Bjørn Dahlen fra Lilelsand har i mangte år drømt om å komme til Oleana, Ole Bulls norske koloni i Pennsylvania. Foto: PRIVAT

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

For de fleste er Oleana et ukjent begrep, men for Bjørn Dahlen fra Høvåg i Lillesand var det en gammel drøm som gikk i oppfyllelse da han i sommer besøkte stedet.

- Vi feirer jo 200 års jubileet for Ole Bulls fødsel i år, så jeg tenkte at det var en gylden anledning til å realisere drømmen om å komme til Oleana, sier Bjørn Dahlen. – Og det var virkelig en stor opplevelse å være der og se stedet med egne øyne. Høydepunktet var å stå på tomten der Ole Bull ønsket å bygge et «slott» som skulle hete Nordenskjald.

Mer om Ole Bull her

- Jeg føler det har vært en «once in a lifetime» -opplevelse, legger han til.

Som tidligere lærer har Bjørn Dahlen undervist om både Ole Bull og om Oleana, men han har altså aldri vært på stedet i Pennsylvania før i år. Det ble et kort opphold i byen som bærer «koloniens» navn og i nasjonalparken som bærer Ole Bulls navn; «Ole Bull State Park».

Ole Bull-parken

Drømmen om en norsk mønsterkoloni i Pennsylvania gikk fort i knas for den verdensberømte musikeren Ole Bull. Han kjøpte et område på 49 000 hektar, like stort som Akershus fylke, langs Kettle Creek og la ikke fingrene i mellom når han reklamerte for hvilke fantastiske muligheter som her bød seg for de som ville dyrke den fruktbare jorden i dalen.

Men det viste seg at Ole Bull nok var blitt lurt. De dyrkbare arealene langs elven var ikke med i kontrakten. Dermed gjenstod bare svært bratte åssider med tett skog. I stedet for jordbruk måtte kolonistene jobbe som skogbrukere i svært vanskelig terreng.

Ga seg ikke

Ole Bull ga ikke opp; han bygde veier, sagbruk, møller og boliger til nybyggerne. De hadde for øvrig fått både støtte til reisen og til etableringen av den berømte fiolinisten. Allerede de første året, i 1852, flyttet et par hundre nordmenn til Oleana, eller New Norway som det også ble kalt. Senere fulgte flere på slik at «kolonien» på det meste hadde om lag 700 innbyggere.

Til tross for all mulig tilrettelegging og hjelp til immigrantene, ble det med forsøket. Innbyggerne flyttet til andre steder i USA, og bare noen ganske få holdt stand.

Prosjektet hadde kostet Ole Bull enorme beløp, og til tross for at han klarte å få solgt hele området tilbake til dem han hadde kjøpt det av for samme pris han ga, ble Oleana et stort underskuddsprosjekt for ham.

Ole Bull Road

Veien som slynger seg langs Kettle Creek heter den dag i dag Ole Bull Road, byen Oleana (som nå heter Oleona) er nærmest som et veikryss å regne. En butikk med bensinpumpe og kafé er til salgs; det er just ingen kø av interesserte som vil overta.

Noen kilometer sørover langs Ole Bull Road ligger Ole Bull State Park, som tar i mot campinggjester enten de kommer med sine bobiler eller vil leie en av de godt utstyrte hyttene på stedet.

Ingen etterkommere

- Traff du mange etterkommere etter de norske immigrantene?

- Ingen. Og overraskende nok var det få eller ingen av dem jeg snakket med som hadde greie på den norske tilknytningen. Så i stedet for at butikkinnehaveren skulle fortelle meg om det norske Oleana, ble det jeg som fortalte ham om Ole Bull og hans kolonidrøm i Pennsylvania, forteller Bjørn Dahlen.

Spor finnes

Selv om kunnskapen om Ole Bull og Oleana er manglende hos dem som bor i området, finnes det både opplysninger og spor for den som leter.

Ned ved Kettle Creek ved nasjonalparksenteret, er det en minnebauta med Ole Bulls profil. Herfra går det en merket tursti «Lysoe Track», oppkalt etter Ole Bulls hus Lysøen utenfor Bergen.

- For meg var det spesielt interessant å se om jeg kunne finne restene etter Ole Bulls «slott» Nordenskjald. En bratt sti oppover lia til en pynt med fantastisk utsikt over dalen. Her var det han ville bygge sin egen bolig. I dag er det bare en byggegrop å se. Restene av grunnmuren kan kun anes under mosen.

«Slottet» ble aldri ferdigbygd, hele kolonidrømmen var borte før selve huset ble påbegynt. Men det står en informasjonstavle der. Den forteller om grunnleggeren Ole Bull, «norsk nordmann fra Norge», som han likte å kalle seg.

Aner drømmen

- Det var stort å være i Oleana som jeg har hørt og lest om i mange, mange år. Jeg kan ane noe av drømmen om å bygge et lite stykke Norge der inne i en avsidesliggende dal i hjertet av Pennsylvania, sier Bjørn Dahlen.

Foto: PRIVAT
Landsbyen Oleona er ikke mer enn et veikryss i dag. Foto: PRIVAT
I Ole Bull State Park er det mulig å leie godt utstyrte hytter. Foto: PRIVAT
LIKHET: Ole Bulls profil på minnesmerket. Foto: PRIVAT
SKILT: Her går grensen til Ole Bull State Park som er 534 dekar stor midt i hjertet av det som en gang var Oleana eller New Norway. Foto: PRIVAT