I gildesalen; Maria Hellem Langåssve, Hedda Ness og Sokrates Holevas Woll skåler. I bakgrunnen står formidler Arnstein Langåssve og Ingegerd Eggen, salgs- og markedssjef. Foto: JENS PETTER SØRAA

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Det er første sommersesongen at den nybygde middelaldergården er arena for den aktive historieformidlingen på Stiklestad. Praktbygningen med en grunnflate på hele 270 kvadratmeter er oppført etter modellen av et langhus fra middelalderen. De massive treveggene, de digre stolbenene og de voldsomme dragerne i takkonstruksjonen skaper den rette atmosfæren for o formidle historien fra vikingtiden.

Under besøket på Stiklestadir kan barna kan kle seg ut og opptre som ekte vikinger for en dag. De voksne kan beskue gamle håndverkstradisjoner og ta et måltid vikingmat som gjest i gildesalen ved bordet til selveste høvdingen på Stiklestadir: Kolbjørn Gunnarsson. I gildesalen vil det være fyr på grua. Kortreist mat sår på menyen, muligens laksespyd og rotfrukter. Høvdingen vil fortelle om langhuset og sin egen rolle som politisk og religiøs leder i tiden før 1030

– Det er ingen problemer med å fylle en hel dag med aktiviteter, et fullpakket tilbud for hele familien, sier Ingegerd Eggen, salgs- og markedssjef ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Lytt og lær

26. juni går startskuddet for sommeraktivitetene ved Stiklestadir. For barna som vil lære seg å slå ild med flintstål, er det fritt frem. Skyting med pil og bue og kasting med øks er det også muligheter for. Den som vil kan bygge seg sin egen barkbåt og delta i båtrace. I et mini-gravefelt ute på tunet får barna prøve seg som arkeologer. Men det er ikke alt.

– Vi har store forventninger til «Leike Slaget». Her kan barna bli med i bondehæren eller kongshæren og kjempe som en viking med sverd og skjold under instruksjon av våre formidlere. De tar regien og viser vei, forteller Ingegerd Eggen.

Men det blir også anledning til å roe ned, nærmere bestemt rundt ildstedet i den store gildehallen i langhuset. Der blir det fortellerstund for barna hver dag i hele sommer. «Rigstula – Medaljongen som ble borte» er forfattet av Marte Hallem. Fortellingen handler om trellen Rigstula som ordner klart til å holde blotsfest i gildehallen på Stiklestadir. Men han får trøbbel når svartalven lokker ham til å prøve medaljongen til selveste høvdingen...

– Litt skummelt er det riktignok, men den vil passe for barn fra seks år og oppover. Det er en fiktiv historie, bygd opp rundt norrøn mytologi og historier fra tiden rundt slaget på Stiklestad, forteller Marte Hallem.

Massiv trebygning

Stiklestadir har delvis vært i bruk siden november i fjor. Hittil har om lag 1500 mennesker benket seg i den store gildehallen og deltatt i etegildene i høvdingens nærvær. Særlig rundt juletider var det stort innrykk.

– Gildesalen ble brukt ved høytid og fest. Den skulle gi uttrykk for høvdingens rikdom og makt. Hustypen og arkitekturen er en direkte link til det store slaget, forklarer Arnstein Langåssve, formidler ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Dørkledningene i gildehallen har frodige utsmykninger utskåret i tre. Det samme har stolpene som bærer bjelkene i takkonstruksjonen.

– Utskjæringene er kopier fra arkeologiske funn fra Trøndelag, utdyper Langåssve.

Langhuset er todelt, der Gildesalen utgjør den ene halvdelen. I motsatt ende av huset er boligdelen, stedet i huset der folk oppholdt seg daglig. Her er det sengeplass til 30 personer i langsenger langs den ene veggen. Resten av rommet er forbeholdt aktiviteter, som sying, veving og trearbeid. Også her vil det være et åpent ildsted midt i rommet. Denne delen er ikke ferdigstilt, men det er bare mindre arbeider som gjenstår før det kan tas i bruk.

– Overnattinger her er ment for grupper. Når alt er helt ferdig er det meningen å opprette et leirskoletilbud på Stiklestadir, opplyser Ingegerd Eggen.

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Sokrates Holevas Woll, Hedda Ness og Maria Hellem Langåssve har fått på seg vikingkostymer og leker slaget på Stiklestad. Foto: JENS PETTER SØRAA
Ingegerd Eggen serverer de tre små leike-vikingene... Foto: JENS PETTER SØRAA
Sokrates Holevas Woll, Maria Hallem Langåssve og Hedda Ness sitter musestille og følger med når Ingegerd Eggen og Arnstein Langåssve forteller historier fra vikingtiden. Foto: JENS PETTER SØRAA
Gildesal for høytid og fest. Høvdingen ville gi uttrykk for sin rikdom og makt. Utskjæringene er kopier fra arkeologiske funn i Trøndelag. Foto: JENS PETTER SØRAA