I situasjoner hvor mobiltelefoner ikke er lov å bruke har de yngste fått et «våpen» som er svært effektivt – en ringetone som ligger på frekvenser som ikke oppfattes når man eldres.

Dermed kan skoleelever fint snike med seg mobiltelefonen inn i klasserom – uten at læreren har mulighet til å rope ut den klassiske «hvem sin telefon er dette?». For vedkommende vil ikke høre at det ringer en gang!

Lærer lurt av elevene

Donna Lewis er lærer ved Trinity School på Manhattan har opplevd nettopp dette. Hun sier til New York Times at hun ikke trodde det hun hørte da hun oppdaget hva elevene hennes drev med i timen:

– Et av barna ga meg en kopi.

Deretter bestemte hun seg for å teste om det var barna som drev gjøn med henne, eller om det faktisk var slik at barna kunne høre tonen.

– Jeg sendte den til en kollega, som spilte den for sine førsteklassinger. Verken jeg eller hun kunne høre tonen, men det kunne alle barna, sier hun til den amerikanske avisen.

Utnytter høye toner

Ringetonen er opprinnelig utviklet i Storbritannia, men er spredt via internett til blant annet USA.

Mens normal menneskelig kommunikasjon foregår mellom frekvensene 200 og 8000 hertz, er evnen til å høre frekvenser høyere enn dette noe man mister med alderen.

- Faglig begrunnet

- Dette er absolutt faglig begrunnet, sier Odd Østern Pettersen, forskningssjef ved Sintef, avdeling for akustikk.

Han forklarer at når vi blir eldre mister vi hørselen. Når du begynner å passere 40-50 år mister du hørselen gradvis.

- Eldre sier gjerne at de ikke hører gresshoppene lenger, men så er det bare de som ikke hører like godt som før, forklarer Pettersen.

Uten å ha målt hvilken frekvens en gresshoppe har, tipper han at den vil ligge på omrking 7000 hertz.

Et barn kan høre opp mot 22 000 hertz, mens ungdom gjerne kan høre omkring 20 000 hertz.

Avhenger av telefonen

Det er slike høyfrekvente toner som benyttes til ringetonen.

Han er likevel skeptisk til hvordan selve mobiltelefonen vil gjengi lyden. Og dersom han skulle testet hvilken hertz mobilringelyden faktisk ligger på, ville han valgt å fokusere på dette.

- Det vil helt klart variere fra telefon til telefon.

I tillegg peker han på at høyfrekvente toner er såkalt direktiv, altså at når du retter deg mot den hører du bedre, mens lavere toner kan høres over alt.

Spilte den i klassen

Slike ringetoner er allerede i bruk i Norge. Ringetonen florerer på internett og går under navnet «Mosquito», men er allerede blitt utsatt for piratkopiering

- Min bror har denne ringetonen. Han spilte den av i klassen sin, og da kunne alle unntatt læreren høre tonen, forteller diplomstudent ved NTNUs studier for akustikk, Stian Bentsen til adressa.no.

26-årige Bensten har tidligere selv testet hvor høyt han kunne høre, og fant ut at han og klassekameratene kunne høre omtrent 18 000 hertz. Han kunne høre ringetonen til broren.

Her kan du teste om du hører ringetonen

Foto: SCANPIX
Foto: AGNETHE WEISSER