Kanskje er det ikke slik, men følelsen av kvalitet og robusthet er slående når du første gang tar i en SXG75 fra Siemens. Den er macho, firskåret, kantete og ikke akkurat noen delikat lekkerbisken for damenes sminkepung. Kantene får den også til å virke større enn den hadde behøvd å være med litt avrundede former. Derfor digger jeg denne telefonen. Det gjør ikke damer jeg kjenner.

Den har langt flere snarveitaster enn andre telefoner av nyere dato. Noen av knappene kan kanskje minne om den eksperimentelle SX1, men her fungerer det faktisk. Blant annet kan du starte en videosamtale direkte, og selvsagt er det en snarvei til kamera og musikken.

GPS-minus

Satelittnavigeringen har vært hypet siden modellen ble lansert for nesten et år siden. Men det som skulle være telefonens store pluss kan vise seg å gi en slagside. Det finnes en GPS-mottaker innebygget. Men den er «solgt» til et eksternt firma som også skal ha penger for å la deg bruke den. Etter en kort gratis prøveperiode som skal få deg avhengig må du kjøpe årsabonnement eller «klippekort» på et gitt antall turer. Før noen finner en ulovlig måte å omgå den innebygde programvaren er du nødt til å betale for den gps-bruken du trenger.

I bruk er GPS-mottakeren helt ok og på linje med rendyrkede enheter. Kanskje var den litt sent ute med informasjon i noen vegkryss, men hentet seg likevel raskt inn. Selv en biltur på Fosen ga gode beskrivelser av hvor vi skulle kjøre – på engelsk. Du trenger en telefonholder hvis du skal basere deg på å bruke denne i bilen. Enten må den stå langt inn i frontruta, eller så må du kjøpe en ekstern antenne.

Mye pluss

Enheten er rå når det kommer til ekstra funksjoner:

Den er Siemens første alvorlige 3G-forsøk i Norge. Her er det lite å utsette på kvaliteten ut fra de tjenester som finnes i dag. Noen tv-sendinger kan du ta inn og videotelefoni fungerer utmerket. Det burde ha en mulighet til å slå gjennom når forelskede par som er borte fra hverandre skal si god natt.

Kameraet er på to megapiksler og tar bilder av ok telefonkvalitet, men det burde absolutt hatt et linsedeksel.

Radioen er den første jeg har opplevd som også har RDS-funksjon. Det betyr at du alltid vet hvilken stasjon du lytter til samt at den følger stasjonen når du kjører bil eller flytter på deg. En særdeles nyttig funksjon.

MP3-spilleren er bare i ok-klassen og det er fortsatt ikke mulig å forbedre lyden på noen som helst måte. Det du putter inn er det du får ut. Og det du får ut høres litt puslete ut i de medfølgende øreproppene.

Minnet som følger med maskinen er 128 MB. Av dette er halvparten til din disposisjon. I tillegg kan du dytte inn et MultiMedia-kort av den reduserte størrelsen.

God meny

Siemens har byttet ut den ikonbaserte menyen fra tidligere modeller med en helt ny Linuxbasert fra Brew. Den ser bedre ut og du manøvrerer langt raskere i dette operativsystemet enn for eksempel på Nokias N70. Dette gjør også at du har en skrivebordsknapp slik at du kan ha flere programmer åpne samtidig. I praksis betyr det at du kan høre på radio eller mp3-filer samtidig som du gjør andre ting.

Det trekker derimot ned at de har byttet ut den gode gamle kalenderen med en helt ny og som slett ikke er like god.

Skjermen har en oppløsning på 240 x 320 punkter noe som sørger for høy kvalitet på både video og spill. Og her ligger det ved noen spill for dem som trenger å slå i hjel tid. Det ligger også preinstallert flere nytteprogrammer. Blant annet en morsom overlevelsesparlør som oversetter det du trenger for å være turist i en rekke «språkvanskelige» europeiske land. For eksempel Italia og Frankrike.

En klar kjøpsanbefaling på denne enheten for de som ikke har noe imot store telefoner.

Foto: Siemens AG