Mellom 400 og 500 traner beitet ivrig på åkeren i Meldal i helgen.

– Generelt har bestanden vokst med ti prosent hvert år de siste årene. Jeg vet ikke helt ståa i år med ungfugl, og hvor godt de har klart seg. De kommer senere ned på dyrkamark, sier fugleekspert Otto Frengen.

Okerfarget ungfugl

– Hvordan ser man forskjell på voksen og ung fugl?

– De vokse er røde, sorte og hvite på hodet, mens ungfuglen er mer okerfarget.

10 000 samlet

– Hvorfor har bestanden økt såpass mye de siste årene?

– Det er stor overlevelse på tranen. Og noe av forklaringen ligger nok i at de i Sverige fôrer fuglene på våren for å hindre at de tar frø på åkrene. Ved Hornborgarsjøen legges det ut flere tonn mat i løpet av noen dager. Da kommer flere tusen traner for å spise. Da møter det også opp mye folk som vil se på fuglene. Dette har nok ført til at fuglene er blitt mer vant til mennesker, og at de fra å være en en ødemarksfugl, nå har trukket mer mot folk. I og med at de er mindre sky, kan de også forsyne seg av den gode maten som ligger igjen på åkrene når stubbåkrer og kornåkrene etter at bønden har høstet. Det foregår heller ingen jakt på dem i Norge eller i Spania og Frankrike hvor de stort sett overvintrer. De har dratt så langt sør som Afrika også, men der jaktes det på dem, forteller Frengen.

Borte i oktober

Tranene Kommer ned fra hekkeplassene i fjellområdene i slutten av august. Da begynner de å vises i større antall ute på åker og eng. I løpet av september er de fleste tranene borte fra Norge.