Klokker og kirketjener Helge Venås tar imot i det historiske kirkerommet i Byneste kirke. Foto: KJELL A. OLSEN

I Trøndelag ligger de gamle kirkene tett. Som solide minnesmerker står de med grått murverk eller hvitkalkede vegger og gjemmer på en historie som går fra 500 til 900 år tilbake. Her har tiden stått stille, men den har likevel ikke stoppet opp. Innenfor dørene byr de gamle byggverkene på liv og aktivitet. Dette er kirker som fortsatt er i bruk, til gudstjenester, konserter og andre samlinger.

Under de eldgamle takbjelkene møtes folk som de alltid har gjort, en generasjon etter den andre. Her er det også muligheter for å se innom for den nysgjerrige lokale «turist». Med adventstid og jul i vente, nærmer kirkene seg høytid og høysesong, og dørene åpnes oftere enn ellers i året.

Aktiv adventstid

Byneset kirke fra 1100-tallet er en av del av denne verdifulle kulturarven og et godt eksempel på et kulturminne i aktivt bruk. I adventstiden og i julehelgen fylles kirkerommet åtte ganger, med adventskonserten «Kling no, klokka» neste lørdag som det første arrangementet, fulgt av en julekonsert med bygdas egen Randi Stene, og Tore Johansen, påfølgende torsdag som det neste.

Klokker og kirketjener Helge Venås forteller at folk gjerne tar seg god tid i og utenfor kirka etter vanlig kirketid. Her er det mye og se på og studere, bl.a. mange innskrifter i stein. I tillegg får menighetskontoret stadig spørsmål fra folk som gjerne vil inn å se seg om. Om sommeren har det vært forsøkt med en fast åpen dag i uken. –Vi er glad for å vise frem den gamle og fine kirka, sier Venås og ønsker bl.a. velkommen til den tradisjonelle konserten 3. juledag, som i år arrangeres for 37. år på rad.

I stein og tre

I Sør- og Nord-Trøndelag står til sammen rundt 20 kirker fra middelalderen, dvs. fra tidlig kristen tid omkring 1100 og fram til utgangen av katolsk tid, reformasjonen i 1537. Naturligvis er dette bare en brøkdel av det totale antall kirker som ble bygd i denne landsdelen i de første kristne hundreårene. Bare i Trondheim sentrum eksisterte en rekke kirker i tillegg til de to middelalderkirkene som i dag står igjen, Nidarosdomen og Vår Frue kirke. Noen av de andre ligger som ruin i undergrunnen, mens andre er helt borte.

I bygdene har også bildet endret seg. Bygdekirkene var for en stor del bygd i tre, som stavkirker. Med unntak av Haltdalen stavkirke, i dag på Trøndelag Folkemuseum, forsvant med tiden alle disse kirkene. Noen overlevde helt til de ble erstattet med større og mer moderne kirkebygg på 1800-tallet, da også mange, noe yngre, tømmerkirker falt til fordel for nye og mer romslige kirker. For bygdefolket var det praktiske hensyn som betydde mest, og enkelte steinkirker ble også ofret i moderniseringen, f.eks. Melhus gamle kirke som ble revet i 1890.

Rundtur på Innherred

Men mye står heldigvis fortsatt igjen av de gamle steinkirkene, ikke minst på Innherred, der det i løpet av en dag er det mulig å ta en rekke av dem i øyesyn. Her som ellers i landet, er kirkedøra ofte låst, slik at en besøkende må nøye seg med å betrakte byggverket utenfra. Det ligger ingen liten opplevelse i det, men besøket får en ekstra dimensjon om man kommer seg innenfor, enten på et kunngjort arrangement eller gjennom avtale med kirketjener e.l. Ofte er ikke kirkenøkkelen så langt unna på disse kirkestedene.

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Foto: KJELL A. OLSEN
Byneset kirke har vært brukt i nesten 850 år og tar fortsatt imot mye besøk. Foto: KJELL A. OLSEN
De gamle maleriene på korveggen i Byneset kirke forespeiler bygdefolket hvordan livet vil arte seg i det hinsidige - på godt og vondt. Foto: KJELL A. OLSEN
I myk kleberstein har folk satt spor etter seg gjennom alle tider. Foto: KJELL A. OLSEN