Det smaker like godt som det ser ut når Astrid Aasen serverer smaksprøver av den nye isen. Foto: KJELL A. OLSEN

Astrid Aasen og ektemannen Perry Frøysadal var blant de første blant norske melkebønder som tok konsekvensen av at å satse bare på tradisjonell melkeproduksjon ikke hadde fremtiden for seg. For rundt 15 år siden gikk de i gang med å produsere ost i tillegg til melk:

- Vi var faktisk det første gårdsmeieriet som fikk autorisasjon til å foredle melken selv med tanke på salg i hele landet, forteller fruen på Gangstad og legger til:

- Vi dro naturligvis fordel av å være alene om dette markedet i de første åra.

- Og i dag med flere tilsvarende aktører på banen?

- Ingen ulempe. Markedet har vokst betydelig, og vi selger mer ost enn noensinne.

Den gode utviklingen, også økonomisk, har hatt to store positive konsekvenser:

- Vi har fått mulighet til å ansette folk på gården, og vi har kunnet oppruste den tradisjonelle melkeproduksjonen med melkerobot og ombygd fjøs, forteller Astrid Aasen, utdannet lærer, men odelsjenta på gården - med ku-allergi.

Is-ideen

Selv med den gode utviklingen på salget av ost, 15-16 tonn laget av ca 130 000 liter melk, funderte Astrid og Perry for et par år siden på ny virksomhet i tillegg til osteproduksjonen.

- Vi ønsket ikke å utvikle ostene våre til volumprodukt. Vi vil at de fortsatt skal være nisjeprodukter.

Dermed ble ideen om å lage is unnfanget:

- Også for oss er det viktig å tenke nytt.

Is-ideen fikk de også støtte for hos sine tre barn, ikke minst fra Ole Morten (21), som har sagt at han vil overta på gården når foreldrene finner det dags å trappe ned.

Konseptet

Som tenkt, så gjort – så smått høsten 2008. Konseptet hentet de fra Nederland. Gårdsis etter nederlandsk modell kan du kjøpe i flere europeiske land. Forutsetningen for å spille på lag med nederlenderne og å lage gårdsis er at gården bruker egen melk og at også de øvrige råvarene er kortreiste når det er mulig. Smakstilsetningene, uten kunstig tilsetningsstoffer, får de fra Nederland.

- Vi kan velge fra et tusentalls oppskrifter. I tillegg har vi tenkt ut egne smakstilsetninger, som vi så får nederlendernes hjelp til å utvikle, forteller Astrid Aasen.

I dag selger Gangstad til butikkene 12 forskjellig is. Dette er både fløteiser, yoghurtis og sorbét

- I tillegg til de 12 som er å få kjøpt i butikkene, har vi flere andre som vi selger her fra gårdsbutikken. Gode grunner til å ta en Inderøy-tur, smiler Astrid og understreker nytten av samarbeidet langs Den Gyldne Omvei, et fellesskap som nå teller 17 bedrifter.

Den viktige omveien

- Klart vi har nytte av hverandre. «Omveien» har så mye å tilby – gårdsmat, servering, putball, kunst og håndverk, fortidsminner, fiske, skulpturpark og fjordhotell. Og det er ikke bare å melde deg inn i dette andelslaget. Her stilles strenge kvalitetskrav. Stabilitet i virksomheten er nødvendig, og det vi driver med må ha et turistpotensial i seg, forteller Astrid. Samtidig er høy kvalitet på produktet og et godt vertskap det aller viktigste.

Oppfylles disse kriteriene, kan man søke om opptak i «den gyldne familien».

- Mange har etter hvert oppdaget mulighetene her på Inderøy. Bare hit til Gangstad har vi årlig et sted mellom 50 og 100 busser på besøk. De kommer stort sett på våren og høsten. Når bussen er på plass på tunet, ønsker vi velkommen og forteller om virksomheten vår. Så tilbyr vi gjestene smaksprøver. Det setter de stor pris på, skal jeg si dere.

Billig er det ikke

En halvliter Gangstad-is koster i butikken mellom ca. 55 og 70 kroner, avhengig av hvor du kjøper den.

- Ikke billigis akkurat...

- Vi lager is for dem som setter kvalitet og smak i høysetet. Med ordentlige råvarer og naturlige smaker fra naturen skiller denne isen seg kraftig ut fra volumprodusert is.

- Småskalaprodusenter som oss kan aldri konkurrere på pris med de store produsentene. Ikke vil vi det heller. Vårt marked er de som ønsker å unne seg noe spesielt fra tid til annen. Derfor har vi også satset på butikker som Ultra, Mega, Bunnpris Gourmet og noen små private butikker som har betjente ferskvaredisker, både for isen og ostene våre, sier Astrid Aasen.

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Astrid Aasen med Gangstad-gården i ryggen og to av isproduktene i front. Foto: KJELL A. OLSEN
12 forskjellige smaker is er nå til salgs i butikkene som selger Gangstad-produkter. Foto: KJELL A. OLSEN
Gangstadisen har samme «ansikt» som de andre produktene fra gården. Foto: KJELL A. OLSEN
I gårdsbutikken på Gangstad selges produkter også fra andre trønderske småskala-produsenter. Foto: KJELL A. OLSEN