På grunn av problemer med datasystemet hos flere sparebanker i forrige uke, satt bankene med proppfulle konti.

Dette ga dem to dager med store renteinntekter, kanskje titalls millioner, som andre skulle ha hatt, skriver Aftenposten. Det gjelder særlig to av landets største sparebanker - Gjensidige NOR sparebank og Sparebank 1. I Trøndelag er det spesielt kundene i Sparebank 1 Midt-Norge som tapte penger på rotet. Gjensidige NOR opplyser til Aftenposten at banken blir sittende igjen med sin del av gevinsten så sant ingen klager og kundene må selv ta kontakt med banken hvis de vil ha sine renteinntekter. Sparebank 1 Midt-Norge, som er en del av alliansen Sparebank 1, har ennå ikke er sikker på hvordan de skal håndtere saken.

- Vi drøfter nå hvordan vi skal håndtere dette slik at kundene ikke blir økonomisk skadelidende, sier informasjonssjef Anders Fiskvik til adressa.no. Han lover å komme tilbake med mer konkrete planer for hvordan renteinntektene skal godskrives kundene.

System ned for tellingProblemene oppsto da datasentralen til EDB Fellesdata gikk ned for telling torsdag ettermiddag for en drøy uke siden. Systemstansen varte helt til påfølgende lørdag formiddag. Dermed ble ingen av regningene og overføringene som å klare til forfall i systemet fredag, betalt. Mottakeren av pengene fikk derfor pengene først på mandag. I mellomtiden lå pengene og godgjorde seg på konto til fete renteinntekter som godskrives bankene.

Daglig går det i snitt rundt 140 milliarder kroner gjennom både Bankenes Betalingssentral (BBS) og Fellesdata. BBS har vært helt uten disse problemene, og flere av Fellesdatas kunder er heller ikke berørt. Likevel er flere hundre tusen personer og bedrifter berørt, deriblant kunder i noen av landets største sparebanker.

Ikke store beløp for den enkeltePengene dreier seg om oppgjør for boligsalg, regninger til teleoperatører, overføringer til andre konti, til eget forbruk og store regninger fra bedrifter til bedrifter.

For den enkelte kunde dreier det seg ikke om de store renteinntektene i løpet av to dager, men for de største bankene med enorme summer på konto blir beløpet stort.