Blomsterhilsen. Magdalena og Steinar med hver sin hvite rose til brudeparet. Foto: PRIVAT

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Warszawa er et storbymål for stadig flere. Kultur, shopping, gamleby, billig mat og drikke. Samboerparet Magdalena Ågren og Steinar Moan dro til den polske hovedstaden i fjor sommer med et helt annet mål for øyet - bryllup.

For trønderen Steinar var dette hans første besøk, for halvt polske, halvt svenske Magdalena en av mange. Nå var det et av hennes søskenbarn skulle gifte seg.

Siden turen var Steinars første til byen, bestemte de to trondheimsboerne seg for å forlenge oppholdet med noen dager.

- Vi var på familiebesøk i Sverige og tok derfor fly fra Stockholm til Warszawa forteller Magdalena.

Med den forskjellige bakgrunnen ble opplevelsene i byen naturligvis også forskjellige:

Shopping og gamleby

- For meg var høydepunktene shopping, ikke minst i det store, nye Galleria Mokotów, en shoppingmall etter amerikansk mønster. Men det var nok ikke det Steinar satte mest pris på, smiler Magdalena og får bekreftende nikk fra samboeren:

- Det jeg husker best fra mitt første møte med Warszawa var gamlebyen. Romantisk og stilig. Den står ikke tilbake for noen andre europeiske gamlebyer. Flotte bygninger og massevis av fine små kafeer, barer og restauranter. Og så er jo prisene for oss nordmenn veldig, veldig behagelige. Sammen med Magdalenas slektninger, kom en middagsregning inklusive drikke for seks personer på drøyt 600 norske kroner.

Ikke akkurat norsk

Men det var altså bryllup som var årsaken til Polen-turen, og polsk bryllup var også første gang for Magdalena.

- For polakkene er bryllup veldig, veldig stort. Polen er jo et katolsk land – 98-99 prosent av befolkningen er katolikker, ikke bare på papiret. De går til kirken i langt større grad enn nordmenn, og skilsmisse er ikke akseptert, sier Magdalena.

Derfor blir bryllup, det er jo bare snakk om én gang i livet for de aller fleste, en svært viktig begivenhet i unge menneskers liv.

Fylt kirke

Kirken var fylt av venner i tillegg til storfamilien som skulle videre til festen. Alle i kirken hadde med seg en blomst.

- Å gi brudeparet blomster, enten én hvit rose – som i «vårt» bryllup – eller hele buketter, er en polsk tradisjon, sier Magdalena.

- Selv om bryllupet til søskenbarnet mitt ikke var et vanlig et med hensyn til størrelse og kostnader, så er alle opptatt av at dersom det skal bes til bryllup, så gjelder det å be hele familien – dersom man har råd til det.

Fra syv land

På Hyatt-hotellet denne sommerdagen var det samlet bryllupsgjester fra syv land, ca 150 personer. Mange polakker flytter utenlands i jakten på en bedre tilværelse. Til bryllupet kom det gjester fra Norge, Sverige, USA, Italia, Sveits og Frankrike.

- Vi fikk antydet at hele gildet kom seg på et sted mellom 70 000 og 80 000 kroner, og det er veldig, veldig mye penger i Polen. Husk at en gjennomsnittlig månedslønn ligger på mellom 4000 og 5000 kroner, sier Magdalena.

På festen ble det ikke spart på noe. Ingen av de to gjestene fra Trondheim hadde opplevd maken:

Overflod

- Da vi kom til hotellet ble vi traktert med sjampanje og russisk kaviar mens vi ventet på brudeparet. På bordet under middagen sto det et helt batteri med glass ved hver kuvert; rødvin, hvitvin, snaps, konjakk, dram – og kaffekopp. I midten på hvert bord en kjøler med vodka i tillegg til vann, eplejuice og appelsinjuice. Det var bare å forsyne seg, forteller Steinar.

- Med maten var det likedan; vi fikk velge blant tre hovedretter; fisk, kjøtt og vegetar. Vi gikk verken tørste eller sultne fra bordet, for å si det sånn.

Pengegaver

Siden prisen på bosted i en by som Warszawa er svært mye høyere i forhold til lønn enn det vi opplever i norske byer, er det vanlig å gi de nygifte penger i bryllupsgave.

- De aller fleste mangler penger til å kjøpe seg leilighet før de gifter seg. Skikken med å gi pengegaver er nødvendig for å sikre de nygifte en mulighet til å kjøpe og innrede en leilighet sammen, sier Magdalena.

Vennlig interesse

Både vertskap og gjester viste uansett å storkose seg.

- Stemningen var hyggelig avslappet. Selv om mange av gjestene ikke snakket engelsk, og jeg ikke polsk, opplevde jeg stor interesse for meg og Magdalena og livet vårt i Norge. Forskjellig språk var ikke avgjørende for hvor trivelig festen skulle bli. Jeg tenkte med en gang på et bryllup i Sverige der språket slett ikke var noe hinder for kontakt. Der måtte man «supa» ganske så mye før man ble løs i skuldrene og våget(?) ta kontakt, minnes Steinar.

Som sønn av en svinglærer og selv en racer på dansegulvet, ble det en lang og svett kveld for trondhjemmeren.

Spennende valg

Mangt og mye Magdalena og Steinar opplevde denne dagen var nytt for dem, blant annet et spennende ritual for brudeparet. Gjestene kommer som regel til festlokalet i god tid før brudeparet. Når de nygifte dukker opp blir de møtt av sine mødre som står og holder i et fat. Midt på fatet ligger et slags brød. På kanten står to snapsglass; det ene fylt med vodka, det andre med vann.

Det er slett ikke enkelt å se forskjell på de to, men viktig er det – veldig viktig.

- Skikken er slik at brudgommen skal ta det ene glasset, det han mener inneholder vann. Velger han riktig, er det et tegn på at det kommer til å bli et lykkelig ekteskap. Bommer han, går det motsatt – det blir et vanskelig samliv, gjerne med mye alkohol, forteller Magdalena.

- Ikke rart stemningen er spent før brudgommen gjør sitt valg. Jeg la merke til at det var øyekontakt mellom ham og moren hans. Jeg tror jeg så et lite nikk mot det riktige glasset, smiler Steinar.

Tråkket i stykker

Stor var derfor jubelen da brudgommen trakk vann og bruden tømte vodkaen - på styrten.

Men ritualet var ikke over med det: De tømte glassene skal kastes over skulderen og knuses på gulvet. Da blir ekteskapet hvert fall langt og lykkelig!

Ting gikk ikke helt som planlagt. På gulvet var det teppe. Glassene knustes ikke. En av gjestene reagerte raskt, bykset over til glassene og trampet dem i tusen knas.

Dermed var ekteskapet reddet, og festen kunne begynne. Den varte om ikke i tre hele dager til ende, så til fem halv sekstiden neste morgen. Brudeparet var de siste som forlot festen – sammen med Magdalena og Steinar...

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Bryllupsdansen. Like viktig innslag i polske bryllup som i norske. Foto: PRIVAT
Tradisjonen. Vann- og vodkaglasset som venter på brudeparet. Brudgommen må for enhver pris velge det riktige - vannglasset... Foto: PRIVAT
Avgjørelsen. Valget er gjort. Brudgommen har truffet riktig - kanskje med litt diskre assistanse fra sin mor... Foto: PRIVAT
Fra vielsen. Legg merke til de uniformskledte mennene bak presten. De er på plass fordi det er en «militærkirke». Foto: PRIVAT
Festlokalet. Bryllupsgjestene venter på brudeparet og maten. Foto: PRIVAT
Bunader. Noen av bryllupsgjestene kom kledt i sine lokale klær, som disse fra Zakopane. Foto: PRIVAT
Gamlebyens torg. Populært møtested med mange uterestauranter og atmosfære av Warszawas gamle kultur. Foto: PRIVAT
Pavens. I studentkirken Santa Anna holdt den forrige paven - Johannes Paul II (polske Karol Josef Wojty¿a), ofte gudstjeneste. Det blir Warszawa-beboerne tydelig påminnet. Foto: PRIVAT
Oppbygd. Gamlebyen ble bombet sønder og sammen under 2. verdenskrig. Den ble gjenoppbygd med hjelp av gamle fotografier. Foto: PRIVAT
Mye og billig. Tradisjonell polsk mat; store porsjoner til en rimelig penge. Foto: PRIVAT