MITT FERIEMINNE:

PER HOVDE -

Dataingeniør og mat- og vinmisjonær

- Portugal er et land jeg har reist mye i, ikke minst med vin som motiv, og hvor jeg har mange gode kontakter. Etter å ha jobbet med portugisisk vin og arrangert vinturer til landet, ble jeg i 1997 invitert til Portugal av de portugisiske turist- og vinmyndighetene.

– Vi ble innlosjert på et fantastisk flott hotell i Bussaco, drøyt 20 mil nord for Lisboa og midt mellom de to kjente vinområdene Bairrada og Dao. Hotellet var opprinnelig jaktslott for portugisiske konger og er i dag regnet blant de vakreste hotellene i verden.

– Restauranten står i stil med hotellet og har en gedigen vinliste med viner fra 1950-tallet.

– Jeg var invitert ditt for å snakke til vinbransjefolk om det norske markedet. I tillegg fikk jeg anledning til å tilbringe noen dager sammen med flere produsenter i Bairrada-området.

– Jeg ble blant annet tatt med til en forskningsstasjon for vin, hvor en rekke produsenter stilte med sine viner. De plasserte meg på et slags kateter i et klassromlignende værelse. Der skulle jeg smake på vinene de hadde med seg. Bare jeg smakte. Vinprodusentene satt bare i rommet og avventet mine kommentarer. Det var en spesiell situasjon.

– Og reaksjonen på dine beskrivelser av vinene?

– Den var positiv, ingen tvil. Spesielt fikk jeg pluss i margen for å kunne kjenne om vinene var fremstilt med avstilkede druer eller ikke. Jeg følte at en slik observasjon medførte stor respekt, og det var naturligvis veldig artig.

– De siste årene har jeg ikke vært så mye i Portugal, men mine opplevelser med portugisiske vinprodusenter er at de er veldig ydmyke. Å ha vært vitne til deres utvikling på svakvinsfronten fra stort sett bare å produsere til sitt hjemmemarked til de i dag er en aktør på den internasjonale scenen, har vært morsomt.

– Opplevelsene i Portugal for åtte år siden, fungerte som god inspirasjon til å jobbe videre med vin, selv om jeg i dag ikke har vin som fulltidsbeskjeftigelse. Skikkelig moro var det også at jeg ble opptatt i Bairrada-brorskapet, sier Per Hovde.

Et par nettsteder verd et besøk:

www.almeidahotels.com/bussaco_eng.htm

www.wine-searcher.com/regions/portugal/201

Per Hovde - vin- og matmisjonær Foto: TORE SÆTHER
Litt av et hotell! Foto: PER HOVDE