Trønderske jegerfamilier som spiser mye elg- og hjortekjøtt kan puste lettet ut. En ny undersøkelse viser at blynivået til deltakerne som spiste mye viltkjøtt er lavere enn det som er tidligere målt i både norske og europeiske undersøkelser, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider. I samarbeid med Norges Jeger- og fiskerforbund har de analysert blyinnholdet i blodet til norske jegerfamilier.

Blyinnholdet i blod er en god målestokk på hvor mye bly man har fått i seg de siste månedene, og i storviltjakt brukes det ammunisjon som inneholder bly.

Familier som enten spiste mye viltkjøtt eller svært lite viltkjøtt deltok i undersøkelsen. Alle deltakerne avga blodprøve som ble analysert med tanke på blyinnholdet.

Helle Margrete Meltzer ved Folkehelseinstituttet melder at blynivåene hos norske jegerfamilier generelt sett var lave i forhold til nivåer av bly som tidligere er funnet i norske og europeiske undersøkelser.

Den norske undersøkelsen viser at ingen av deltakerne hadde blynivåer i blodet som i dag anses å være helseskadelige, og nå vil resultatene bli vurdert nærmere i en risikovurdering. Denne vil danne grunnlaget for hvilke råd Mattilsynet vil gi om inntak av viltkjøtt.

Man har tidligere påvist svært høye blyverdier i enkelte prøver av norsk viltkjøtt. Folkehelseinstituttet har deror vært bekymret for om det kan være helseskadelig å spise mye elg- og hjortekjøtt.