Fiskarheimen har gitt husly til mange. Foto: TORE SÆTHER

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

For meg ga «Halten», inntil nylig, bare assosiasjoner med storhavet – og værmeldingene fra Meteorologisk Institutt. Ikke nå lenger, etter mitt første besøk på øygruppa – og møtet med Arthur og Martin.

Halten består av en rekke øyer også i tillegg til de seks som kanskje kan kalles hovedøyer; Husøya, Reinsøya, Steinsøya, Rorsøya, Fuglholmen og Purkhauet.

Fortellergleden

Den siste ser kanskje ut som hodet på ei purke. Jeg ville ikke ha tippet det bare ved å se på øyaformen. Men det meste har ei historie her ute i havgapet, lengst mot nord i øyrekka i Frohavet. Og, ikke minst; her møter du et par karer som vet å fortelle historiene. Arthur Johansen og Martin Kjøren er i besittelse av en ferdighet som du dessverre møter stadig sjeldnere i dagens samfunn; evnen og gleden til å fortelle fra historien.

De to, fastboende i sommerhalvåret – siden slutten av 80-tallet er det ingen som bor på Halten året rundt – kan historien, de liker å fortelle den, i store eller små porsjoner – og de forteller med en smittende entusiasme. Lyst til å høre dem i aksjon? Alle som kommer til Halten og som vil ha en guidet tur, får det. Er du lysten på en annerledes langhelg, eller mer enn det, ja, så er det bare å båte utover.

Bedehus, skole og sykehus

Haltens kjennemerke, fyret, står på Reinsøya. Like fullt er det Husøya som er den største og der det meste skjer. Her legger rutebåtene til, på brygga som ble bygget på 1870-tallet av væreier Tobias Borthen. Her står Skanklåna med en aldri så liten butikk. Midt på øya ligger Fiskarheimen, som ble bygget for å fungere både som bedehus og skole. Her ligger det gamle sykehuset og de mange rorbuene, i dag ferieboliger i privateie.

Arthur er født på øya. Mesteparten av livet sitt har han på på Østlandet. Pensjonisttilværelsen deler han nå mellom boligen i Ski kommune og fødestedet. I tillegg til å guide historie-interesserte besøkende driver han også med tørrfisk-produksjon.

Artige navn

Rorbuene, de fleste av dem ligger mot sundet som skiller Husøya fra fyrøya, Reinsøya, mangler naturligvis gateadresser. I stedet har mange av dem artige navn: Her finner vi for eksempel «Høyskolen», «Apoteket», «Banken», «Slaveriet», «Tukthuset», «Teltet», «Templet» og «Vestindien».

Og mens vi er inne på snedige navn, så kan vi også ta med tre rom-navn fra andreetasjen på Fiskarheimen; Presten, Emissæren og Husfrua – men disse navnene har sin opplagte opprinnelse; det var på disse rommene prest, emissær og husfrua hadde tilhold.

Kompass eller solur?

Mer kirkelig tilknytning har trolig soluret, eller kompassrosa, som er hogd inn på et lite bergstykke på Husøya. Lenge trodde folk at dette var ei kompassrose til bruk for losene. Etter nyere studier er det grunn til å tro at det dreier seg om et solur. Det har tverrstreker, eller kors, på hovedretningene, noe som kan tyde på at det er kirkas menn som har laget uret.

Trondhjemmeren Johan Anton Wikander har beregnet at soluret må ha blitt hogd inn mellom siste halvdel av 1300-tallet og første halvdel av det påfølgende århundrede. Beregningen har han gjort ut fra det faktum at soluret har 6,5 grader østlig misvisning.

Uten «misvisning» er en anbefaling om å oppleve Halten – og de to historiefortellerne.

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

To herlige historiefortellere og Halten-kjennere; Martin Kjøren (t.v.) og Arthur Johansen. Foto: TORE SÆTHER
På tønner samles drikkevannet. Foto: TORE SÆTHER
Soluret på Husøya er fra 1300-1400-tallet. Foto: TORE SÆTHEr
For turister - suvenirer er til salgs i butikken. Foto: TORE SÆTHER
Fyret kom til Halten fra Lista i 1853. Foto: TORE SÆTHER
Ferskvannstjønna på Husøya. Foto: TORE SÆTHER