Fjellhotellet har en ny og flott spa- og velværeavdeling. Foto: TERJE VISNES

På trappa til fjellhotellet tar Trond Ola Hektoen farvel med en revmatikerforening fra Jessheim denne førjulsuka. Samtidig gjør tvillingbror Per Morten forberedelser til storinnrykk av pensjonister til helga.

Sånn går no dagan. Gjester drar og gjester kommer.

Savalen er et navn med klang – spesielt i Trøndelag. Og den som sørget for det vandrer mer i bakgrunnen nå; gründeren Sindre Hektoen har for lengst overlatt hotelldriften til sønnene.

«Idrettsveien»

Det var han som fant ut at veien til oppmerksomhet og omtale måtte gå gjennom idretten. Han lyktes med det. I ettertid er det riktig å si at det var idretten som skapte og gjorde Savalen landskjent.

På 60-tallet kom Toralf Engan og Bjørn Wirkola til hoppbakken på Savalen. Tidlig snø og tømmerhogging (som var en del av treningen den gangen) trakk også Harald Grønningen, Sverre Stensheim, Gjermund Eggen og de andre langrennheltene hit.

Skøyte-lidenskap

Men Sindre Hektoen hadde en lidenskap for skøyter. Han anla en egen skøytebane. Den gjorde Savalen til et begrep også utenfor landets grenser. Skøyteløperen Gunda Niemann ble verdensmester for damer her i 1995. Amerikanske Eric Heiden satte to verdensrekorder (på 1000 m og 3000 m) på den hurtige høyfjellsbanen i Østerdalen. Og det ble arrangert et stort antall nasjonale og internasjonale mesterskap.

I dag er det ingen skøytebane på Savalen – bare ei lita isflate beregnet for barn. Skøytetradisjonen forsvant da denne sporten trakk innendørs.

Minnerike vegger

Men minnene om storhetstiden med sportsstjernene sitter i veggene – eller mer riktig – på veggene. Like innenfor resepsjonen på fjellhotellet er flere vegger dekket med bilder av sportsprofiler som har besøkt Savalen. Ard Schenk, Kees Verkerk, Eric Heiden, Helmut Recknagel og Johan Olav Koss. Peisen er dekorert med ski fra flere epoker.

– Dette er en del av sjelen på Savalen. Nå skal vi bygge om resepsjonen, men vi kommer til å ta vare på og utvide idrettsveggen, sier Per Morten Hektoen.

Fortsatt har idretten en stor plass her. Denne helga er det for eksempel et stort midtnorsk skirenn på Savalen.

Julenissen - kjendis nummer 1

Men den store kjendisen nå for tida, er nok julenissen. Hektoen-brødrene har bygd Julenissens Hus, og her har julenissen og hans besøkende 550 kvadratmeter å boltre seg på. Her er julenissens gaveverksted – med en finurlig produksjon av gaver på samlebånd. Savalen er sete for Det Norsk Nisselauget, og utgjør en skarp utfordrer til Drøbak som senter for juletradisjonene.

På Savalen kommer det juleønsker fra hele verden. Nå skal det utdannes nye nisser, og i januar er det julenissetreff med 80 nisser fra hele verden.

– Vi satser på eventyrbegrepet, forklarer Per Morten Hektoen.

Julenissefilm

For tida jobbes det med en egen julenissefilm.

– Manuset er klart, og vi satser på at den skal være ferdig i 2012, sier Hektoen. I filmen lanseres også en nisse som er ny for det store publikummet, nemlig annerledesnissen sot-nissen som ikke alltid har de egenskapene som en forventer av nissene.

Folket på Savalen er glad i trønderne – og det er gjensidig.

– Trøndelag er vårt viktigste marked, sier Hektoen-brødrene. Savalen har spesialisert seg på trønderske pensjonister.

De siste årene er det bygd opp et spa og velværetilbud som har bidratt til at Savalen har rykket et par hakk opp på tabellen når det gjelder luksus og komfort.

– Savalen er for alle, men ikke for festungdom, slår Hektoen fast.

Lysere skal det bli

Neste plan på Savalen, er å lyssette det kompakte området rundt fjellhotellet, nissegata og julenissens hus.

– Det skal skje på en spesiell måte. Vi skal tone ned lyset slik at stjernehimmelen fortsatt vil dominere. Vi vil beholde det magiske, sier Per Morten Hektoen.

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Sparker fra. Sparken er blitt et symbol forTynset kommune. I vinter-eldoradoet på Savalen er den et fremkomstmiddel. Foto: TERJE VISNES
Savalen-brødre. Per Morten (t.v.) og Trond Ola Hektoen trekker i trådene på Savalen Fjellhotell. Peisen i lobbyen er dekorert med ski fra kjente idrettsstørrelser. Foto: TERJE VISNES
Idrettsvegg. Å kikke på bildene som henger i hotellet er en reise inn i norsk idrettshistorie. Her har mange norske ski- og skøytenavn enten bygd opp formen, eller satt rekorder. Foto: TERJE VISNES
Skihistorie. Veggene på Savalen er full av skihistorie. Her avisutklipp som handler om gamle dagers VM-hoppere som forbereder før sesongen seg på Savalen. Foto: TERJE VISNES
Nissefar. Savalen satser på Julenissens Hus. Akkurat nå er det høysesong. Foto: TERJE VISNES
Smukker blir juletrepynt.Smukkesluttere fra hele landet sender smukkene sine til Savalen. Her brukes de til juletrepynt. Foto: TERJE VISNES
Puslespill. Gjestene på Savalen kan bli så hektet på å legge puslespill at de ikke får tid til å være ute. Men så er ferien slutt, og noen ganger må de forlate puslespillet før det er ferdig lagt. Foto: TERJE VISNES
Savalbete er navnet på et sjarmerende anlegg i gammel byggestil. Her er det selskapslokale og hestesenter. Foto: TERJE VISNES
Hesteidyll. Ved Savalen hestesenter er det bygd opp et stort turisttilbud med ridning og kanefart. Maria Marchalewska har det daglige ansvaret for flere av hestene både dølahester og nordlandshester Foto: TERJE VISNES
Gevir høyt på veggen. Dette er et trofé fra litt av en reinsbukk. Foto: TERJE VISNES
Innsjøen Savalen( 750 moh) i vakkert lys. Foto: TERJE VISNES