Turistforeningen har etablert seg på kysten og tilbyr billig overnatting i enkle hytter. Foto: KJARTAN BJELLAND

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

- Med den kystlinjen vi har i dette landet, er det helt naturlig at Turistforeningen også inkluderer kysten i arbeidet sitt. Det er på høy tid, faktisk, sier Maj-Kristin Nygård og langer ut mot en av de gråmalte hyttene på Østre Randøya i Kristiansand. Hun er daglig leder i Kristiansand og Opplands Turistforening (KOT) og er bokstavelig talt på vandring fra hytte til hytte – i skjærgården.

Hun henter fram et digert nøkkelknippe og finner den riktige. Hyttene Turistforeningen disponerer her ute er så nye for henne og nytilsatt prosjektleder Morten Birkeland Engelsen at de ikke har sett alle selv ennå. De er spente.

Døra går opp, og vi stiger inn i den gamle, lave hytta – et av de mange byggene Forsvaret etterlot seg på Randøya, og som kommunen fikk overta. Standarden er enkel - både spisebord, kjøkkenbenk, salongen og køyesengene har sett bedre dager. Så er de også miljøvennlig «second hand». Med andre ord kjent standard for folk som har besøkt Turistforeningens hytter på fjellet. Det enkle liv. Med strøm, men ikke alltid med innlagt vann. Og med utedo i nabobygget.

- Enkel standard, ja visst. Men helt greit, for den som ikke har tilgang til egen hytte eller egen båt. Mange tilflyttere, for eksempel, har ikke noen av delene. Likevel er det altså masse steder i skjærgården som det er mulig å benytte, sier Nygård og loser oss videre mot den andre hytta

De mange bygningene Forsvaret hadde på Østre Randøya, er fordelt på lag og foreninger og på skoleverket. Speiderne er her, Jeger- og fiskeforeningen er her, det er også ornitologene og Midt-Agder Friluftsråd. To av bygningene er altså blitt Turistforeningens, og står dermed til disposisjon for deg og meg. Nå skal de leies ut for en billig penge – for en natt, en uke eller en helg. Med på kjøpet får man øyas vakre natur, flotte svaberg og badestrender.

- Det er tak over hodet og tean i tanga. Og midt i idyllen. Mer enn nok til å få en smak av sørlandssommeren, sier Nygård.

- Den enkle standarden er fortsatt veldig attraktiv på fjellet, der besøket stadig øker. De som synes standarden er for enkel, har nok heller ikke behov for tilbudet vårt, sier hun.

Turistforeningens satsing på kysten er ny. – Men med tanke på at vi har kontoret vårt i Kristiansand, er det helt naturlig å inkludere kysten i det vi driver med, sier Nygård.

Foreningen har startet med kajakkurs og har planer om å engasjere seg i merking av kyststier som gjør det mulig å vandre på ordentlig fra hytte til hytte også på kysten, slik det allerede er gjort i Stavern.

Denne sommeren debuterer foreningen som koordinator og ansvarlig for publikumsservicen for alle overnattingsstedene i Kystled Sør. Folk som vil feriere på kysten, skal både få nøkler og finne all nødvendig informasjon her. Prosjektleder Morten Birkeland Engelsen skal bruke dette året på å bygge opp et nettsted på Turistforeningens hjemmeside med informasjon om alle tilbudene, uansett hvilken venneforening, organisasjon eller kystlag som har ansvaret for overnattingsstedene. For det er mange, og derfor har tilbudet vært nokså kaotisk og uoversiktlig.

Målet er at antall besøkene i skjærgården skal øke.

- Vi er kjempefornøyde med at turistforeningen tar dette ansvaret, sier Sigbjørn Ubostad, deltidsansatt for å ta seg av vedlikehold og utleie av Grønningen fyr. De to siste årene er hele fyrstasjonens indre pusset opp på dugnad, det er nymalt overalt, og nye senger og madrasser. Fyret ble overtatt av Bragdøya Kystlag i 1986, men denne sommeren blir det turistforeningshytte fra 20. juni til 20. august, i den perioden da det er vertskap på fyret.

- Vi driver jo dette arbeidet for å gi folk gode opplevelser, og har ikke vært fornøyd med et gjennomsnitt på fem betalende overnattende per natt på fyret. Det bør bli flere. Vi håper dette vil gi oss mer besøk, sier han.

I tillegg til at Grønningen med sine 30 sengeplasser blir DNT-hytte om sommeren, er altså både nøkkelansvaret, de to turistforeningshyttene på Østre Randøya samt to hytter på fastlandet nytt av året.

«Å tilrettelegge for enkelt og naturvennlig friluftsliv på kysten for allmennheten» er målet for er 12 kystledene som fins i Norge, og som er et fellesprosjekt for Forbundet Kysten, Friluftsrådenes landsforbund og Den norske turistforening.

De første kystledene oppsto på 1980-tallet, og Kystleden i Kristiansand var den første som ble satt i drift, med bl.a. Bragdøya Kystlag og Midt-Agder Friluftsråd som aktører.

Men suksessen har latt vente på seg - i en sånn grad at man i 2007 satte seg ned og vurderte om ideen i det hele tatt var liv laga – og om noe kunne gjøres for å få flere besøkende i skjærgården. KOTs koordineringsansvar er ett av resultatene. Et annet er et lite navnebytte. Nå heter leia på Sørlandet Kystled Sør, og målet er med tiden å få til en samordning av alle overnattingsstedene fra Mandal til Lyngør. Hvert av overnattingsstedene har fått kystled-skiltet på veggen.

Etter bare et par uker i jobben har imidlertid Morten Birkeland Engelsen foreløpig flere spørsmål enn svar. Skal det være mulig å låne båt slik at man kan komme seg ut til øyene? Skal det ligge båt tilgjengelig ved hyttene? Blir det rutebåt eller mulighet for båtskyss ut til øyene? Hvor mange steder skal med?

I dag omfatter Kystled Sør mulighet for overnatting i fem nybygde hytter på Bragdøya, Dokkestua på Stokken, to hytter på Tømmerstø, og fyrene Grønningen i Kristiansand, Songvaar i Søgne, Ryvingen og Hatholmen i Mandal, Saltholmen i Lillesand og Homborsund i Grimstad. Fyrene er organisert i Fyrnettverk Agder, og her er det mulig å ta inn uten å bestille plass på forhånd i sommersesongen. På lengre sikt håper Maj-Kristin Nygård at også overnattingsstedene lenger øst – først og fremst Torungen og Lyngør fyr også kommer med. Turistforeningen i Arendal har overtatt Torungen fyr som DNT-hytte, med stor suksess.

Da kystledene ble etablert på 80-tallet, var målgruppen padlere og roere.

- Med den båttrafikken der er på Sørlandet om sommeren er det utopi å tro at folk skal ro. Men istedenfor å gi opp av den grunn, ønsker alle parter å prøve å øke trafikken. Det blir vår jobb. Vi skal gjøre det lettere å orientere seg i mulighetene, og det er praktisk å ha ett sted i sentrum hvor man kan få alle nøkler, sier Maj-Kristin Nygård.

Etter å ha besøkt de to turistforeningshyttene på østre Randøya, «vandrer» vi videre til neste turistforeningshytte ved sjøen. Vi krysser over til fastlandet, og fortøyer på brygga nærmest Tømmerstø landhandel. To okergule hyttene på en eiendom Kristiansand kommune kjøpte i fjor for åtte millioner kroner. Nå er det friområde, og hyttene overnatingsmuligheter i turistforeningsregi, i alle fall til kommunen får bestemt om det skal bygges boliger her. Brygga er en av de få i Randesund som er tigjengelig for allmennheten. For KOT er det et stort pre at disse hyttene ligger på fastlandet.

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Foto: KJARTAN BJELLAND
Folk som har besøkt turistforeningens hytter på fjellet, vil kjenne seg igjen i hyttene langs kysten. Foto: KJARTAN BJELLAND
Det er mange muligheter for å overnatte i gamle fyr langs Sørlandskysten. Foto: KJARTAN BJELLAND
Følg skiltene og gå fra hytte til hytte midt i skjærgårdsidyllen. Foto: KJARTAN BJELLAND