«Alle» har ventet på denne telefonen fra Nokia i månedsvis. Butikkene både på nett og på gata har lange ventelister fra kunder som trolig ikke selv betaler for snakkeredskapen. Selv Nokias hovedkontor har de siste ukene vært nedringt av kunder som vil ha tak i et eksemplar før alle andre får den.

Stiv pris

Her snakker vi om en telefon som de billigste nettbutikkene selger for rundt 6000 kroner. Vi bare minner om hysteriet rundt prisingen av Sonys nyeste spillkonsoll, PS3. Der var en av hovedinnvendingene at man kunne kjøpe flere rendyrkede kvalitetsprodukter, framfor ett der mange funksjoner er klemt inn på en ikke like perfeksjonistisk måte. Når det gjelder de mobile enhetene kunne man heller kjøpt en Nokia 6300 som telefon pluss en iPod Nano mp3-spiller med åtte gigabyte lagring og fortsatt hatt to tusen kroner igjen til å kjøpe en billig GPS.

Men det er selvsagt ikke slik man tenker. N95’s største fortrinn er at den pakker alt sammen inn i et ganske så lekkert metall-skall med en vanvittig bra skjerm med over 16 millioner mulige fargevisninger.

GPS for noen?

Nokia er sikre på at GPS blir det neste store i mobiltelefonene. Siden dette er deres første alvorlige forsøk kommer vi garantert til å se mer vellykkede. Du kan laste ned kart over steder i hele verden og bruke når du spaserer i gatene. Dette er også helt gratis bort sett fra det du betaler til operatøren for å laste ned kartene. Men i det øyeblikket du vil ha en stemme til å fortelle deg veien, for eksempel i bilen, begynner nye tellerskritt å løpe. En ukes navigasjon i Norden koster 40 kroner, ett år beløper seg til nesten 500.

Det hører også med til historien at batteriet slukkes på rekordtid når du spaserer i gatene og samtidig leter etter et punkt med GPS-en. Du må nesten ha med et ekstra batteri. Dette problemet forsvinner selvsagt når man kjører bil og kan stappe laderen i sigarettenneren, men en test som amobil.no har gjort viser at programvaren blir ganske forvirret av å kjøre inn og ut av tunneler. Hvem er det da som står igjen som målgruppen for denne siden av telefonen?

Endelig USB

Nokia har i alle år koblet telefonene sine til PC-en via helt egne kabler. Det betyr at dersom du mister den eller glemmer den står du foran unødvendig mye bry for å dele filer mellom mobilen og datamaskinen. Dette problemet er det nå slutt på. N95 har en helt standard usb-inngang som gjør at du ikke engang trenger å tenke på Nokia Suite eller annen programvare. Det eneste problemet jeg opplevde, var da jeg skulle spille MP3-filene etter å ha dratt dem over ved hjelp av utforskeren i Windows. Spillelistene oppdaterte seg ikke selv. Spilleren måtte få beskjed om at det lå nye filer på minnekortet.

Bra funksjoner

Betaler man så mye for en mobil enhet forventer man også at det finnes mange funksjoner. Det gjør det da også i denne lommedatamaskinen. Du får et ganske så bra stillbildekamera med en blitz bedre enn noen andre mobile kamera i dag. Det digitale videokameraet gir deg ok kvalitet for bruk på en tv. GPS-en har vi omtalt før og i tillegg får du en riktig god musikkspiller. Skulle vi forventet mer, var det at Nokia la med mye mer lagringsplass. Det er litt stakkarslig med bare 160 Mb innebygget i en telefon som koster skjorta. Selv et minnekort på én gigabyte ville vært lite i dag, men det har de ikke tatt seg råd til å spandere på deg som kunde.

Menyene er lett gjenkjennbare for dem som har prøvd en nyere Nokia-telefon. Eneste forskjellen er litt mer fancy overganger og ikoner, samt at MP3-spilleren kan vise lysbilder mens du lytter.

Telefonen har så godt som alle verdens standarder for å kunne brukes som telefon – noe den faktisk også kan brukes som. Du får også muligheten til å koble deg til et trådløst nettverk og når det kommer et Turbo-3G-nettverk (HSDPA) til din by støtter denne telefonen det.

Du får ingen mer komplett telefon enn denne på markedet i dag. Men hensynet pris – ytelse gjør at denne modellen ikke kan få toppscore i vår test.