år, mens Østre Randøya har vært et kystfort og stengt for allmennheten inntil nylig.

Skal du overnatte på øyene må du ha telt. Vil du ha en matbit er det kafé i drift om sommeren begge steder.

Les mer: www.sorlandet.com

SØGNE

Fra Høllen i Søgne går det båtrute hele året til øyene utenfor, Ny Hellesund, Borøya og Skarpøya. I Hellesund anløper båten også friområdene i Olavssundet og attraksjonen Kystfortet som er vel verd et besøk. Andre overnattingsmuligheter enn telt er det imidlertid dårlig med ute på øyene. Det går fint an å hoppe fra øy til øy her fordi rutebåten går flere rundturer hver dag.

Les mer: www.sogneguiden.no

FLEKKEFJORD

Hidra

Hidra er den største øya utenfor Flekkefjord, ferja går fra Kvellandstrand til Launes. Og når du er kommet over med ferja er det bussruter rundt til tettstedene på øya.

Overnatting er mulig i pensjonatet Skipperhuset i Rasvåg, her ligger for øvrig museet «Fedrenes Minne» som speiler utviklingen og historien på Hidra.

Les mer: www.hidra.no

Andabeløy

Litt mindre kjent enn Hidra, er naboen Andabeløy. Også hit ut er ferje nødvendig, den går i fast rute flere ganger for dagen sommer og vinter. Det er flotte turmuligheter på øya, blant annet til den 209 moh høye toppen Brendøyknuden der det er en fantastisk utsikt.

Ingen overnattingsmuligheter dessverre, - hvis du da ikke kommer i egen båt eller har med telt.

Les mer: www.andabeloy.com

KÅRET: Lyngør ble for en tid siden kåret til Europas beste bevarte tettsted. Til Lyngør kan man komme med rutebåt fra Gjeving. Foto: NTB
VETERANFERJE: Til Risør skal du komme med Norges eldste treferje i daglig bruk. Bilferja " Øisang " mellom Risør og Øysang går året rundt mellom Risør og Øysand Foto: LARS HOEN
UTENFOR: Andabeløy er en vakker øy ikke langt fra Flekkefjord. Stedet er kanskje ikke så godt kjent, men vel verdt et besøk. Foto: LARS HOEN
HOPP: I Arendal kan du hoppe fra øy til øy med ferjene som går fra Pollen. En tur med Bbadeferge til Merdø kan anbefales. Foto: RUNE ØIDNE REINERTSEN
POPULÆRT: Dvergsøya er et populært sted for kristiansanderne. Om sommeren går det badebåt ut hit. I Vogst villa er det restaurant. Foto: KJETIL REITE