Rømmegrøt: Gunveig Harsjøen har kokt hundrevis av liter rømmegrøt siden starten i 1997 - og grøten er bare en bitte liten del av alt hun lager fra bunnen av for sine gjester. Foto: GEIR TØNSET

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

I dag valfarter folk fra fjern og nær til stedet for å nyte hjemmelaget tradisjonskost av lokale råvarer.

Gunveig Harsjøen (64) er den ubestridte sjefen ved familiebedriften, som ble startet forsiktig med hjemmelagede kjøttkaker og sviskegrøt på menyen i 1997. Folk strømmet til i et omfang som Gunveig og mannen Oddvar aldri hadde drømt om. Hele den sommeren var det trangt om plassen rundt bordene i den ombygde låven og i fjøset.

342 middager på fire timer

– Det kom 80 gjester den første dagen. Jeg så at det ville bli for lite mat, så jeg måtte dra hjem til Tørresvollen for å hente mer, minnes Gunveig.

Siden har det vært travelt på Gjetberget. Kapasiteten er utvidet til 220 spisegjester. I 2008 sto utbyggingen av den nye spisesalen med nytt og moderne kjøkken og nytt, delikat buffetutstyr ferdig. Masse egeninnsats og vel tre millioner kroner kostet det.

Omsetningen har økt fra 500 000 i 1997, til vel to millioner kroner i år. Hver helg, fra sist i juni til ut september, pluss mange, mange dager der imellom, er det fullt hus. De tar også imot spesialbestillinger for levering til store og små anledninger, de arrangerer konfirmasjonsselskaper, tar imot bussreiser, påskegjester og skiturister. Nylig ble det satt ny rekord, med 342 middagsgjester i løpet av fire timer!

Omfattende forberedelser

Forberedelsene er utrolig omfattende. Menyen er utvidet fra kjøttkaker og sviskegrøt, til i dag å omfatte et utvalg på rundt 20 hovedretter og 10–15 desserter. Alt er hjemmelaget fra bunnen av!

Foran hver sommersesong lager Gunveig f.eks. mer enn 500 meter surpølse hjemme på Tørresvollen. Hun syr og koker rundt 500 kjøttruller, og foran hver helg koker hun kjempegryter med rømmegrøt og mølske, av fersk melk fra egen gård. Mølske er enkelt forklart en dessertost, som etter tradisjonen serveres med melk og sukker på. Hun koker 80 liter melk hver gang – i syv-åtte timer (!) for å få ut osten.

– Vi produserer mye av råvarene på egen gård. Resten håndplukker vi fra Røros slakteri og fra Stensaas reinsdyrslakteri. Vi kjøper fjellfisk fra en leverandør i Tydal, og fra innsjøen Bolagen ved Brekken. Smør, rømme og skjørost er blant varene vi henter fra Rørosmeieriet. Og så langt som det er mulig er det lokale råvarer fra ende til annen, tilberedt fra bunnen av her hos oss, sier Gunveig.

Tre feriedager på 13 år

Hun og Oddvar bruker all sin tid på Gjetbergsvollen, og utgjør den harde kjernen i vertskapet. Sammen med sønnen Knut Arne Tellebon, svigerdatteren Inger Lise Tellebon og nevøen Even Klemmetvold.

«Gamlingan» har bare hatt én eneste sommerferie siden starten i 1997. Det ble tre dager i København!

– Men nå har vi to frihelger i sikte, etter at Oddvar fikk en hotellweekend for to både på Savalen og i Selbu da han fylte 70 nylig. Egentlig trenger vi det ikke, fordi vi trives så godt med det vi gjør her, men det blir sikkert trivelig læll, smiler Gunveig.

Til de faste spisedagene lørdag og søndag i sommersesongen kommer mange gjester i svært god tid til Gjetberget. De står i kø for å betale på forhånd, og for å sikre seg en god plass. For de blir gjerne sittende lenge til bords.

Hjemmelaget, rikelig og rent

Vertskapet har utviklet et enestående spisested for folk med magemål og sans for fjellets mattradisjoner. Så godt har de gjort det, at Innovasjon Norge tildelte Gjetbergsvollen den ettertraktede Bygdeutviklingsprisen for 2007.

Og hemmeligheten bak det hele?

– Hjemmelaget, rikelig, rent og romslig er de viktigste stikkordene. Jeg har holdt på med matlaging helt siden jeg var 12 år, og jeg har elsket det hele tiden.

Bli fan av Reise-Adressa på facebook her

Sulten? Her er det bare å forsyne seg, av hjemmelaget kjøttpudding, hjemmesydd kjøttrull, hjemmelagede kjøttkaker og mye, mye mer. Foto: GEIR TØNSET
Vertskapet: Gunvei Harsjøen (foran) er den ubestridte sjefen på Gjetbergsvollen, mens sønnen Knut Arne Tellebon (t.v.) og svigerdatter Inger Lise Tellebon er påsatt som arvtagere den dagen Gunveig og «ryddegutt» Oddvar (bak t.v.) ikke orker mer. Med på førstelaget er også nevø og kok Even Klemmetvold (midten). Foto: GEIR TØNSET
Hjemmelaget: Lokal, hjemmelaget mat i rikelige mengder. Det gjelder å være skikkelig sulten om man skal klare å få med seg en smak av det meste. Foto: GEIR TØNSET
God plass: I dag er det plass til 220 spisegjester på Gjetbergsvollen. Denne flotte avdelingen ble ferdig i 2008, etter en utbygging til over tre millioner. Besøksrekorden på én dag er respektable 342 middagsgjester i løpet av fire timer! Foto: GEIR TØNSET
Spekematfatet venter likesom bare på selskap med rømmetallerkenen. Foto: GEIR TØNSET