Køen inn til Sverige - Det billige landet- slår imot oss. Bilene står tett i tett inn mot Svinesund, og de aller fleste er på sparejakt. For "alt" er billigere; vi nordmenn hamstrer både kjøtt, ost, godterier, tobakk og drikkevarer. De mest prisbevisste av oss kjøper også møbler og baderomsinnredning i Sverige.

- Jeg er ofte i Svinesund, jeg. Det blir vel en tur sånn cirka hver fjortende dag. Da handler jeg tobakk og kjøtt. En sjelden gang tar jeg turen inn til Strömstad og handler på Systembolaget. Tone Johansen står nede ved havna i Strömstad, med hendene fulle av bæreposer. Hun er fra Fredrikstad, og dermed har hun en fordel. Veien er ikke lang til Strömstad og sparte penger.

- Jeg storhandler når jeg er her. Hjemme handler jeg bare småtterier. Jeg vet ikke hvor mye jeg sparer i året, men mye er det, sier Johansen til NTB.

Tomme hyller Systembolaget i Strömstad har en anonym fasade, men vi nordmenn finner fram uansett. Inne bugner det av nordmenn med velfylte handlevogner. Ja, vi oppfører oss nesten som om alkohol er en nødvendighet som det er knapphet på. Flaskene rives lynkjapt vekk fra hyllene, og de færreste ser ut til å overholde kvotebestemmelsene. Regelen om at du må være ut av landet i minst 24 timer for å ta med deg tollfritt, etterfølges i alle fall ikke.

- Klart man tar med litt for mye. Blir man tatt, så blir man tatt, det er en risiko man tar, sier Inger Myklestad til NTB. Sammen med døtrene har hun tatt turen fra Østlandet til en hyggedag i nabolandet.

Flere sier det samme som Myklestad. De er møkk lei de høye avgiftene hjemme, og tar sjansen på å ta med "noen" flasker ekstra. Sjansen for å bli tatt er liten.

Stikkprøver - Vi har jevnlige stikkprøver, men det er narkotikakontroll som har førsteprioritet, sier fungerende seksjonsleder Wenche Fredriksen ved Fredrikstad Tolldistriktssted til NTB.

Systembolaget i Strömstad går så det griner. I juni økte grensehandelen med hele 98,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. I alt åtte av ti som svinger inn døra er nordmenn.

- Dere handler helt klart mye. Hyllene tømmes hver eneste dag, sier butikkansatt Markus Kiellarsson. Bestselgeren er pappvin. Bailey’s er like dyrt som hjemme, og får stort sett stå i fred.

Lønningsdag Noen velger å ta båt til det billige landet. M/S "Silverpilen" legger fra kai i Fredrikstad tre ganger daglig, seks dager i uka. Og dette er populært; rundt 250-300 nordmenn tar turen hver dag. Om bord fristes man med god mat og drikke til taxfree-priser.

- En del hiver seg over drinkene med en gang, men det er lite fyll. Men at det er hektisk, det er helt sikkert, smiler servitør Emma Elnersson. Mens svenskene drar til Norge mest for utfluktens skyld, drar nordmenn andre veien for å handle. Men flere drar også over for å nyte den idylliske skjærgården.

I havna i Strömstad vaier det norske flagget over alt. Båtturistene har også latt seg lokke til grensebyen. Handleposene fyller opp båtene, og livet nytes gjerne ved en av de mange uteserveringene.

Lønningsdag Dette er nok mer avslappende enn å stampe i kø langs landeveien. På en vanlig hverdag i juli passerte 1.800 biler grensestasjonen over Svinesund - i timen.

- Trafikken i juli er desidert høyere enn i de andre månedene. I fjor passerte det 20.000 biler i døgnet. Tallet for årets julimåned blir nok høyere, opplyser avdelingsingeniør Willy Josefsen ved Statens vegvesen Østfold til NTB.

Fredag er den dagen vi helst foretrekker, viser tallene. Dessuten avpasser vi handlerunden etter når vi får lønn.

- Det er alltid en liten topp rundt den 12. og den 20. i måneden. Dette kan jo tyde på at man innretter seg etter lønningsdagen, tror Josefsen. I grensebutikkene ved Svinesund går kassaapparatet nesten varmt. Vi stabler mengder med billige matvarer inn i bilene, før vi igjen vender tilbake til kølivets gleder. Denne gangen for å komme oss tilbake til moderlandet. Penger spart er penger tjent.