Sølve i aksjon med filmkameraet i Mato Grosso. Foto: PRIVAT

Denne historien har tre hovedpersoner: Oppdageren og eventyreren Percy Fawcett fra England, filmskaper og fotograf Joel Gillberg fra Sverige og filosof og skribent Sølve Paulsen fra Norge. Fawcett har vært død i mange år. Likevel er han på mange måter historiens hovedperson. Det var nemlig han som fikk de to bandkompisene Sølve og Joel til pakke med seg videoutstyr og reise til Brasil – for å lage film om de mystiske omstendighetene rundt forsvinningen i 1925.

– Jo mer jeg leste om Fawcett, jo mer fascinert ble jeg. Det var så mange ubesvarte spørsmål knyttet til forsvinningen hans, sier Gillberg.

Han hadde blitt interessert i oppdagelsesreisende som fenomen da han skrev masteroppgave om konflikten i Kongo og da han lagde dokumentarfilmen «I Stanleys fotspor» om Stanley og Livingstone. Etter bandøvelsene med gruppa Kaosanova klarte han å smitte gitarist Sølve med entusiasmen, og plutselig hadde de to kameratene bestemt seg for å reiser til Brasil. Ikke for å surfe eller for å dra på karneval, men for å forsøke å finne ut hva som skjedde med Percy Fawcett.

Intense forberedelser

Når Joel og Sølve forteller om oppdageren som forsvant, er det nesten som om de prater om en gammel venn. De har pløyd seg gjennom bøker, arkiver, gamle loggbøker og vitenskapelige artikler på jakt etter informasjon om Fawcett. Gjennom et helt år med intens research ble de godt kjent med den britiske oppdageren.

– Percy Fawcett ble født inn i en rik, men dysfunksjonell familie. Han ble vel mer eller mindre tvunget inn i militæret, og etter hvert ble han utstasjonert på Sri Lanka. Der begynte han å lete etter ruiner fra et gammelt kongerike, og det var slik interessen hans for gamle sivilisasjoner oppstod, forteller Joel.

– Etter en stund i militæret utdannet han seg til geograf, og etter endt utdannelse ble han bedt om å reise til områdene mellom Brasil og Bolivia for å måle opp landområder. Og slik ble interessen for Brasil vekket, supplerer Sølve.

Og for å gjøre en potensielt veldig lang historie kort: Percy Fawcett reiser gjentatt ganger til jungelen i Brasil. Etter hvert er det ikke oppmåling av landområder som er drivkraften. Han leter etter en hemmelig jungelby, som han har gitt navnet «Z». Om det er ruinene av en by, eller en by som fortsatt eksisterer, vet han ikke. Men at han skal finne den, er han helt sikker på.

Den overbevisningen lever han i helt til det som skulle bli den siste ekspedisjonen, der han har tatt med seg sønnen Jack og hans kamerat som ekspedisjonsfølge. I 1925 skriver han det siste lengselsfulle brevet hjem til kona i England. Han forteller om hva de har sett, om dyr, planter og indianere. Og han lover at dette skal bli den siste ekspedisjonen, og at han heretter skal holde seg hjemme hos henne. Brevet fra mai 1925 er det siste noen hørte fra Fawcett og følget hans.

Teorier

– Det er jo utrolig mange teorier om hva som skjedde. Noen hevdet at de ble drept av indianerne. Andre mente de hadde blitt tatt til fange, og atter andre hevdet at Fawcett mistet hukommelsen og levde lenge som indianerhøvding i en av stammene inne i jungelen, forteller Joel.

Med filmkamera og entusiasme dro de to mennene til Mato Grasso, området der Fawcett forsvant.

I to måneder reiste de gjennom områdene som de hadde lest inngående beskrivelser av i Fawcetts mange nedtegninger.

– På Fawcetts tid var hele området jungel. I dag er det bebygd, og vi hadde sjelden behov for machete, for å si det sånn. Men selv om det er lenge siden Fawcett gjennomførte sine ekspedisjoner, kunne vi faktisk kjenne igjen en del av hans beskrivelser av mennesker, natur og dyreliv, sier Sølve.

– Fawcett skrev for eksempel om at det i et område var utrolig masse insekter, og det viste seg fortsatt å være tilfelle. Når vi slåss mot iltre insekter, skal jeg innrømme at jeg lurte på hvorfor i huleste vi hadde forvillet oss ut i jungelen og ikke heller holdt oss på stranda og surfet, ler Joel.

Men stort sett var det mer moro enn slitsomt å reise gjennom den brasilianske periferien i Percy Fawcetts forspor.

– Når man reiser på en sånn tur, opplever man mye mer enn man ville gjort på en vanlig backpacker-tur. Man kommer til steder man aldri ville reist til ellers, og blir tvunget til å prate med mennesker, sier Joel.

Det å prate med mennesker skulle vise seg å være en av de store utfordringene.

– Vi hadde prøvd å lære oss litt portugisisk før vi dro, men tydeligvis ikke nok. Og det var veldig få av de lokale som snakket engelsk. Men vi klarte å kommunisere på ett vis, sier Sølve.

Eventyraspekt

Etter to måneder i den britiske oppdagerens fotspor har ikke Joel og Sølves interesse for oppdagelsesreisende blitt svekket. Snarere tvert imot.

– Jeg er veldig fascinert av eventyraspektet ved det å reise på oppdagelsesferd. Det er mannen mot naturen. De oppdagelsesreisende har lagt mye av grunnlaget for at verden ser ut slik den gjør i dag, på godt og på vondt, sier Joel.

– På en måte handler det kanskje om en lengsel etter den tiden da det fortsatt gikk an å oppdage ting. Men når det er sagt, har jo ikke dette med oppdagelsesreisende vært udelt positivt. Man reiser rundt og sprer den vestlige kulturen, slik at vi blir mer og mer like, og det er jo et spørsmål hvor bra det er, sier Sølve.

De to mennene er nå i gang med å klippe 15 timer råopptak ned til en halvtimes lang dokumentarfilm om reisen i Fawcetts fotspor og TV-kanaler har vist interesse for filmen. Og kanskje, når filmen er ferdig, får vi svaret på hva som skjedde da Percy Fawcett dro ut i jungelen og forsvant for alltid.

Foto: PRIVAT
Joel i den tettvokste jungelen. Foto: PRIVAT
Ikke kom meg for nær! Foto: PRIVAT
Sølve i regnvær ved Chapada dos Guimares. Foto: PRIVAT
Sølve Paulsen med Copacabana i Rio i bakgrunnen. Foto: PRIVAT