I førjulstiden fremover tar Godt en prat med noen av våre mest populære matpersonligheter og kokker i serien «Jul hos ...». Forrige uke snakket vi med bakeblogger Kristine Ilstad.

Trine Sandberg (50) står bak Trinesmatblogg.no som har blitt Norges største matblogg med over 30.000 lesere innom daglig. Høsten for suksessbloggeren har vært både hektisk og begivenhetsrik. Dagen før hun fylte 50 år i oktober ble hun kåret til «Årets matblogger 2014». Nylig kunne hun også feire salgsrekord for kokeboken hun ga ut i fjor.

– Hei! Gleder du deg til jul?

– Siden jeg var liten har jeg alltid vært glad i julen, og er noe jeg har tatt med meg videre i voksenlivet. Det som er så godt med julen nå er at jeg kan slappe ordentlig av. Jeg kobler aldri helt av fra bloggen, men i julen er det viktig for meg å senke skuldrene, gå turer og være sammen venner og familie. Det skal bli godt med noen dager fri nå!

– Hva spiser du på julaften?

– Vi spiser ribbe med tradisjonelt tilbehør, så har vi riskrem til dessert. Julemiddagen har vi hjemme hos meg, og i år skal hele «mafiaen» (familien med to døtre, to svigersønner, fire små barnebarn, pluss mannen og minstesønnen, journ.anm.) være her. Det blir skikkelig mafiajul med fem barn og seks voksne. Da er det jeg som lager julemiddagen, men får god hjelp av mannen min.

– Hvordan tilbereder du julematen?

– Jeg har vært veldig inspirert av Hellstrøm de siste årene når det gjelder ribba. Jeg følger mer eller mindre hans oppskrift og har litt hvitløk og sjalottløk i bunnen av pannen, samt det sedvanlige med svoren ned. Ellers lager jeg ribbesjy av det som er i pannen og hjemmelaget rødkål.

– Det som er litt utradisjonelt er at vi alltid har ovnsbakte poteter til ribba. Disse kokes litt og deretter stekes i ovnen sammen med ribbefettet. Dette er en tradisjon jeg har plukket med meg hjemmefra, og som mamma først tok med seg fra England da hun var au pair der på 60-tallet. Potetene er dessuten veldig praktisk å lage mens ribba står og hviler.

Slik lager du Hellstrøms sprø juleribbe.

– Hva er den verste kjøkkenkatastrofen du har opplevd på julaften?

– Det skal litt til for at det blir en katastrofe, det viktigste er at vi er sammen. Maten må jo smake, og det gjør det som regel. Jeg lager bare ribbe én gang i året – og det er på julaften, men det har alltid blitt bra. I år vurderer jeg å senke temperaturen når jeg steker ribba, slik at den blir mer langtidsstekt. Den største utfordringen er å huske og sette den inn i ovnen tidsnok, så den blir ferdig ikke altfor sent. Det har jo hendt tidligere at det har blitt litt sent, men i år blir det mange småbarn og da er det en fordel å spise tidligere.

– Hva baker du til jul?

– Vi baker alltid pepperkaker med «mafiaen», jeg baker krumkaker med en venninne, i tillegg lager jeg brød og rundstykker til julefrokostene. Ellers varierer det fra år til år, jeg må jo alltid prøve noe nytt. I år blir det biscotti, brune pinner, krumkake og sjokoladekjeks, samt litt andre kaker enn tradisjonelle julekaker. Bortsett fra julebrød, det må vi ha. Mannen min elsker det, så jeg baker det gjerne i flere runder i desember.

– Jeg og døtrene mine har også en fast tradisjon hvor vi lager forskjellig konfekt sammen. Da er det bare oss tre, ingen av de andre får være med.

Sjekk hvordan du lager luftig julebrød.

– Blir det pepperkakehus i tillegg?

– Vi skal lage pepperkakehus også, men det er en greie som bare sønnen min Mathias (6) og jeg gjør sammen. Tidligere lagde jeg sånne voldsomme hus med det ene og det andre, men det er en stund siden nå. I dag er det ganske enkle hus, hvor han er sjefspynter. Det er mye godt på det, for å si det sånn.

– Hva er ditt første julematminne?

– Det må være farmors julebuffet som var en fast tradisjon. Gjennom oppveksten møttes storfamilien hos besteforeldrene mine, hvor vi fikk servert en bugnede buffet med masse god mat og pålegg.

– Har du selv en spesiell juletradisjon?

– Siden jeg har mesteparten av familien min i Trondheim savner jeg det sosiale samværet med familien i julen. Det har derfor vært viktig for meg å skape egne tradisjoner. I romjulen har jeg hatt som tradisjon å invitere venner, familie og fadderbarn på juletrefest hos oss, hvor jeg har servert koldtbord à la farmor. Nå blir det ofte ost med masse godt og hjemmelaget tilbehør, julekaker, konfekt og god drikke på bordet før nissen kommer og vi går rundt juletreet.

– Hva pleier du å ha i julestrømpen?

– Jeg pleier ikke å ha julestrømpe, bortsett fra den gangen jeg gikk gravid med sønnen min. Da fikk jeg en strømpe full av Seigdamer av datteren min fordi det var så vanskelig å få tak i da. Vi lager derimot julestrømpe til sønnen vår med julehefte, klementin og andre småting.

– Hva er den beste julegaven du har fått?

– Julaften for 6 år siden fikk jeg en veldig spesiell gave. Det var første julen vi hadde med Mathias, og da vi satt rundt julefrokosten med begge døtrene og svigersønnene mine fikk jeg vite at jeg skulle bli mormor for første gang.

– Som matblogger gir du bort spiselige julegaver til andre?

– Jeg gir bort spiselige gaver, men ikke så ofte som julegaver. Det er ypperlig å gi bort som vertinnegave når jeg skal på besøk til andre i desember. Selv synes jeg det er veldig hyggelig å få hjemmelagde gaver, enten det er strikkede sokker eller brente mandler. Nå til dags er det knapt med tid, og da blir gaven enda mer personlig når en gir bort noe en har laget selv. Samtidig synes jeg det er spennende å prøve andre smaker, og ikke minst blir jeg inspirert.

Klikk her for oppskriften på brente mandler.

– Hva er det rareste du spiser i julen?

– Ikke akkurat så crazy, men vi spiser alltid hjemmelaget pizza i julen. Da får vi brukt opp både skinke- og osterester fra lunsjrettene i romjulen. Det er god og enkel mat, samtidig er det populært hos minstemann i huset.

– Hvilken julemat klarer du deg ikke uten?

– I julen må jeg ha et godt måltid med viltkjøtt, det er et must! 1. juledag er stort sett en rolig juledag som jeg tilbringer med mannen og sønnen min. Da har vi et skikkelig festmåltid - bare oss tre - med reinsdyrfilet, masse godt tilbehør og god vin.

– Hva har dere som mandelpremie til risengrynsgrøten?

– Vi har ikke risengrynsgrøt i julen, men alltid når vi baker pepperkaker sammen med mafiaen. I år var det en sjokoladenisse.

Les hvorfor Trine sverger til ekte vanilje i matlagingen.

TRADISJONELT: Juletallerken med ribbe, medisterkake, pølse, ovnsbakte poteter og godt tilbehør er et fast innslag på bordet på julaften hos Trine. Foto: Foto: TrinesMatblogg.no
JULEBAKST: Til jul må som regel Trine ha biscotti av en sort. Her er en variant med sitron. Foto: TrinesMatblogg.no